Pretraga

Projektom u vrijednosti od 2 milijuna kuna potpuno obnovljen važan društveno-kulturni centar

A- A+

Zgrada u kojoj se nalazi Društveni centar Drenova u Rijeci, koji slovi za žarište društvenog i kulturnog života lokalne zajednice, nedavno je u potpunosti obnovljena. Naime, riječ je o dvogodišnjem programu u vrijednosti od 1.989.150,74 kuna, a čak 1.690.778,13 kuna osigurano je iz EU fondova. Zgrada je tako postala energetski i ekološki učinkovitija, što će omogućiti izvođenje brojnih programa tijekom cijele godine. Donosimo vam video obnove.

Društveni centar Drenova

Vrijednost projekta obnove zgrade Društvenog centra Drenova iznosi 1.989.150,74 kuna | foto: YouTube, Društveni centar Drenova, Damir Medved

Konačno su dovršeni građevinski radovi na zgradi Društvenog centra Drenova u Rijeci. Time taj objekt nastavlja biti središte društvenog i kulturnog života lokalne zajednice. Štoviše, obnova je ostvarena kroz EU projekt „Društveni centar Drenova”, čiji je nositelj Udruga Bez granica, a partneri su Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Udruga Dren i Grad Rijeka.

Projekt u vrijednosti od 2 milijuna kuna

Riječ je o dvogodišnjem projektu u vrijednosti od 1.989.150,74 kuna, a 85 posto bespovratnih sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, odnosno 1.690.778,13 kuna te 15 posto iz državnog proračuna kroz Ured za udruge Vlade RH, odnosno 298.372,61 kuna. Sva dobivena sredstva namijenjena su za obnovu postojeće zgrade te će se iskoristiti za razvoj programa udruga.

Cilj projekta je obogaćivanje društveno-kulturnog života lokalne zajednice, kao i uspostavljanje društvenog centra kojeg vodi lokalna zajednica. Osim toga, jedan od ciljeva je osnaživanje drenovskih udruga koje su sve do sada za građane organizirale kulturna i društvena događanja, kako u predgrađu tako i u samoj lokalnoj zajednici.

Obnova Društvenog centra Drenova

Zgrada u kojoj je smješten Društveni centar Drenova nalazi se na adresi Drenovski put 138 te je u vlasništvu Grada Rijeke. Prilikom obnove je zamijenjen krov i dotrajala stolarija, obnovljen je sanitarni čvor te je napravljena nova fasada. Na taj je način unaprijeđena kvaliteta zgrade koja je postala energetski i ekološki učinkovitija, čime je omogućeno izvođenje programa tijekom cijele godine. Ukupno je u renoviranje zgrade uloženo 467.626,97 kn s PDV-om, a u tu su cijenu uključeni građevinski radovi, izrada projekta sanacije i nadzor nad radovima.

– Jedan od osnovnih uvjeta za dobivanje sredstava na ovom natječaju bio je da zgrada za koju se aplicira bude u javnom vlasništvu. Stoga moram istaknuti jako dobru suradnju s Gradom Rijeka i zahvaliti djelatnicima Odjela za kulturu, Odjela za gospodarenje imovinom, Odjela za poduzetništvo, Odjela za informatičku djelatnost, Odjela za gradsku samoupravu i upravu, Direkciji za mjesnu samoupravu Grada Rijeke, sadašnjem gradonačelniku Marku Filipoviću kao i prethodnom gradonačelniku Vojku Obersnelu za čijeg smo mandata i krenuli s realizacijom ovog projekta. Svima njima hvala na velikoj pomoći koju su nam pružili kako bismo uspjeli dobiti ova sredstva koja ćemo iskoristiti na najbolji mogući način kako bismo ojačali našu lokalnu zajednicu, rekla je voditeljica projekta Davorka Medved. Osim toga, dodala je da se posebno zahvaljuje svim stanovnicima Drenove koji projekt i centar doživljavaju kao svoj te što su aktivni u programima koje Udruga Bez granica i Udruga Dren provode.

Izdvojeni članak

U Zagrebu traje obnova škola od potresa: Izvodi se jedan od najzahtjevnijih zahvata

Usmjerenost na lokalnu zajednicu

Te dvije udruge još od 2012. godine svojim su brojnim aktivnostima orijentirane na lokalnu zajednicu. Primjerice, volonterskim radom su osmislile i uredile Zavičajni muzej Drenove, a građani su prepoznali njihove aktivnosti. U sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, kroz programski pravac 27 susjedstva Drenove proveli su brojne programe u razdoblju od 2018. do 2020. godine.

Predsjednik Udruge Bez granica Damir Medved najavio je da se postojeći programi nastavljaju, kao i da je u planu realizacija nekih novih.

– Drago mi je što ćemo sada ovaj prostor moći koristiti tijekom cijele godine. U planu nam je kroz suradnju sa Sveučilištem u Rijeci pokrenuti radionicu Čakavske umjetne inteligencije, a u suradnji s Liburnija Film Festivalom planiramo nakon ljetnog organizirati i jesenski ciklus projekcije filmova. Uz to nastavljamo i s našim redovnim aktivnostima poput organizacije izložbi ili povremenih koncerata. Ono što me posebno veseli je što su i neke druge udruge počele iskazivati interes za suradnjom tako da vjerujem da će naš program samo rasti, rekao je Medved.

Udruga za razvoj civilnog društva SMART, kao jedan od partnera u projektu, zadužena je za pripremu i provedbu raznih obrazovnih i mentorskih programa za provoditelje projekata, ali i za sve druge zainteresirane lokalne organizacije civilnog društva.

Izdvojeni članak

Nekada žarište društvenog i kulturnog života s poznatim gostima, a danas ruševina koja vapi za obnovom

Društveni centar Drenova kao primjer dobre prakse

Riječki gradonačelnik Marko Filipović podržao je obnovu zgrade u kojoj je smješten Društveni centar Drenova te je istaknuo da razvoj tog centra može biti samo primjer dobre prakse brojnim drugim udrugama i inicijativama iz drugih mjesnih odbora s područja Rijeke.

– Naša su vrata uvijek otvorena za ovakve suradnje između civilnog sektora i javne uprave od kojih najveću korist na kraju imaju upravo građani. Vjerujem da će ove dvije udruge nastaviti razvijati kulturni i društveni život Drenove, ali i kako će svojim aktivnostima privući i stanovnike ostalih dijelova grada i biti na ponos cijeloj Rijeci, rekao je gradonačelnik Filipović.

U nastavku možete pogledati video kako je protekla obnova zgrade Društvenog centra Drenova.

Projektom u vrijednosti od 2 milijuna kuna potpuno obnovljen važan društveno-kulturni centar
Copy link
Powered by Social Snap