Pretraga

Transformacija stare dubrovačke tvornice u novu knjižnicu

A- A+

U nekadašnjoj tvornici ugljenografitnih proizvoda u Gružu TUP, sprema se velika adaptacija prostora površine od približno 1.000 kvadrata u novu knjižnicu. Nositelj investicije su Dubrovačke knjižnice, a u preuređene prostore preselit će njihov gruški ogranak, kao i građa Znanstvene knjižnice koja je trenutno u dvorcu Skočibuha. Autorica rješenja budućeg prostora knjižnice je Vanda Ivanković Kontić iz Tlo studija za urbanizam i arhitekturu.

Vizualizacija buduće knjižnice u TUP-u | foto: Tlo Studio

Vizualizacija buduće knjižnice u TUP-u | foto: Tlo Studio

U tijeku je natječaj za glavnog izvođača adaptacije stare tvornice u novu knjižnicu, a do Božića bi se trebao izabrati najpovoljniji ponuditelj za građevinske radove. Procjena građevinskih, obrtničkih i instalaterskih radova iznosi približno milijun 375.000 eura. Knjižnica će biti na dvije etaže. Na gornju useljava Ogranak Gruž i to će biti javni prostor, a na donju privremeno će se smjestiti depo Znanstvene knjižnice dok se u bližoj budućnosti ne izmjesti kada će i taj dio knjižnice postati javni prostor.

Izdvojeni članak

Novi sjaj stare ljepotice: Za 4 milijuna eura restaurirana zgrada željezničkog kolodvora Osijek   

Autorica rješenja budućeg prostora knjižnice je Vanda Ivanković Kontić iz Tlo studija za urbanizam i arhitekturu. Ističe kako je prostor knjižnice je projektiran kao fleksibilan za različite aktivnosti, programe i primjenu novih tehnologija, funkcionalan je za različite skupine korisnika, prilagođen za pristup osobama s invaliditetom te mu je omogućen pristup za dostavno vozilo.

– Unutarnji prostor je strukturiran u šest različitih zona koje se međusobno preklapaju: zona informacijsko-posudbenog pulta i pristupa online katalogu, zona s radnim mjestima i računalima za korisnike, zona čitaoničkog prostora, zona za grupni rad i multimediju, zona za igru i boravak djece te zona pomoćnih prostora: komunikacija, sanitarija i garderobe. Sve zone su fleksibilne i omogućavaju horizontalno i vertikalno povezivanje i razdvajanje, pojašnjava za slobodnadalmacija.hr arhitektica, te dodaje kako projekt obuhvaća i uređenje okoliša zgrade, odnosno kreiranje prolaza između kroz zgradu koji će spojiti dva dvorišta.

Vizualizacija buduće knjižnice u TUP-u

Vizualizacija buduće knjižnice u TUP-u | foto: Tlo Studio

Također, Ivanković Kontić kako je svaka rekonstrukcija zahtjevnija nego novogradnja jer je nemoguće znati što će sve radovi obuhvatiti.

– Baš sada nam je rušenje u tijeku pa ćemo opet neke dijelove morati prilagoditi jer ono što se vidjelo na površini ne odgovara stanju kakvo je bilo kad se krenulo s rušenjem. Utoliko jest zahtjevno, ali je motivirajuće da se jedan stari zapušteni objekt pretvara u nešto društveno korisno, kaže Ivanković Kontić

Nakon rušenja te uklanjanja starih TUP-ovih strojeva, vanjskih i unutarnjih, uslijedit će građevinski radovi koji bi trebali trajati četiri do pet mjeseci, a potom opremanje prostora.

Pogledjate ovdje kako će biskupski dvor u Dubrovniku bit će transformiran u 2 milijuna eura vrijedan dječji vrtić.

Copy link
Powered by Social Snap