Pretraga

Foto posljedica olujnog nevremena: golema infrastrukturna šteta koja će se sanirati mjesecima

A- A+

Olujno nevrijeme jučer je zahvatilo 14 županija, a najviše je pogođeno područje Grada Zagreba. Tri osobe su smrtno stradale, a infrastrukturna šteta na području cijele kontinentalne Hrvatske je ogromna, izvještava Ravnateljstvo civilne zaštite.

Poput scena iz filmova katastrofe izgledali su jučer prizori olujnog nevremena koje je pogodilo kontinentalnu Hrvatsku, a u najvećoj mjeri glavni grad. Nakon što se nebo zacrnilo od Zagreba do Osijeka protutnjala je furija jakog vjetra i obilne kiše koji su rušili sve pred sobom. Letjeli su krovovi, urušavala se stabla na prometnice, doslovno se kidala infrastruktura. Izgubljeni su i ljudski životi.

Oštećeno je više od 2.000 objekata

Ravnateljstvo civilne zaštite izvještava kako su Županijski centri 112 tijekom jučerašnjeg dana zaprimili više od 4.500 namjenskih poziva, od kojih se 80 posto njih odnosilo na nevrijeme i posljedice nevremena. Prema trenutno dostupnim informacijama od posljedica nevremena ozlijeđeno je više od 60 osoba, dok su nažalost smrtno stradale 3 osobe, od čega dvije na području Grada Zagreba, a jedna na području Brodsko-posavske županije. Prilikom obavljanja intervencije, prirodnom smrću preminuo je jedan vatrogasac na području Vukovarsko-srijemske županije. Oštećeno je više od 2.000 objekata, te veći broj vozila.

Aktivirani su Stožeri civilne zaštite Brodsko-posavske županije, Grada Zagreba, gradova: Sveta Nedjelja, Samobor, Velika Gorica, Dugo Selo, Ivanić Grad, Vrbovec, Zaprešić, te općina: Brckovljani i Brdovec. U otklanjanju posljedica nevremena angažirane su sve raspoložive snage žurnih službi (vatrogasci, policija i hitna medicinske pomoći), pripadnici civilne zaštite i komunalnih službi. Također, građani su se samoorganizirali i pomogli u raščišćavanju, te uklanjanju granja i raznih predmeta s prometnica.

nevrijeme

nevrijeme | foto: Ravnateljstvo civilne zaštite

Najgore u Zagrebu, kroz tri sata 1.000 poziva u pomoć

Županijski centar 112 Zagreb za vrijeme oluje i u satima koji su uslijedili zaprimio je oko 1.000 poziva, a na području Zagreba i Zagrebačke županije jučer je do 19.30 sati zabilježeno preko 1.300 intervencija žurnih i komunalnih službi. U Zagrebu su dvije osobe smrtno stradale, jedna osoba je teže ozlijeđena uslijed pada građevinskog krana, a lakše je ozlijeđeno više desetaka osoba. Od značajnijih objekata oštećene su 2 škole, 2 doma zdravlja, 5 klinika i bolnica. Na području Zagrebačke županije u nevremenu su ozlijeđene 2 osobe, a oštećeno je oko 900 objekata.

Iz PU zagrebačke izvještavaju kako su u slučajevima stradalih osoba i situacijama koje su predstavljale prijetnju građanima odmah intervenirali.

‘Tijekom nevremena i zbog pada stabala život su izgubila dva muškarca, 50-godišnjak u svojstvu pješaka u Ulici Svetog Mateja te na Slavonskoj aveniji 48-godišnji vozač osobnog automobila. Također, tijekom nevremena došlo je do pada građevinskog krana u Zagrebu, Prilazu baruna Filipovića, uslijed čega je teško ozlijeđen 36-godišnji muškarac. Operativni komunikacijski centar policije Policijske uprave zagrebačke zaprimio je preko 100 dojava o padu stabala i oštećenjima uzrokovanim nevremenom uglavnom na području Zaprešića i grada Zagreba, uslijed čega su policijski službenici postupali s ciljem otklanjanja opasnosti za imovinu i živote ljudi sa svim raspoloživim sredstvima i ljudstvom, stoji u izvještaju PU zagrebačke.

nevrijeme

nevrijeme | foto: Ravnateljstvo civilne zaštite

U Pakracu i Lipiku preko 300 oštećenih krovova

Olujno nevrijeme zahvatilo je i područje Brodsko-posavske županije. Prema informacijama hitne medicinske pomoći, uslijed pada stabla na vozilo, u općini Cernik smrtno je stradala jedna osoba. Zabilježena je značajna šteta na privatnim i javnim objektima, a veliki broj drveća i grana pao je na prometnice, vozila, dvorišta i ostale površine. Oštećeno je preko 300 krovova te više desetaka vozila na području cijele županije. Oštećeni su telefonskih i vodovi električne energije.

Ni područje Požege, Pakraca i Lipika nije pošteđeno. Županijski centar 112 Požega zaprimio je preko 400 poziva do 18.30 sati. Nevrijeme praćeno jakom kišom i olujnim vjetrom srušilo je stabla na prometnice i vozila, te je uzrokovalo štete na krovovima stambenih objekata. To prilikom ozlijeđeno je nekoliko osoba. Na području grada Lipika na tri adrese stablo je palo na strujni kabel. U naselju Brestovac je stablo palo na kružni tok. U Požegi je uslijed olujnog vjetra odnesen krov na zgradi PU Požega. Prve su procjene da je oštećeno približno 250 objekata, od njih 50 teško. Većina naselja na području grada Pakraca i Lipika ostala su bez električne energije zbog kvarova na električnoj mreži. U Brestovcu je došlo do curenja plina.

Izdvojeni članak

Krovopokrivački radovi: Što sve obuhvaćaju i koje sve vrste krovova postoje?

Više 20.000 kućanstava ostalo bez struje

Nevrijeme je zabilježeno i na području Osječko-baranjske županije. Županijski centar 112 Osijek zaprimio je preko 400 poziva vezano uz posljedice. Letjeli su krovovi s kuća, urušio se rasvjeti stup, kao i stabala drveća koja su blokirala prometnice. Oštećena je elektroenergetska mreža, bez opskrbe električnom energijom na području Osječko-baranjske županije bilo je 6.605 korisnika.

Na području Sisačko-moslavačke županije oštećeno je preko 100 krovišta na kućama te dva krovišta na školama u Kutini i Donjoj Gračenici. Zaprimljene su i dvije dojave o srušenim dalekovodima. Na području Elektre Križ (Kutina, Novska, Popovača) bez napajanja je više od 14.200 korisnika. Kao posljedica nevremena zabilježeno je više od 200 zahtjeva za tehničkim intervencijama vatrogasnih postrojbi.

Ukupno je 16 gradova i općina Vukovarsko-srijemske županije pogođeno nevremenom. Jedan vatrogasac iz DVD Tovarnik preminuo je prilikom intervencije u Tovarniku. Ukupno je 30 osoba zatražilo liječničku pomoć, a 4 je hospitalizirano. Srušen je i zvonik crkve te je vjetar podigao krov na tri škole. Bilo je prekida u opskrbi električnom energijom koje saniraju djelatnici HEP-a.

Na području Karlovačke županije oštećeno je oko 350 objekata od kojih 100 objekata u gradu Karlovcu, 50 objekata u općini Žakanje te 200 objekata u općini Ribnik. Zabilježeno je i 70 tehničkih intervencija vatrogasaca.

Što je bolje postaviti na krov, crijep ili lim? Doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap