Pretraga

Veliko otkriće na jugu: Gradilište zračne luke otkrilo mističnu okruglu građevinu ispunjenu labirintima 

A- A+

Neobično arheološko otkriće na Kreti zbunilo je stručnjake. Prilikom izgradnje radarske stanice za novu zračnu luku otkrivena je okrugla kamena zgrada čija je namjena prava misterija. Okružena je s osam stepenastih kamenih zidova, a unutarnja struktura je podijeljena na manje, međusobno povezane prostore i možda je imala plitki stožasti krov. Za sada sve upućuje na to da je služila za izvođenje religijskih rituala, ali kakvih?

arheološko nalazište

arheološko nalazište | foto: Ministrastvo Kulture Grčke

Neobična građevina otkrivena je na trasi buduće nove zračne luke na grčkoj Kreti. Grčko Ministarstvo kulture priopćilo da se zgrada uglavnom koristila između 2000. i 1700. godine prije Krista, a izgrađena je otprilike u vrijeme kada su izgrađene prve palače na Kreti – uključujući Knosos i Phaistos.

No, za što je služila još uvijek ne nepoznanica jer se s ovakvim objektom arheolozi još nisu susreli. Iz Ministarstva tek procjenjuju kako moguće da se građevina koristila za ritualne ceremonije koje uključuju konzumaciju hrane, vina i možda prinošenja.

Izdvojeni članak

Okupili se arheolozi iz cijelog svijeta zbog velikog otkrića u Istri

Građevina je okružena s osam stepenastih kamenih zidova visokih do 1,7 metara. Unutarnja struktura podijeljena je na manje, međusobno povezane prostore, te je procjena da je možda imala plitki stožasti krov.

Ruševine labirintske zgrade protežu se na 1.800 četvornih metara. Dok pogled iz zraka odaje obličje nalik golemom automobilskom kotaču.

arheološko nalazište

arheološko nalazište | foto: Ministrastvo Kulture Grčke

Jedinstveno, ali ne i jedino otkriće

Otkriće je proglašeno ‘jedinstvenim i iznimno zanimljivim’, te je svrstano u razdoblje minojske civilizacije. Riječ je o razdoblju koje je poznato po raskošnim palačama, blistavoj umjetnosti i zagonetnom sustavu pisma.

Treba reći kako ovo nije prvi nalaz u zračnoj luci. Do sada je najmanje još 35 arheoloških nalazišta otkriveno tijekom radova na novoj zračnoj luci Kastelli i njezinim cestovnim vezama, priopćilo je tamošnje ministarstvo.

Također, krajem prošlog stoljeća čitavo utvrđeno naselje na brežuljku iz 3. tisućljeća pr. iskopan je i zatim uništen tijekom građevinskih radova za atensku međunarodnu zračnu luku.

Radovi idu dalje

Odlučeno je da otkriće neće zaustaviti izgradnju zračne luke. Grčka ministrica kulture, Lina Mendoni, obećala je da će građevina biti sačuvana dok će se tražiti druga lokacija za radarsku stanicu.

Naime, predviđeno je da se zračna luka na Kreti otvori 2027. godine i zamijeni drugu najveću zračnu luku u Grčkoj, Heraklion. Projektirana je za prihvat do 18 milijuna putnika godišnje, te predstavlja jedan od velikih strateških projekata u Grčkoj.

Vjerovali ili ne, stari Rimljani imali su podno grijanje, a nalazište je na Brijunima, detalje doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap