Pretraga

Cijene drva ne prestaju rasti zbog rata u Ukrajini: Dolazi do usporavanja produktivnosti

A- A+

Europski arhitekti i dizajneri bore se s nabavom drva za svoje projekte jer je ruska invazija na Ukrajinu dovela do zastoja uvoza iz regije, prijeteći zalihama i dižući cijene diljem kontinenta.

Drvodjelstvo, ilustracija | foto: Unsplash

Neki arhitektonski studiji su objavili da su se troškovi šperploče od punog hrasta i breze udvostručili u posljednjih nekoliko mjeseci, dok su drugi primijetili da je cijena konstrukcijskog drveta porasla za oko 20 posto, piše Dezeen.

– Svi su stvarno zabrinuti za svoje opskrbne lance. Imamo projekte u kojima bi me sada više koštalo da kupim drva koja naplaćujem za cijelu stvar. Šperploča od breze jednostavno više nije dostupna, rekao je Sean Sutcliffe, suosnivač britanskog proizvođača namještaja Benchmark.

Uskoro će se dogoditi slična situacija i s masivnim hrastom.

Izdvojeni članak

Drvo ne prestaje biti IN: Trajan klasik prilagodljiv svakom dizajnu i površini interijera

– Trenutno je situacija gotovo kao sa zlatom. Svatko troši sve svoje zalihe. Dobavljači i proizvođači mogu isporučiti odmah, ali za samo nekoliko mjeseci sve će nestati, rekla je Signe Bindslev Henriksen iz danskog dizajnerskog studija Space Copenhagen.

Meredith Bowles iz tvrtke Mole Architects rekla je da je nedostatak već utjecao na nekoliko projekata ovog studija, s tim da su se izvođači drvenih konstrukcija povukli ili odbijali unaprijed odrediti troškove materijala jer ‘cijene drva svakodnevno rastu’.

Polovica uvoza drvne građe u EU dolazi iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo zabranile su uvoz drva iz Rusije kao dio sve većeg paketa sankcija protiv proizvoda uključujući čelik i cement, koji sada brzo rastu. EU je također primijenila ove sankcije na rusku saveznicu Bjelorusiju.

Zajedno, Rusija, Bjelorusija i Ukrajina činile su gotovo četvrtinu svjetske trgovine drvnom građom i 53 posto uvoza drvne građe u EU 2021. Iako većina tog uvoza ide u baltičke zemlje, kao i u Njemačku i Finsku, arhitekti i dizajneri kažu da se negativni efekti osjećaju diljem Europe.

– Mi zapravo nismo kupili nikakvo ukrajinsko ili rusko drvo. Ali, naravno, svi ljudi koji su to učinili sada su nagurani u Zapadnu Europu, odakle dolazi naš lanac opskrbe, rekao je Sutcliffe.

Problemi s opskrbom pogoršani naftnom krizom, pandemijom i Brexitom

Rat također uzrokuje rekordno visoke cijene nafte i plina, što povećava troškove povezane s toplinskom obradom, sušenjem i transportom drveta. To otežava postojeće probleme u lancu opskrbe i povezana povećanja cijena uzrokovana pandemijom koronavirusa i Brexitom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

– Cijela geopolitička sfera se mijenja tako brzo i sve čini malo težim. Sve što koristimo za izradu naših proizvoda od drveta ili je nedostupno, oskudno ili nismo sigurni kada će se vratiti na zalihe, rekao je proizvođač namještaja iz južnog Londona Jan Hendzel.

To uključuje lokalni maslinov jasen i šperploču od breze, od kojih Hendzelov dobavljač sada prodaje samo određeni broj listova dnevno radi očuvanja zaliha, ali i druge materijale poput industrijskog standardnog ljepila američke tvrtke Titebond.

Kao rezultat toga, mnogi studiji sada traže alternativne izvore drva, a Benchmark sve nove proizvode predstavljene na Clerkenwell Design Weeku prošlog mjeseca izrađuje od lokalnog jasena i bogatog američkog crvenog hrasta.

Space Copenhagen također je zamijenio europski za američki hrast u projektu interijera na kojem studio radi s BIG-om u New Yorku.

– Trebali smo imati komade namještaja od hrastovine danske tvrtke Dinesen, ali njihova najranija isporuka je sljedeće godine. Budući da otvaramo krajem ove godine, to baš i neće uspjeti, rekao je suosnivač Bindslev Henriksen.

Arhitekti prisiljeni prilagođavati se, odgađati ili otkazivati projekte

U Ujedinjenom Kraljevstvu, Mole Architects morali su redizajnirati cijelu stambenu shemu s drvenim okvirom za okružno vijeće Milton Keynesa kao ‘stari dobri betonski i cigleni blok’ zbog problema oko cijena i izvora drva, kao i većih problema oko osiguranja drvenih zgrada.

– Za nas je to veliko razočaranje. Pokušavamo uvjeriti ljude da uvijek trebaju učiniti nešto u vezi s smanjenjem svog utjelovljenog ugljika, kao i potrošnje energije. I mislili smo da smo s ovim stigli negdje jer je to veliki projekt i lokalna vlast, rekao je direktor firme, Bowles.

Drugi, uključujući arhitektonske tvrtke Out of the Valley i EBBA Architects, primijetili su da su njihovi projekti odgođeni ili potpuno otkazani.

– Neki projekti se niti ne događaju jer nismo u mogućnosti nabaviti materijale po cijenama koje smo nekada mogli dobiti. Trošak proizvodnje stolarije se u nekim slučajevima udvostručio, što znači da su klijenti morali povući ono što su htjeli učiniti ili jednostavno odgoditi. Svi dijelovi procesa postaju sve skuplji, rekao je osnivač EBBA Architects Benni Allan.

Ali ovaj bi poremećaj u konačnici mogao imati pozitivan utjecaj, prema osnivaču Out of the Valley Rupertu McKelvieju, slično kao što su prognostičari predviđali da bi pandemija koronavirusa mogla pomoći u pokretanju održivijih obrazaca potrošnje.

– Ove vrste globalnih izazova ističu ograničenost prirodnih resursa. Svijet ih jednostavno ne može zadržati. Stoga je svako usporavanje produktivnosti možda dobra stvar, primijetio je McKelvie.

Copy link
Powered by Social Snap