Pretraga

Kreće obnova Doma sportova, radovi će koštati 4,6 milijuna više, a zna se i tko su izvođači

A- A+

Konzorcij tri tvrtke iz Hrvatske i BiH dobio je posao obnove Doma sportova koja je nakon zagrebačkog potresa postala imperativ, iako zadnje za novim ruhom vapi više od desetljeća. Generalna rekonstrukcija kompleksa je velik posao, podijeljen u nekoliko faza, a prva bi prema procjenama trebala započeti ovoga ljeta i trajati maksimalno 18 mjeseci. Obuhvatit će sanaciju dvorana 1, 3 i 4.

dom sportova Zagreb

dom sportova zagreb | foto: Grad Zagreb

Napokon kreće obnova Doma sportova, kultnog zagrebačkog sportskog zadnja koju građani zazivaju više od deset godina. S obzirom na to da je riječ o velikom poslu, novca za radove nije bilo pa su se dvorane krpale godinama. No, kako je zdanje nakon zagrebačkog potresa u nekim dijelovima u potpunosti onesposobljeno, posljednje tri godine tražio se način za financiranje.

Izdvojeni članak

Milijunska obnova zgrade koja je bila sve, od elitne vojarne do raja za squattere

Sredinom travnja Grad Zagreb je proveo natječaj za prvu fazu obnove, te odabrao za posao konzorciji sačinjen od tri tvrtke: BBR Adrija i Degal tehnika iz Hrvatske, te Hering iz Širokog Brijega i Ploča, piše vecernji.hr. Oni bi radove trebali započeti ovoga ljeta, te završiti u roku od 18 mjeseci.

Cijena radova otišla u nebo

Treba spomenuti kako će radovi na kraju koštati daleko više nego li su to previđale prve procjene. Naime, prije tri godine procjenjivalo se da bi rekonstrukcija stajala oko 11 milijuna eura bez PDV-a. Dok se lani ta brojka gotovo udvostručila, te je iznosila 21 milijun eura bez PDV-a. Zaključna procijenjena vrijednost koja je bila dio natječaja iznosila je 25 milijuna eura bez PDV-a, a kreirana je tek nekoliko mjeseci nakon one od 21 milijun.

Ponuda konzorcija koji je dobio posao iznosi pak 29,65 milijuna eura bez PDV-a. Uz njihovu, na natječaj je prijavljena tek samo još jedna ponuda, tvrtki Kamgrad i Tehnika u vrijednosti od 38,9 milijuna eura, također bez PDV-a.

Dom sportova

Dom sportova | Foto: Grad Zagreb

Obnova u fazama

Generalna rekonstrukcija kompleksa je velik posao, podijeljen u nekoliko faza, a prva će obuhvatiti rekonstrukciju i sanaciju dvorana 1, 3 i 4, što predstavlja veći dio posla. Faza 2 pak obuhvaća sanaciju dvorane 2.

Inače, najveći zahvati u prvoj fazi obnove je rekonstrukcija krova Ledene dvorane. Riječ je o tehnološki vrlo složenom i zahtjevnom projektu koji uključuje demontažu i razgradnju nosive betonske krovne konstrukcije. Dvorana će potom biti ojačana, a zatim će se na nju postaviti nova čelična krovna konstrukcija.

Doznajte ovdje koji hrvatski grad diže kredit od 4 milijuna eura za novi nogometni stadion, bez da građani ili struka znaju kako će izgledati.

Copy link
Powered by Social Snap