Pretraga

Novi val osiguranja imovine: Nakon nevremena skočila prodaja polica osiguranja

A- A+

Nakon olujnog nevremena koje je pogodilo Hrvatsku, osiguravajuće kuće trenutno bilježe porast interesa građana za osiguranjem imovine putem svih kanala prodaje. Riječ je o drugom velikom skoku u trendu rasta koji je započeo nakon potresa 2020. godine, kažu nam iz Hrvatske gospodarske komore.

Pixabay

Olujna nevremena i druge prirodne nepogode poput poplava i požara, sve su učestalije i nanose veliku štetu imovini građana, gospodarstvu i okolišu. Iako je svijest o policama osiguranja kao rješenju za očuvanje financijske stabilnosti pojedinca i zajednice u Hrvatskoj još uvijek niža nego na drugim tržištima u EU, to se mijenja. Posljednjih nekoliko godina zabilježen je značajan porast interesa za osiguranjem imovine.

Nagli rast prodaje nakon nevremena

Iz Hrvatske gospodarske komore kažu kako sa svakom izraženom vremenskom nepogodom raste broj ugovorenih polica. Najveći skok je zabilježen nakon potresa prije tri godine, a potom i prošlog tjedna nakon jakog nevremena koje je protutnjalo kroz cijelu regiju.

– Iako Hrvatska po osiguranju imovine trenutno još uvijek zaostaje za državama EU, posljednjih je godina vidljiva promjena trendova i rast interesa za ugovaranjem polica osiguranja imovine. Osobito nakon razornih potresa u 2020. godini, a u zadnjim danima taj interes je dodatno potaknut pojavom snažnih olujnih nevremena, govore nam iz Hrvatske gospodarske komore, te dodaju kako se trendovi rasta osiguranja imovine nastavljaju u 2023. u odnosu na prošlu 2022. godinu.

Tako je, u odnosu na lipanj 2020. godine, broj polica osiguranja od požara i elementarnih šteta, koje uključuje i osiguranja od potresa te ostala osiguranja od požara i elementarnih nepogoda, porastao je za više od 20%. Ukupan broj polica neživotnog osiguranja na kraju lipnja 2023. godine raste 5,6% u odnosu na lipanj 2022. godine. Broj polica osiguranja od požara i elementarnih šteta u odnosu na isto razdoblje prošle godine veći je pak za 1,2%.

Izdvojeni članak

Foto posljedica olujnog nevremena: golema infrastrukturna šteta koja će se sanirati mjesecima

Naplaćeno 132 milijuna eura premija

Naplaćena premija neživotnih osiguranja, koja uključuju i osiguranje imovine, na kraju lipnja 2023. iznosi 703 milijuna eura što je porast od 14,9% u odnosu na isto razdoblje 2022. Od ukupne naplaćene premije neživotnih osiguranja, na osiguranje od požara i elementarnih šteta te ostala osiguranja imovine otpada 132 milijuna eura odnosno 19% svih neživotnih osiguranja.

Ove brojke ne čude s obzirom na veliku materijalnu štetu koju su vremenske neprilike u 2023. godini ostavile u gotovo svakom kutku zemlje. Posebno ako se uzme u obzir i podatak kako u Hrvatskoj 91% ljudi posjeduje vlastitu nekretninu. No, osiguravatelji ističu i kako je, obzirom na spomenut velik udio privatnog vlasništva na tržištu nekretninama procjena je da je osigurano samo 20% privatne imovine.

Osiguranje imovine u Hrvatskoj još uvijek je nedovoljno prakticirana investicija u vlastitu zaštitu i sigurnost, a dokaz je tome i činjenica da prosječna premija osiguranja imovine po stanovniku u Hrvatskoj iznosi 67 eura, dok je u EU skoro tri puta veća i iznosi 193 eura.

Zanima vas osiguranje kuće ili stana? Doznajte ovdje što sve pokriva i kako se određuje visina premije.

Copy link
Powered by Social Snap