Pretraga

Radni prostor: Kako efikasno organizirati radni alat

A- A+

Organiziranje radnog alata često je individualna  stvar i ovisi o tipu radova koji se njime izvode. Ipak, neki organizacijski trikovi mogu pomoći kako bi se ponekad kaotičan radni prostor, pretvorio u pravu majstorsku radionu.

spremnik

Spremnik za sitan alat | foto: Unsplash

Sedam jednostavnih organizacijskih trikova koji mogu promijeniti svakodnevicu unutar radnog prostora.

1. Podijelite radnu prostoriju u zone rada

Svaku radnu prostoriju ili radionu potrebno je podijeliti prema onome što se u kojem dijelu radi. Na primjer, ako je riječ o stolarskoj radioni podijelite ju na dijelove gdje obrađujete drvo, bojate drvo, sastavljate namješta… Nakon što ste prostor podijelili u zone, unutar svake zone postavite alat kojim se koristite za određeni korak u proizvodnji.

2. Izradite ili kupite ormar za alat

Ovisno o dimenzijama radnog prostora postavite ormar koji ćete koristiti isključivo za držanje alata. Ormar postavite u dijelu prostorije ili radione u kojem će biti nadohvat ruke iz svih radnih zona. Nakon toga potrebno je i unutrašnjost ormara podijeliti u zone. Neke od opcija su zona po veličini alata, zona po tipu alata i zona za boje, ljepila, akril, silikon, sprejeve i ostale sitnice koje su u tekućem stanju. Neka alat koji se često koristi bude na pristupačnijim policama.

radiona

Organizacija radnog prostora | foto: Pixabay

3. Spremnici za vijke

Sav sitan alat, poput vijaka, tipli, imbusa, kuka i sličnog lako se pomiješa, ali i izgubi. Unutar ormara, kojeg ste već podijelili na određene dijelove, postavite prozirne spremnike unutar kojih ćete držati razvrstan sitan alat i dodatke za rad. Savjetuje se i imenovanje svakog od spremnika kako bi snalaženje bilo još lakše. Također, u spremnike je moguće pohraniti sav alat koji nije moguće svrstati u određenu kategoriju ili se ne koristi često.

4. Na zid sve što se često koristi

Jedan od najboljih načina, a samim time i najkorišteniji, za organizaciju alata je vješanje na velike drvene ploče na zidovima ili direktno na zid. Ovakav oblik organizacije često se vidi u svim tipovima radiona jer omogućava lako snalaženje među brojnim alatom. Također, idealan je oblik organizacije za sve one koji nemaju mnogo radnog prostora. Na zidove ili ploče moguće je objesiti sve tipove alata, kao i organizirati ga po grupama. Za zidnu organizaciju poslužit će i perforirana ploča, koja služi kao izrazito funkcionalno rješenje za odlaganje alata različitih dimenzija.

alat

Organizacija alata na zidu | foto: Unsplash

5. Stalak za duge alate

Alati s dugim dijelovima za rukovanje, poput grablji, lopata i sličnog, mogu se organizirati korištenjem stalaka sličnim onima za kišobrane.

6. Stalci za srednje velik alat

Poseban dio unutar ormara ili na zidu može biti i stalak, ili nekoliko njih, na kojima će biti raspoređeni odvijači, čekići, kliješta i alat sličnih dimenzija. Svaki stalak prilagodite veličini radnog prostora kako organizacijski predmeti ne bi opterećivali radni prostor.

vijci

Organizacija vijaka | foto: Pixabay

7. Držači za električne alate

Aku bušilice, udarni čekić, kombinirane bušilice, pile… Sav alat za koji su potrebne posebne baterije ili struja potrebno je odvojiti od ostatka alata. Također, savjetuje se i sortiranje svih dodatnih predmeta, poput baterija, koji dolaze uz određeni alat. Dio ovakvog alata, zbog svoje težine, može se pohraniti na posebna kolica kako bi se omogućilo lakše prenošenje u radnom prostoru.

ormar za alat na kotačima

Ormar za alat na kotačima Organizacija vijaka | foto: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap