Pretraga

Milijunska obnova zgrade koja je bila sve, od elitne vojarne do raja za squattere

A- A+

Društveni centar Rojc može se nazvati najpoznatijom zgradom u Puli. Objekt koji pokriva prostor od ukupno skoro 17 tisuća kvadrata, izgrađen je 1870. godine, te je na početku bio vojna škola Austrougarske-monarhije. Centar je zadržao namjenu vojne škole i za vrijeme Italije i Jugoslavije, do 1976. godine, kada zgrada kreće biti korištena kao vojarna. Od 1991. u zdanju su se skrivale izbjeglice, a kasnih devedesetih, u Rojcu se kreću skupljati squatteri i prve udruge. Krajem prošlog stoljeća, nova namjena se formalizira ugovorom između Grada Pule i korisnika. Od kasnih devedesetih, udruge, uz račune struje koje su obvezne plaćati i uređuju prostor. Tako je svaki ugao oslikan, a u planu je velika obnova objekta, s igralištima, dvorištem i okolnim zelenilom. Obnova društvenog centra Rojc u kojem danas djeluje 106 udruga jedan je od projekata revitalizacije grada, za što je izdvojeno 20 milijuna eura, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije.

Društveni centar Rojc u Puli | foto: Bauštela.hr/Canva

Društveni centar Rojc, naziv je dobio po Karlu Rojcu, revolucionaru iz Drugog svjetskog rata. Grandiozno je zdanje u blizini parka Montezaro u centru Pule. S površinom koja pokriva nevjerojatnih 16.739 kvadratnih metara, objekt je među najvećima u Puli, a uključuje i prostor unutarnjeg dvorišta, parkirališna mjesta i sportska igrališta.

Centar okružuju zelene površine. Zdanje, izgrađeno još krajem 19. stoljeća, 1870. godine, podignuto je za Austro-ugarske monarhije, a prva namjena objekta bila je ona vojne škole. Tu namjenu centar je zadržao kroz različita društvena uređenja, točnije, za vrijeme Monarhije, Italije pa onda i Jugoslavije, sve do 1976. godine.

Iste godine, zgrada kreće biti korištena kao vojarna, a 1991. godine, Jugoslavenska narodna armija koja je koristila prostore zgrade, napušta ih. Zgrada tako početkom 1990-ih godina postaje utočište ratnim izbjeglicama, a potom kasnih devedesetih, nakon što ju izbjeglice napuštaju, u Rojc ulaze prvi squatteri i organizacije civilnog društva.

To razdoblje označava i početak korištenja velebnog zdanja na način koji se nastavlja do danas. Vrlo brzo, Grad Pula odlučuje formalizirati novonastalu situaciju pa se 1999. potpisuju prvi ugovori o korištenju prostora Rojca, navedeno je na stranici Društvenog centra.

106 udruga u Rojcu plaćaju struju i brinu o interijeru

Danas, u prostorijama zdanja centra Rojc djeluje čak 106 udruga koje za taj prostor imaju sklopljen ugovore o korištenju prostora. Za centar je specifično što udruge koriste prostor bez plaćanja naknade te su obvezani sudjelovati isključivo u plaćanju troškova električne energije.

Izdvojeni članak

Otvorena zgrada Coworking Pula, projektirao ju Bruno Juričić, a sagradila tvrtka Lavčević

Posjetili smo ovu ustanovu u blizini gradskog centra te smo se uvjerili da se udruge koje ondje djeluju ipak ne ograničavaju na isključivo plaćanje računa za struju, već su itekako aktivni u oblikovanju prostora svog djelovanja. Hodnici visokih stropova koji odaju starost ovog zdanja, osmišljeno su oslikani, a naslikani oblici na zidovima dodatno su ‘obogaćeni’ šarama, potpisima i porukama. Nešto takvo teško da se može vidjeti u bilo kojem drugom prostoru slične namjene.

Oslikavanje prostora same su organizirale udruge koje djeluju u Rojcu, a prostorije i hodnici dobivale su svoj današnji duh od kraja 1990-ih godina, otkad je on dom brojnim civilnim udrugama. U sklopu projekta ‘Krojcberg’, koji je trajao otkad su centar naselile udruge, prostor se oslikavao u želji da postane pristupačniji te da bi se kontriralo nizu predsrasuda o Rojcu. Krojcbergom se išlo na razbijanje predrasude da se ondje okupljaju isključivo alternativci i općenito od društva odbačeni članovi.

Na 4 tisuće kvadrata prostire se ‘grad civilnog sektora’

Hodnici zdanja Rojc sada su gotovo potpuno ispunjeni oblicima i prizorima, kao i šarama. Radom i programima, udruge koje djeluju u Društvenom centru Rojc, podigle su kvalitetu prostora oslikavši zidove, pa je sada više od 4.000 četvornih metara zidova zgrade prekriveno prizorima, a na slikama su niz godina radili razni umjetnici.

Izdvojeni članak

Drugi pokušaj za aglomeraciju Pula sjever, na novi natječaj pristiglo 17 ponuda

Dok smo prolazili hodnicima koji djeluju kao da se nastavljaju bez kraja, moramo priznati kako na prvu unutrašnjost možda ne djeluje pretjerano ‘prijateljski’. S druge strane, kako su hodnici, prostorije i igralište koje se proteže unutarnjim dvorištem zgrade vrvjeli mladim ljudima početni dojam blagog šoka pred ogromnim prostorom visokih stropova ubrzo je zamijenio dojam šarma ovog zanimljivog zdanja.

Pritom, osim što su i unutrašnji i vanjski zidovi zdanja oslikani, išarani i grafitirani, jedan vanjski zid zgrade poseban je zbog murala u čast simbolu Pule – Uljaniku, koji ga skoro cijelog prekriva.

Prostori u zgradi inače imaju različite namjene pa se tako u hodnicima mogu naći kako produkcijski prostori, poput ateljea, glazbenih i filmskih studija te zanatskih radionica, tako i prostori za druge svrhe. U dugim hodnicima, na tri kata raspoređeni su i prostori za probe, sportsko-rekreacijski, no i uredski, prezentacijski, radioničko-konferencijski, klupski, skladišni, servisni te na kraju, čak i ugostiteljski prostori. Te prostore velik broj udruga koristi za svoje aktivnosti.

Izdvojeni članak

Projektom u vrijednosti od 2 milijuna kuna potpuno obnovljen važan društveno-kulturni centar

U prostoru se okupljaju udruge iz regije, ali iz šireg područja, što Društveni centar Rojc na neki način čini ‘gradom civilnog sektora’, a slično mjesto nije lako pronaći, ni u Puli ni drugdje. Centar Rojc poseban je, zbog svoje povijesti, veličine zdanja, ali i zbog oslikane i išarane unutrašnjosti.

Uzimajući u obzir osebujan izgled i mnoštvo udruga koje ondje djeluju i zajednički rade na svojim programima, teško da se može naći sličan objekt. Ipak, unatoč šarmu ovog prostora, on zahtijeva cjelovitu i detaljnu obnovu, kako bi ostvario svoj pun potencijal kao dom civilnog sektora. Kako doznajemo iz Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte, obnova Društvenog centra Rojc u top tri je projekta Grada Pule.

Obnova Rojca u top tri projekta Grada Pule

Kada je riječ o projektima grada, u planu razvoja Grada Pule, postoji strategija urbanog područja Pula, koja pokriva Pulu i okolnih šest općina, koje ulaze u ITU urbanog područja. Integrirana teritorijalna ulaganja su ulaganja koja financiraju ITU mehanizmi od strane Ministarstva regionalnog razvoja. U sklopu ITU mehanizma, za urbano područje Grada Pule, dogovoreni su projekti procijenjene vrijednosti 33 milijuna eura.

Od tog iznosa, za projekte Grada Pule ići će oko 20 milijuna eura, a u projekte revitalizacije, uz, primjerice, obnovu Pulskog inovacijskog centra, te kupališta Stoja, među najvećim projektima ITU mehanizma, uključen je i projekt obnove Društvenog centra Rojc, objasnila nam je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Grada Pule, Samanta Barić.

Izdvojeni članak

ITU projekt trebao bi oživjeti 250 tisuća kvadrata zapuštene zone u Puli – ide se u smjeru zelenih industrija

– Radi se, kako na izmjeni prostorne dokumentacije, tako i na izmjeni generalnog urbanističkog plana, kako bi se planovi mogli ostvariti. U izmjene plana uključit će se i zeleni projekti. Od preostalih većih projekata čije se izvođenje također planira izvesti u Puli u sklopu ITU mehanizma je još projekt Društveni centar Rojc. To je ukupno 16.000 kvadrata starog vojnog objekta za obnoviti. U vlasništvu je Grada, a trenutno su korisnici razno razne udruge, međutim, objekt je zaista velik, konstatira Barić.

85 posto obnove sredstava kroz ITU mehanizam

Obnova će zasigurno biti vrlo kompleksna. Zgrada veličine ukupno do 6 tisuća kvadrata, svakako među većima u Puli, te okoliš oko zgrade neporecivo vape za revitalizacijom. Barić ovaj projekt naziva možda najvećim u ITU mehanizmu, a kako pojašnjava, od procijenjene vrijednosti za obnovu, 85 posto bit će financirano kroz ITU mehanizam. Projekt je, kaže, trenutno u fazi pripremnih radova i izrade studije – kako bi ga se moglo prijaviti na izravnu dodjelu.

– Okolna je zgrada od otprilike 6 tisuća kvadrata, a okoliša je još kojih 10 tisuća kvadrata i to sve zaista treba revitalizirati. To nam je, može se reći, najveći projekt u ITU mehanizmu, a procijenjena vrijednost samo projekta Društvenog centra je 10 milijuna eura, od čega se 85 posto financira kroz ITU mehanizam.

U tijeku su pripremni radovi, izrade studije, kao i izrada projektne dokumentacije te razgovori s ministarstvom. Znači da se provode svi koraci kako bi se projekt moglo prijaviti na izravnu dodjelu, Barić objašnjava trenutnu fazu projekta koji bi Društvenom centru Rojc trebao dati novi sjaj.

U Zagrebu su, kao i u Puli, u planu brojne obnove za grad značajnih građevina. Trebao se obnavljati i zagrebački Dom sportova, no to je u jednom trenu dovedeno i pitanje. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap