Pretraga

Novi život za stare tvornice: Paromlin se radi punom parom, otvoreno gradilište Gredelja

A- A+

U travnju, nešto više od godinu dana nakon prvog predstavljanja projekta rekonstrukcije najvećeg industrijskog simbola Zagreba, krenuli su radovi. Vrijednost ovog najvećeg kapitalnog projekta gradske vlasti procijenjena je na 80 milijuna eura, a radove izvodi tvrtka Kamgrad. Voditelj radova objasnio je kako se gradnja novog dijela provodi po standardnoj strukturi, dok je rekonstrukcija starih objekata prilično izazovna. No, unatoč ‘iznenađenjima’, kraj radova očekuje se za dvije godine. Osim ovog, gradska vlast otvorila je još jedno, u gradu najveće gradilište.

rekonstrukcija Paromlina | foto: Bauštela.hr

Prije dva mjeseca riješene su sve žalbe oko Paromlina, najvećeg objekta industrijske baštine u Zagrebu. Za građevinu s početka 20. stoljeća koja je proglašena kulturnim dobrom, radovi su najavljeni početkom 2023. godine, ali je početak realizacije usporio odabir stručnog nadzora radova, a nakon rješenja žalbe, radovi su mogli početi. Samo dva mjeseca nakon otvorenja novog gradilišta, najavljeno još jedno mega-gradilište, nadomak Paromlinu.

Dodatni radovi

U sklopu najveće kapitalne investicije ove gradske vlasti, obnove i dogradnje Paromlina, graditi će se društveno-kulturni centar i gradska knjižnica, a radovi su krenuli prije skoro točno dva mjeseca. Vrijednost radova procijenjena je na 80 milijuna eura, a očekuje se kako će polovicu sredstava biti dodijeljeno od Europske unije, u vidu ITU mehanizma.

Izdvojeni članak

Ruši se zgrada u Paromlinskoj, top lokacija u centru Zagreba čeka novi projekt

Projekt rekonstrukcije stare gradske tvornice, predstavljen je početkom 2023. godine, u zoni ‘Industrijskog kompleksa Paromlin’. No, sve se zakompliciralo kad je, nakon objave rezultata natječaja za izvođača radova, uložena žalba na natječaj za stručni nadzor radova, a kao izvođač je odabran Kamgrad koji je, nakon rješenja žalbe, mogao krenuti s radovima.

– Na rekonstrukciji su posebno zahtjevni radovi, zato što od priprema imamo dodatne radove, te u procesu otkrivamo momente koje treba provesti kroz projekt I to na najbolji mogući način. A što se tiče novog dijela zgrade, standardna je priča novogradnje iz građevinske jame. Zbog očuvanja postojećih objekata radimo posebnom tehnologijom, objasnio je voditelj radova Andrej Waniek.

Novo, najveće gradilište u gradu

U tijeku su radovi na zgradi tvornice, a riječ je o prostoru na 6.000 kvadrata. Osim rekonstrukcije postojećih zgrada, predviđena je i izgradnja novog objekta, ali i garaže. Rekonstruirat će se postojeća zgrada mlina, sam proces gradnje imat će tri elementa, a sve će trajati dvije godine. Uoči treće godišnjice upravljanja gradom, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević podsjetio je kako je ovo za njegov trenutni mandat jedan od najvažnijih projekata, jer je za vrijeme prethodne gradske vlasti, smatra, bio najveći simbol nebrige.

– Osim društveno kulturnog centra, ispod će biti i javne garaže i punionice za električne bicikle. Radovi su počeli prije dva mjeseca i trajat će dvije godine. Što se tiče namjene, tu će biti prostori za konferencije, predstave, edukacije, debate, festival, različite programe i tako dalje, rekao je Tomašević napominjući kako to nije jedini projekt Grada, već da se na današnji dan otvara još veće gradilište, Gredelj u neposrednoj blizini Paromlina.

– Danas možemo najaviti početak radova na tvornicama koje su iza Paromlina, a govorimo o Gredelju. Podsjetit ću vas da je prošla gradska vlast htjela prodati i Gredelj koji je najvrjednije gradsko zemljište, na lokaciji budućeg centra grada. Danas započinju radovi na rušenju derutnih građevina na lokaciji bivše TŽV gredelj. Počinjemo uklanjati 14 objekata. Kao što smo rekli, početkom realizacije Paromlina otvorili smo vrata za početak realizacije još većeg zemljišta, a to je Gredelj, komentirao je pa je dodao kako će, nakon što prvi objekti budu srušeni na prostor Gredelja zbog radova na Paromlinu biti privremeno ‘premješteno’ parkiralište.

Nedavno je najstariji zagrebački pothodnik, u blizini oba aktivna gradilišta, ‘proslavio’ pola stoljeća od otvaranja. O tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap