Pretraga

Nakon četiri godine obnovljen Arheološki muzej, restauriran velik dio oštećenih predmeta

A- A+

Četiri godine trajali su radovi sanacije na zagrebačkom Arheološkom muzeju. U potresu nije oštećena samo zgrada, već je stradao i dio vrijednih predmeta stalnog postava muzeja. Građevina ukupne površine 5.100 kvadrata obnovljena je na treću protupotresnu razinu, a velik dio oštećenog fundusa restauriran. Obnova od 2 milijuna eura bila je financirana preko police osiguranja, iz Fonda solidarnosti, od Grada Zagreba te putem donacija.

Otvorenje Arheološkog muzeja nakon obnove | Foto: Grad Zagreb

Nakon četiri godine radova sanacije, za javnost je ponovno otvoren Arheološki muzej u Zagrebu, i to sa obnovljenim stalnim postavom. Investicija je iznosila 2 milijuna eura. U potresu nije stradala samo zgrada već se oštetio i dio predmeta, među kojima dio najznačajnije Zbirke grčkih vaza u Hrvatskoj. Isti predmeti u međuvremenu su obnovljeni u restauratorskim laboratorijima.

Izdvojeni članak

Umjetnički paviljon kreće u obnovu: Detaljan pregled milijunskih radova na remek-djelu iz 1896.

– Ovaj je muzej perjanica zagrebačke muzejske i kulturne baštine. Kao što sam i obećao, iz gradskog ćemo proračuna financirati cjelovitu obnovu pročelja zgrade Arheološkog muzeja, u iznosu od oko 3 milijuna eura, rekao je prilikom ponovnog otvaranja zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Sanacijom, zgrada ukupne površine 5.100 četvornih metara podignuta je na treću protupotresnu razinu, a pobrinulo se i za štetu na fundusu muzeja procijenjenu na 200 tisuća eura. Stalni postav je također zahtijevao obnovu jer je u potresu oštećeno 178 predmeta, od kojih je većina dosad restaurirana.

Izvedena obnova financirana je preko police osiguranja, iz Fonda solidarnosti, od Grada Zagreba i donacija. Prilikom ponovnog otvorenja, gradonačelnik je napomenuo kako su nakon potresa obnovljeni i Hrvatski prirodoslovni muzej, Muzej Prigorja u Sesvetama i nova čuvaonica Etnografskog muzeja. Dok obnova Muzeja za umjetnost i obrt i Umjetničkog paviljona i dalje traju.

Nakon dugog iščekivanja, napokon se obnavlja i Dom sportova. Iznose pojedinih faza obnove pronađite ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap