Pretraga

ITU projekt trebao bi oživjeti 250 tisuća kvadrata zapuštene zone u Puli – ide se u smjeru zelenih industrija

A- A+

Vallelunga, pulska uvala koju su u povijesti preko sto godina koristile vojske, kasnije je krenula propadati te je i dalje jedna od zapuštenih zona u gradu. Područje je danas u nadležnosti Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a već se 2022. govorilo o iskorištavanju resursa Vallelunge za razvoj tog dijela grada. Za izradu konačnog idejnog projekta sada je potpisan ugovor te se dovršenje projektnih rješenja kojima bi prostor trebao postati ‘treće središte Pule’ očekuje tijekom srpnja.

Pulska Vallelunga | foto: Grad Pula

U Gradu Puli može se reći zasad postoje dva centra – staro središte grada te južni dio Pule. U planu je nova inicijativa kojom bi izmjenama u sjevernom dijelu grada trebao oživjeti i treći dio, a obuhvatio bi zonu Vallelunga.

Za projekt osigurano 2 milijuna eura

Za ostvarenje plana, 28. ožujka između Grada Pule, zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta i arhitekta Alena Žunića potpisan je ugovor. Budući da bi projekt trebao biti obuhvatan i zahtjevan, kako u operativnom tako i u smislu financiranja, predviđeni su radovi u nekoliko faza, prenosi Glas Istre.

Unutar zone Poduzetničko-inovacijskog centra (PIC) trebale bi se obnoviti te staviti u funkciju dvije građevine, a provedba projekta planira se u sklopu integriranog teritorijalnog ulaganja (ITU) mehanizma urbanog područja Pula. Za projekt je osigurano dva milijuna eura bespovratnih sredstava.

Vallelunga shematski prikaz | foto: Grad Pula

Realizacijom idejnog rješenja oblikovat će se budući izgled i na taj način postaviti temelji za razvoj cijele zone koja bi, oživljena, trebala postati centar inovacija i urbanog života. Tri područja biti će posebno usmjerena prema inovacijskom poduzetništvu – u pitanju su green tech, blue maritime i eko proizvodnja hrane. Širenje poduzetništva postavit će temelje za razvoj cjelokupnog područja površine 250 tisuća kvadrata koje obuhvaća velik broj postojećih građevina, a pokriva i vrijedan zeleni fond grada.

Izdvojeni članak

Drugi pokušaj za aglomeraciju Pula sjever, na novi natječaj pristiglo 17 ponuda

‘Iskoristit će se resurs jedne od značajnijih brownfield lokacija’

U sklopu ostvarenja ITU projekta revitalizirat će se dvije građevine i njihov okoliš, a planiraju se i nabava opreme i pokretanje usluga za potporu poduzetničkim inovacijama. Iz shematskog prikaza vidljivo je da se zonu planira obogatiti brojnim novim sadržajima, koji će vratiti život ovoj, dosad zapuštenoj gradskoj zoni.

– Pulski inovacijski Centar (PIC) predstavlja jednu od značajnijih brownfield lokacija na području grada koja je danas zapuštena, ali predstavlja iznimno vrijedan prostorni resurs. Vallelungu vidimo u pravcu razvoja inovativnih tvrtki, ljudskog kapitala, infrastrukture, napredne industrije, o novom projektu je rekao gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

U planu brojni sadržaji | foto: Grad Pula

Dovršenje projektnih rješenja očekuje se  tijekom srpnja, a detaljna analiza potencijala prostora već je provedena. Inače, Vallelunga je, nakon što je bila prostor koji je u prošlosti više od stoljeća koristila vojska, stavljena u nadležnost Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a za zonu je, kako je pisao Novi list, od 2022. planiran razvoj u smjeru ‘zelenih industrija’.

Ovdje doznajte više o nesvakidašnjem ‘materijalu’ za grijanje, koje je pritom i prilično priuštivo.

Copy link
Powered by Social Snap