Pretraga

U Zagrebu traje obnova škola od potresa: Izvodi se jedan od najzahtjevnijih zahvata

A- A+

Nakon razornih potresa koji su pogodili Zagreb brojne su osnovne i srednje škole na tom području doživjele velika oštećenja. Radovi na obnovi pojedinih osnovnoškolskih i srednjoškolskih zgrada još su uvijek u tijeku te se čini sve da u što kraćem roku budu spremne za nastavu. Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet obišao je gradilišta škola, uključujući Osnovnu školu Ksavera Šandora Gjalskog, a upravo radovi na tom objektu spadaju među jedne od najzahtjevnijih zahvata na fondu školskih zgrada u Zagrebu.

obnova škola

U tijeku je obnova zagrebačkih škola | foto: Grad Zagreb

Brojne su zgrade na području grada Zagreba nakon dva potresa pretrpjele velika oštećenja, uključujući i određeni dio osnovnih i srednjih škola, a veliki dio njih zapravo već i prije samog potresa vapi za obnovom. Radovi na rekonstrukciji pojedinih osnovnoškolskih i srednjoškolskih objekata u punom su jeku te se sve poduzima da njih što više bude spremno za nadolazeću školsku godinu.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet tako je ovih dana obišao više srednjih i osnovnih škola na području grada Zagreba, uključujući i velika gradilišta Osnovne škole Petra Zrinskog u Krajiškoj ulici te Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Mlinarskoj ulici.

Traju radovi na obnovi zagrebačkih škola

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet nadgleda brojne radove na obnovi zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, pa je tako nedavno obišao Gornjogradsku gimnaziju, Gimnaziju Tituša Brezovačkog, Prvu ekonomsku školu, Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Osnovnu školu Ivana Merza i Osnovnu školu Miroslava Krleže.

Korlaet je nakon toga, a u pratnji pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje i graditeljstvo Dinka Bilića, kao i voditelja Sektora za sanaciju Darija Krnjakovića te v. d. pročelnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Marijane Sironić, obišao velika gradilišta Osnovne škole Petra Zrinskog u Krajiškoj ulici te Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Mlinarskoj ulici.

obnova škola

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet obišao je zagrebačke škole | foto: Grad Zagreb

Jedan od najzahtjevnijih zahvata

Rekonstrukcija i dogradnja, uz postpotresno ojačavanje, Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog zapravo spada među jedne od najzahtjevnijih zahvata na fondu školskih zgrada u Zagrebu. Štoviše, zahvat u vrijednosti od oko 83 milijuna kuna izvodi se u skladu s prvonagrađenim natječajnim radom, a prema kojem će škola biti obogaćena za brojne nove sadržaje.

O zahtjevnosti projekta govori i činjenica da veliki dio školskog okoliša pripada povijesnoj urbanoj cjelini koja je temeljem odluke Ministarstva kulture u Zagrebu upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. To znači da će se planirana građevina povezati na postojeću, a sastojat će se od četiri učionice, kabineta nastavnika, zbornice, knjižnice i čitaonice, dvodijelne sportske dvorane s propisanim pratećim prostorima te brojnim drugim sadržajima. Osim toga, posebno je bilo zahtjevno uskladiti inicijalni projekt s potrebama nastalim nakon razornih potresa, ali  radovi se odvijaju prema hodogramu.

Komunikacija raznih aktera

Također je najavljeno da će početkom idućeg tjedna bit u potpunosti završen projekt uklanjanja dvaju krila na Osnovnoj školi Petra Zrinskog. Naime, na toj toj su školi trenutno u realizaciji restauratorsko-konzervatorski radovi na plastici pročelja.

U obilasku škola je uočena potreba za češćom i intenzivnijom komunikacijom svih dionika u obnovi, uključujući projektanta, izvođača, nadzornika, konzervatora i sl. Takva će se komunikacija nastojati održati prisustvom na redovitim tjednim koordinacijama, a sve u svrhu kvalitetnije gradnje i obnove škola da bi one mogle, u što kraćem roku, biti spremne za svoje đake.

U Zagrebu traje obnova škola od potresa: Izvodi se jedan od najzahtjevnijih zahvata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap