Pretraga

‘Za lijepo dekoriran dom nije potrebno puno novaca’, tvrdi D.I.Y. stručnjakinja Maja Kranjec

A- A+

Ako obožavate D.I.Y. projekte, gajite ljubav prema starom namještaju i fascinirani ste uređenjem interijera, onda će vas ovaj razgovor s Majom Kranjec, koja se skriva iza Instagram profila @krameraj_ oduševiti. Naime, Maja ima odlične savjete za sve one koje glomazni otpad i odlazak na Hrelić inspiriraju više od odlaska u salon namještaja, kao i za one koji muku muče s prikrivanjem i ne tako lijepih kutaka doma. K tome nam je otkrila kako kreirati dom iz snova, a ovo je samo vrh sante leda kada govorimo o korisnim savjetima koji dolaze iz Krameraj tvornice.

Maja Kranjec / foto: Privatna arhiva

– Krameraj je nastao prije skoro dvije godine kad sam odlučila svoje kreativne ideje i savjete o uradi sam projektima i uređenju doma dijeliti s drugima na Instagramu. Dugo sam razmišljala o imenu koje će rezonirati s onim što volim, živim i radim, a kako je već desetak godina moja strast spašavati staru kramu s ceste i otpada, preuređivati je i nalaziti joj novi dom, Krameraj mi se činilo kao idealno ime. Pokazalo se da su i drugi to prepoznali pa često dobijem dojavu od pratitelja da su našli neki komad namještaja na cesti ili se pohvale nekim svojim spašenim komadom, što me jako razveseli jer mi je cilj potaknuti druge da prije kupnje novog namještaja probaju prenamijeniti stari. Osim transformacija starog namještaja i renovacije vlastitog doma, Krameraj mi je i platforma za dijeljenje savjeta o stiliziranju i uređenju doma kojim se bavim posljednje četiri godine. Inače sam po struci muzeolog, a ljubav prema čuvanju i izlaganju starih predmeta punih vrijednosti prenijela sam na interijere, započinje Maja.

Oduvijek je uživala kreativno se izražavati, a renoviranjem namještaja, pronalaženjem dekoracija na Hreliću i uređenjem interijera pomoću tih komada ispunila je tu strast. Želja joj je pokazati da za lijepo dekoriran dom nije potrebno puno novaca, nego samo malo kreativnosti i drača.

– To je, naime, moje rješenje za sve – dekor za vazu, ukras za vrata, kulisa za ljetno druženje… s malo drača se mogu čuda napraviti, dodaje naša sugovornica.

D.I.Y. projekt Maje Kranjec / foto: Privatna arhiva

D.I.Y. projekt Maje Kranjec / foto: Privatna arhiva

Obožava projekte koji su joj izazov

Na pitanje koji bi svoj projekt izdvojila, Maja nam kaže kako je to svaki projekt u kojem je mogla dati dio sebe, ali i pomalo se namučiti.

– Svaki projekt u kojem sam mogla dati barem mali dio svoje kreativnosti mi je poseban, a možda su mrvu posebniji oni koji me malo namuče pa i samu sebe iznenadim kad smislim neko kreativno rješenje za njih. Tako je bilo s uređenjem jedne kuće za odmor na Ugljanu. U dnevnoj sobi se nalazila utičnica nasred zida, jedna od ukupno dvije utičnice u toj velikoj prostoriji, što je značilo da je u svakodnevnoj upotrebi. Pošto pomicanje utičnice nije bila opcija, odlučila sam je uklopiti u zidnu galeriju. Oko nje sam zalijepila drveni okvir na koji sam zakačila školjku koja je prekrila utičnicu. Na taj način se utičnica u potpunosti uklopila u zidnu galeriju, a ostala je lako dostupna za korištenje, objašnjava ova kreativka.

Projekt Maje Kranjec / foto: Privatna arhiva

Od komada namještaja koje je preuredila, među najdražima su joj zasad stolci koje je pokupila na cesti prije dosta godina.

– Dugo su čekali na preuređenje i pravu ideju, a prošle godine su napokon došli na red. Ispunila sam si želju da imam stolce s pletenim sjedištem. Jest da mi je za to trebalo četiri sata po stolcu, nekoliko žuljeva i par dana bolova u leđima, ali sam preponosna kako su ispali s obzirom na to da mi je to bilo prvi put da pletem sjedište, dodaje Maja.

D.I.Y. projekt Maje Kranjec / foto: Privatna arhiva

Maja zna kako kreirati dom iz snova

Na Majinom Instagram profilu piše da kreira svoj dom iz snova. Stoga nas je zanimalo na koji način to radi, na koje je preinake posebno ponosna i ima li savjete za sve one koji se upuštaju u takvo što.

– Za mene je dom iz snova odraz nas samih, onog što nas veseli, naših navika i vrijednosti i osobnog stila. S obzirom na to da sam mišljenja da je uređenje doma nesvršena radnja jer, kako se mijenjamo mi i naše životne okolnosti, tako se mijenja i naš dom, trudim se birati boje i materijale koji su bezvremenski i za koje znam da će mi se sviđati i kroz 5, 10 ili 20 godina. Kako sam u završnoj fazi renovacije potkrovlja, na red je došlo biranje podova, pločica za kupaonu i kuhinju i boje namještaja. Kako su podovi stavka koja se ne mijenja često ili uopće, bitno je odabrati materijale koji su izdržljivi i dugotrajni jer oni se neprestano koriste i moraju biti otporni. Moj odabir je definitivno parket jer smatram da toplinu i teksturu pravog drva ništa ne može zamijeniti. Što se tiče pločica, ako niste sigurni da će vam se neki uzorak sviđati i za 10 godina, radije izaberite jednobojne, kvalitetne pločice, a detaljima i teksturama unesite druge boje i uzorke koje ćete moći lako zamijeniti kad vam dosade, savjetuje naša sugovornica.

Projekt Maje Kranjec / foto: Privatna arhiva

Maja svakako savjetuje i to da prije uređenja pronađete čim više fotografija interijera koji vas inspiriraju, stilova koje volite, boja kojima gravitirate i od onih najdražih složite moodboard iliti kolaž. To će vam pomoći da vidite koji materijali, boje i teksture se najviše ponavljaju i olakšati vam odabir u uređenju. Istu metodu možete primijeniti i na namještaj i dekoraciju koju želite unijeti u prostor. Prije kupnje napravite moodboard da vidite upotpunjuju li se pojedini komadi ili bi neke trebalo zamijeniti. Uređenje doma je zanimljiv proces upoznavanja sebe i svog ukusa koji nekad zna biti naporan, ali se isplati potruditi stvoriti dom po svom.

– Osim svojih želja, bitno je slušati i arhitekturu kuće ili zgrade, sačuvati detalje koji su joj svojstveni i ne nametati nešto što se stilski ne uklapa u prostor. U svom prostoru ja sam to napravila s ciglom. Dio zidova i dimnjak su bili zazidani starom ciglom kojoj sam odlučila dati glavnu ulogu u prostoru pa sam uz pomoć muža i tate dozidala pregradni zid između dnevne i spavaće sobe. Kako to biva u renovacijama, došlo je do nekih promjena pa smo zaključili da bi bilo bolje da od jedne sobe napravimo dvije, što je značilo da nam trebaju dva ulaza i da friško zazidani zid trebamo rušiti. Vjerujem da puno ljudi ne bi donosilo takve odluke u toj fazi renovacije, ali mi smo znali da bismo žalili da to ne napravimo. Teško je biti sto posto siguran u sve odluke jer životne okolnosti nam se stalno mijenjaju, ali svakako predlažem da sve veće dileme prođete s arhitektom ili dizajnerom interijera kako bi si olakšali proces i u budućnosti uživali u svom domu iz snova, dodaje ova D.I.Y. stručnjakinja.

D.I.Y. projekt Maje Kranjec / foto: Privatna arhiva

D.I.Y. projekt Maje Kranjec / foto: Privatna arhiva

Oni koji religiozno pohode Hrelić oduševit će se Majinim savjetima

Nadalje nas je zanimalo na koje sve načine možemo sakriti neugledne kutke doma, poput starog ružnog radijatora.

– Radijatori su rijetko kad lijep prizor, pogotovo kad se nalaze nasred zida neke prostorije. Najbolje rješenje je sakriti ih iza ormarića po mjeri što sam ja napravila u slučaju svog hodnika. Kod zatvaranja radijatora bitno je da postoje otvori na gornjoj, donjoj i prednjoj strani ormarića kako bi vrući zrak mogao cirkulirati. S obzirom na to da se s prednje strane nalazi najveća površina radijatora, fronte ormarića moraju biti perforirane, a za ljepši vizualni dojam, one mogu biti izrađene od metala, trske ili drva. Ja sam iz ponude jednog dućana odabrala već gotove fronte s trskom, a okvir sam uz pomoć muža izradila od borovih daski. Osim što poboljšava estetski dojam, ormarić je i funkcionalan jer na njemu mogu izlagati sezonski dekor, objašnjava Maja.

D.I.Y. projekt Maje Kranjec / foto: Privatna arhiva

Također smo poželjeli doznati Majine savjete za sve one koji se upuštaju u kupnju namještaja na Hreliću ili vole baciti pogled na glomazni otpad.

– U svojoj dugogodišnjoj karijeri skupljanja namještaja s otpada i kupovanja na Hreliću imala sam sreću pronaći fantastične komade kojima je nerijetko trebalo samo dobro čišćenje da ih se malo dovede u red. Ako naletite na neki zanimljivi komad namještaja, a ne sviđa vam se boja, neka vas to ne obeshrabri od spašavanja. Uz malo šmirglanja i kanticu boje, svaki komad može zasjati i savršeno se uklopiti u vaš prostor. Naravno, pod uvjetom da nije nepopravljivo oštećen. Uvijek dobro pregledajte sve dijelove za slučaj da nisu truli, potrgani ili puni štetočina. I možda čudan savjet, ali pomirišite namještaj prije nego ga uzmete doma. Stari komadi često znaju stajati u vlažnim podrumima pa, nažalost, pokupe taj miris. Miris vlage je vrlo teško ukloniti iz drva i, ako vam se ne da s time gnjaviti, bolje da takve komade preskočite, savjetuje naša sugovornica.

Izdvojeni članak

Ne kupuj, popravi sam i spasi svijet! U radioni Re-Geppetto znaju kako se to radi!

Biljke – must have detalj svakog doma

Za kraj smo Maju upitali koji su prema njoj preduvjeti lijepog i ugodnog doma.

– Lijep i ugodan dom svakome znači nešto drugo i baš zato mislim da je na prvom mjestu to da bude svojstven nama. Ako se okružimo predmetima i materijalima koji u nama ne bude neku emociju, nikada se nećemo osjećati ugodno i zadovoljno u svom prostoru. Na drugom mjestu je da nikad ne budemo najstarija stvar u prostoru, odnosno da dom uredimo i komadima koji imaju u sebi duh prošlog vremena. To ne moraju biti veliki komadi namještaja već i sitnice poput dedinih lula, bakinog sata ili neke stare lampe koja će dati poseban šarm našem radnom kutku. U suprotnom riskiramo da naš dom izgleda kao katalog nekog dućana, a to nije nešto čemu bi trebalo težiti. I treće, nimalo nevažno, je bilje. Sobne biljke su neophodne u životnom prostoru jer, osim što pročišćuju zrak, unose živost i karakter u našu svakodnevicu. Ako nam sobno bilje baš i ne uspijeva, uvijek možemo nabaviti rezanog cvijeća, a procvala grana voćke posebno lijepo izgleda u nekoj krasnoj vazi, zaključuje Maja.

Cvijeće Maje Kranjec / foto: Privatna arhiva

Cvijeće Maje Kranjec / foto: Privatna arhiva

D.I.Y. projekt Maje Kranjec / foto: Privatna arhiva

D.I.Y. projekt Maje Kranjec / foto: Privatna arhiva

Copy link
Powered by Social Snap