Pretraga

Obnova Doma sportova napokon kreće u petak: Prva faza ‘papreno’ je skupa

A- A+

O cjelovitoj obnovi Doma sportova govori se već godinama. Kada je lani u veljači krenula sanacija opločenja na Trgu Krešimira Ćosića, najavljena je i sanacija i rekonstrukcija zgrade koja se očekivala u ljeto 2023. godine. No, do realizacije nije došlo, a početkom ove godine ponude izvođača toliko su narasle da je u jednom trenutku postalo upitno hoće li pokušaj obnove propasti. Ipak, prvi radovi očekuju se ovaj petak – provodit će se u tri faze, a cijena prve ‘paprena’ je.

dom sportova Zagreb

dom sportova zagreb | foto: Grad Zagreb

Grad Zagreb objavio je da u petak, 12. srpnja, napokon započinje obnova Doma sportova. Jedno je to od dva velika gradilišta za koje je za ovo ljeto najavljeno pokretanje radova. U pitanju je kultna građevina kojoj je obnova bila prijeko potrebna, kako zbog dugogodišnjeg neulaganja tako i zbog ozbiljnih oštećenja u potresu, a na njoj će se raditi cjelovita rekonstrukcija.

Izdvojeni članak

Kreće obnova Doma sportova, radovi će koštati 4,6 milijuna više, a zna se i tko su izvođači

– Izuzetno nam je važno obnoviti Dom sportova kao ključnu sportsku infrastrukturu Grada Zagreba, za koji sredstva u potpunosti osiguravamo iz gradskog proračuna. Obnova zgrade izgrađene sedamdesetih godina prošlog stoljeća bit će vrlo složena, jer je u potresu pretrpjela teška konstrukcijska i druga oštećenja, najavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Uklanjanje krovnih konstrukcija

Rekonstrukcija Doma sportova, naime, provodit će se u tri faze. Prva će obuhvaćati sanaciju dvorana 1, 3 i 4. Na istim dvoranama također će se uklanjati postojeće krovne konstrukcije jer ne zadovoljavaju uvjete mehaničke otpornosti i stabilnosti, a postupak zamjene krovne konstrukcije objavljeni su i u Elektroničkom sustavu javne nabave.

Izdvojeni članak

Zagreb nije povukao EU sredstva, ali kreće obnova kina Europa i bazena Špansko

Nadalje, ojačavat će se potrebne grede i stupovi pa izvoditi nove konstrukcije i novi pokrov. Ugovorena vrijednost ovih radova ukupno će iznositi oko 30 milijuna eura, s rokom izvođenja od 18 mjeseci.

Druga faza znatno jeftinija

Druga faza radova odnosi se na rekonstrukciju dvorane 2, za koju su izrađeni glavni projekti i ishođena građevinska dozvola. Traje izrada izvedbenog projekta i troškovnika radova, a potom će se moći pokrenuti i javna nabava za izvođača radova. Procijenjena vrijednost radova druge faze procijenjena je na iznos od 6 milijuna eura, što je znatno manje od prve. Očekuje se da bi mogla biti izvedena u roku od šest mjeseci. U trećoj pak fazi, zgrada bi se trebala kompletno obnoviti i njen interijer cjelovito urediti.

– Grad Zagreb ulaže ogromna sredstva u razvoj i unapređenje sportske infrastrukture na području grada, a obnova Doma sportova jedan je od strateških projekata, dodao je gradonačelnik Tomašević, najavljujući još dva gradilišta koja će na ljeto raditi punom parom, na bazenu Špansko i na izgradnji nove ceste i tramvajske pruge u Sarajevskoj ulici.

Ovdje pročitajte kako je glavni projektant u veljači 2023. godine najavio početak obnove Doma sportova, kada se govorilo o početku radova na ljeto te godine.

Copy link
Powered by Social Snap