Pretraga

Grijanje na koštice od masline: Duplo jeftinije od peleta i sve popularnije

A- A+

Drva u paletama od 1,8 kubika, hrast, grab ili bukva, iscijepani na dužinu od 33 centimetra drže cijenu od približno od 200 do 250 eura. Loživo ulje za litru se plaća 1,14, a plin 1,42 eura. Stoga i ne čudi što su ove tradicionalne energente uvelike zamjenile alternative poput peleta. No, kada su lani peleti drastično poskupjeli, i za njih se brzo našla zamjena. I to u vidu koštica maslina.

masline | foto: Freepik

masline | foto: Freepik

Oni koji su radi uštede na grijanju prošli godinama masovno kupovali peći na pelete došli su do otkrića kako u njima mogu ložiti koštice od masline bez štete. I pri tomu dobro uštedjeti.

Računica je jasna i ide u korist koštica. Za pelete obitelj koja grije kuću od 200 četvornih metara treba izdvojiti približno 3.000 eura po sezoni grijanja. Dok je za grijanje na koštice masline potrebno osigurati duplo manje novca, odnosno 1.500 eura.

Griju uljaru i dom

U nekim istarskim uljarama prepoznali su potencijal prodaje i korištenja koštica maslina za grijanje. Tako se obitelj Đurić gotovo 15 godina grije na košticu masline. Njome zagrijavaju kuću, ali i veliki pogon uljare. Za hrt.hr kažu kako su davno kupili posebnu peć koja se brzo isplatila.

Koštice masline posebnim se strojem odvajaju od komine. Tako se dobiva vrijedan energent i smanjuje biomasa koju uljari moraju zbrinuti. Tonu koštica prodaju za 270 do 300 eura. I svjedoče kako je broj kupaca sve veći.

Izdvojeni članak

Grijanje na kaljevu peć: Ušteda, estetika i trajna vrijednost

– Do prije par godina nije bila nikakva potražnja, od kad je plin skočio gore ljudi su se počeli prebacivati na alternativne izvore energije i ide, funkcionira, kaže Đurić. Koštice masline posebnim se strojem odvajaju od komine. Tako se dobiva vrijedan energent i smanjuje biomasa koju uljari moraju zbrinuti.

Za 100 kvadrata 2 tone koštica

Sandi Chiavalon iz Vodnjana pak objašnjava kako je za grijanje 100 četvornih metara potrebno približno 2 tone koštica.

– Sve se više domaćinstava grije i ona se sve više iskorištava, ali po meni još uvijek nedovoljno. Trebalo bi ugraditi strojeve za odvajanje koštice u svaku uljaru jer je njezina energetska vrijednost oko 30% veća od kalorijske vrijednosti peleta, a cijena je duplo jeftinija, objašnjava Chiavalon.

Izdvojeni članak

Ugradnja kamina: Vodič pri odabiru top modela za grijanje visoke estetike

– Deset posto ukupne mase u preradi je koštica. Znači ako jedna uljara preradi milijun kila maslina, cirka sto tisuća je koštica, to je pet do šest šlepera peleta za usporedbu, poručuje Chiavalon. Od masline se sve može iskoristiti. Koštica za grijanje, a primjerice u Italiji se od komine u toplinskim postrojenjima proizvodi električna energija.

Naš podcast o solarnim panelima pogledajte u nastavku.

Doznajte ovdje sve o podnom grijanju.

Copy link
Powered by Social Snap