Pretraga

Hoće li propasti pokušaj obnove Doma sportova? Ponude izvođača otišle u nebo

A- A+

Za dugo očekivanu obnovu Doma sportova konačno je napravljen korak naprijed. Barem kada je u pitanju prva faza projekta. Zaključene su prijave na natječaj za obnovu krovova na dvoranama. No, hoće li to uistinu značiti otvaranje gradilišta ostaje tek vidjeti s obzirom na to su pristigle samo dvije ponude, te da su obje daleko iznad procijenjene vrijednosti od 25 milijuna eura bez PDV-a.

dom sportova Zagreb

dom sportova zagreb | foto: Grad Zagreb

Prije tri godine procjenjivalo se da bi rekonstrukcija stajala oko 11 milijuna eura bez PDV-a. Dok se lani ta brojka gotovo udvostručila, te je iznosila 21 milijun eura bez PDV-a. Zaključna procijenjena vrijednost koja je bila sastavni dio natječaja iznosila je 25 milijuna eura bez PDV-a, a kreirana je tek nekoliko mjeseci nakon one od 21 milijun.

No, kao da to nije dovoljno, jedine dvije pristigle ponude za obnovu Doma sportova daleko su i od te brojke. Naime, ponuda zajednice ponuditelja Kamgrad i Tehnika iznosi čak 38,9 milijuna eura bez PDV-a, dok ponuda BBR Adria, Degal Tehnika i Hering iznosi 29,6 milijuna eura, piše tportal.hr. Grad Zagreb ima 120 dana za odluku da li može prihvatiti ovaj bitno veći financijski teret od planiranog.

Izdvojeni članak

Puljak: Obnova Poljuda košta između 30 i 40 milijuna eura

Treba napomenuti i kako je se ova javna nabava odnosi tek na prvu fazu projekta obnove Doma sportova. Koliko će koštati druga, s obzirom na intenzivan rast cijena u građevini teško čak i izdaleka procjenjivati.

Inače, najveći zahvati u prvoj fazi obnove na koju se aktualna javna nabava odnosi je rekonstrukcija krova Ledene dvorane. Riječ je o tehnološki vrlo složenom i zahtjevnom projektu koji uključuje demontažu i razgradnju nosive betonske krovne konstrukcije. Dvorana će potom biti ojačana, a zatim će se na nju postaviti nova čelična krovna konstrukcija.

Doznajte ovdje koji hrvatski grad diže kredit od 4 milijuna eura za novi nogometni stadion, bez da građani ili struka znaju kako će izgledati.

Copy link
Powered by Social Snap