Pretraga

Obilaze se skladišta doniranog građevinskog materijala: Ministar Medved želi maksimalnu transparentnost

A- A+

Na 49. sjednici Vlade Republike Hrvatske ministar Tomo Medved još jednom je prezentirao aktivnosti na potresom pogođenim područjima. Posljednji pregledi oštećenih objekata trebali bi se napraviti do kraja ovog mjeseca. Izračunat je i ukupna šteta od potresa, a iznos prelazi 40 milijardi kuna.

petrinja

Petrinja nakon potresa ; foto: Denis Gaščić | baustela.hr

Ministar Tomo Medved iznio je podatak da je do današnjeg dana predano preko pet tisuća zahtjeva za obnovu.

– Ovom prigodom bih posebno izdvojio mjere koje provodi Crveni križ u pogledu pregleda i sanacije bunara s ciljem osiguravanja pitke vode, u uvodu je rekao ministar Medved.

Veliki napori ulažu se i u postavljanju kontejnerskih naselja.

– U potpunosti smo završili u Petrinji, pri kraju je kontejnersko naselje u Glini, postavlja se kontejnersko naselje u Majuru, Prnjavoru Čuntićkom, a pripremili smo i postavljanje kontejnerskog naselja u Mošćenici.

Naglasak je stavio na kontrolu doniranog građevinskog materijala.

– Radi se i obilazak skladišta doniranog materijala u cilju uvida u postupanje s doniranim građevinskim materijalom kako bi se osigurala maksimalna transparentnost.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Ljudi za ljude pokazali gdje će živjeti oni kojima se zgrade uništene u potresu, reakcije podijeljene

Do kraja mjeseca kraj i prvih pregleda

– Važna je odluka donesena i uvidu uklanjanja uništenih obiteljskih kuća i drugih uništenih zgrada čiji ostatci sigurnosti i zdravlju ljudi. Također, donesena je i odluka o dostavljanju izvještaja stožera o uklanjanju nekonstrukcijskih elemenata, zabata i dimnjaka, u roku od 30 dana, a nakon čega će se pristupiti izradi projektne dokumentacije i izvođenju radova, dodaje Medved.

Za uklanjanje objekata zaprimljen je 541 zahtjev. Riječ je o onim objektima koji zbog svog stupnja oštećenja prijete sigurnosti ljudi. Zaprimljeno je ukupno 5458 zahtjeva za obnovu.

– Na području Sisačko-moslavačke županije do sada je pregledano 35 572 objekta, a od toga je 4301 objekt dobio crvenu oznaku, a žutu 7701. Zaključno s 28. ožujka u planu je završavanje izvođenja prvih pregleda objekata nakon potresa na području županije, zaključuje ministar Medved.

Copy link
Powered by Social Snap