Pretraga

Život na gradilištu, kako zaštiti svoj prostor i bezbolno preživjeti majstore

A- A+

Imati građevinske radove u kući ili stanu predstavlja veliki stres, posebno u situacijama kada je riječ o zahvatu u prostoru iz kojega stanari ne mogu privremeno iseliti. Bilo da je riječ o krečenju, keramičarskim radovima, pregrađivanju prostora ili kompletnoj renovaciji jedne prostorije, taj se stres može smanjiti s adekvatnom pripremom.

zaštita od prljavštine

zaštita od prljavštine | foto: Ivana Solar

Jedna od najvećih briga za vrijeme boravka majstora u kući je kako maksimalno zaštititi životni prostor od prljavštine i prašine. I to ne samo da bi se osigurali higijenski uvjeti za osobe koje će uz radilište jesti i spavati, već i kako bi se smanjio obim mukotrpnog čišćenja jednom kada majstori odu.

Životni prostor za vrijeme radova može se učinkovito zaštiti uz pomoć jednostavnih alata i materijala za koje ne treba izdvojiti previše novca. Osnova su čvrste škare i popularna ‘traka za krečenje’ u kombinaciji s folijom ili kartonom, ali to nije sve.

Zaštitna folija

Riječ je lako dobavljivom materijalu koji se može kupiti u svim specijaliziranim trgovinama za prodaju građevinskog materijala. Prosječna cijena folije iznosi oko 1,50 eura za komad kojim je moguće zaštiti 20 kvadrata. Preporučuje se za zaštitu podova i otvorenih polica.

Zaštitna folija se lako reže škarama na različite dimenzije, a nakon postavljanja i učvršćivanja jako dobro ‘sjeda’ na površinu, tako da nema straha od proklizavanja. Važno je samo nakon što se postavi na površinu dobro ju izravnati prije učvršćivanja s trakom. Posebnu pozornost treba obratiti kada se folija postavlja na stepenice. Ovdje postoje dvije opcije. Može se postaviti kao jedan veći komad koji se učvršćuje s rubnih strana, ili se može nasjeći na komade koje odgovaraju površini gazišta, te ih potom lijepiti pojedinačno.

Koju god da opciju odabrali treba znati da je riječ o sporom poslu koji treba obaviti pedantno. Ne zato što se privremeno postavljenoj foliji morate na kraju diviti, već zato što su folija i traka za krečenje dva materijala koja se jako vole, odnosno nevjerojatno brzo i čvrsto se vežu jedan za drugi. Dovoljno je samo da neoprezno odložite traku na komad postavljene folije par sekundi i možete računati na veliku rupu prilikom pokušaja razdvajanja.

Izdvojeni članak

Kako urediti mali stan i na što treba paziti?

Karton u roli

Možda ste vizionar ili jednostavno ne volite bacati ambalažu pa u podrumu ili na tavanu imate zalihu kartona. Ili vam pak nije problem po kartonske kutije otići u obližnju trgovinu. No, u svakom slučaju rijetke su situacije da ćete kartona imati dovoljno za pokrivanje svih površina koje želite zaštiti za vrijeme građevinskih radova u kući. Naime, karton u roli se preporučuje kao idealna zaštita podova prilikom građevinskih radova, i to ne samo od prljavštine, već i od oštećenja. U svakom slučaju karton kao zaštitu za površine možete također kupiti u specijaliziranim trgovinama koje prodaju građevinskih materijal. I to po prosječnoj cijeni od 9.50 eura za balu od 15 kvadrata.

Karton je puno lakše postaviti u odnosu na foliju, posebno ako želite zaštiti već spomenute stepenice. U takvim slučajevima nije ga potrebno rezati već samo paralelno odmotavati rolu i utiskivati ju u pregibe stepenica, te za kraj karton učvrstiti trakom. Prednost korištenja kartona, posebno u odnosu na foliju je i to što se može višekratno koristiti jer ne puca tako lako prilikom uklanjanja.

karton u roli

karton u roli | foto: Pevex

Stara tkanina

Dok folija i karton nisu bili standard kada je u pitanju zaštita prostorija od prljavštine, površine su se desetljećima štitile tkaninom, najčešće starim plahtama i sličnim tekstilnim predmetima. Iako se čini kako je riječ o materijalu koji je u ovome kontekstu postao nepotreban, to ipak nije tako.

Stara tkanina je zapravo jedini materijal kojim možete prekriti određene površine koje ne možete čvrsto fiksirati folijom i kartonom u kombinaciji s trakom. Zato se preporučuje za prekrivanje kuhinjskih elemenata i ormara s odjećom u djelu dana kada majstori rade, a ukućani su vani. Kao i tehničkih uređaja koje za vrijeme radova ne možete prestati koristiti.

Za ovu svrhu folija i karton nisu prikladni jer bez fiksiranja trakom ne obavljaju posao dovoljno dobro. S druge strane tkanina zbog gustoće materijala i fleksibilnosti odlično služi za ovaj zadatak.

Tkaninu je potrebno učvrstiti težim predmetom na vrhu kuhinjskog elementa ili ormara i pustiti da gravitacija odradi svoje. Naknadno se naravno tkanina može dodatno rasporediti na ključne pozicije. Tehničke uređaje treba u potpunosti prekriti tkaninom, ako je iako moguće tako da rub tkanine doseže pod.

Znate li koliko košta kada vam IKEA sastavlja namještaj i instalira priključke? Doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap