Pretraga

Ugradnja kamina: Vodič pri odabiru top modela za grijanje visoke estetike

A- A+

Imati kamin kao centralnu točku u prostoriji malo tko ne smatra primamljivim. Kamini su popularni kako zbog učinkovitosti grijanja, tako i zbog estetike. No, predstavljaju značajnu investiciju, posebno kada stambeni prostor nema postojeću instalaciju za njegovo postavljanje. Doznajte kada ugraditi kamin na drva, plin, pelete, a kada je bolji izbor električni ili kamin na bioetanol.

kamin | foto: Freepik

kamin | foto: Freepik

Da bi doznali možete li uopće ugraditi kamin u svoju dnevnu sobu morate provjeriti zadovoljava li prostorija tri osnovna preduvjeta. Naime, kako bi kamin funkcionirao sigurno i efikasno unutar prostorije mora biti čvrsta, nosiva podloga na kojoj će stajati, te primjereno ugrađen dimnjak. Također za kamin je potrebno osigurati dovod svježeg zraka.

Čak i ako su sva ova tri uvjeta ispunjena, treba znati kako montaža kamina nije mačji kašalj. No, uz pridržavanje sigurnosnih uputa i nešto DIY iskustva može se izvesti. No, preporučljivo je ugradnju prepustiti stručnim osobama s obzirom na to da jedan krivi korak može značiti veliku razliku između ugodne toplote uz vatricu i smrzavanje uz pogled na nefunkcionalnu investiciju.

Izdvojeni članak

Novi luksuzan trend: Što mislite o kaminu u kupaonici?

Kriterij za pametan odabir

Danas na tržištu postoje brojne vrste kamina. Koji model odabrati ovisi o potrebama potrošača i estetskom efektu koji se ugradnjom kamina želi postići. Okosnica odabira svakako mora biti dostupnost energenta i infrastrukture za ugradnju. Tu prije svega govorimo o izboru između kamina koji rade na drva, plin ili pelete, te o izboru modela u odnosu na za korištenje već dostupan dimnjak.

Tek onda na scenu stupa estetika. Uz napomenu da ako je estetika primarni razlog za ugradnju kamina, a samo grijanje prostorije već je riješeno preporučuje se izbor između električnih kamina i kamina na bioetanol. Oni vas neće puno zagrijati, ali mora im se priznati, izgledaju odlično.

Drva, plin ili peleti

Najveća prednost kamina na drva je njihova ekonomičnost te niža cijena pri samoj kupovini. Prisutnost drva i puckanje vatre vizualno će bitno utjecati na prostoriju u kojoj se kamin nalazi. Mogu se koristiti za centralno grijanje. Nedostatak kamina na drva je što zahtijevaju više vremena te oko njih ima dosta posla – potrebno je redovito donositi drva te čistiti ložište.

Plinske kamine je jednostavno održavati. Mogu se, poput kamina na drva, koristiti za centralno grijanje. Uključuju na daljinu i nema potrebne za čišćenjem ložišta. Energent koji koriste je plin. Stariji plinski kamini mogu se priključiti na klasični dimnjak dok noviji zahtijevaju vlastiti dimnjak s cijevima za odvod dima te dovod svježeg zraka.

Kamin na pelete ima veliku prednost da se može napuniti s količinom dostatnom za nekoliko dana te pruža opciju upravljanja temperaturom i vremenom paljenja. Peleti zauzimaju manji skladišni prostor od drva i predstavljaju ‘čišću opciju’. Ova vrsta kamina se također može koristiti za centralno grijanje. Ako niste znali, pelet su prešani ostaci drva s visoko energetskom učinkovitošću te s najnižom cijenom usporedno s ostalim energentima. Može ih se kupiti u specijaliziranim trgovačkim centrima.

Za čistu estetiku

Primarna funkcija električnih kamina je estetika, dok zagrijavanje prostora ima manju ili nikakvu ulogu. Ugrađuju ih oni koji kaminom žele postići zimski ugođaj. Iako, treba reći, električni kamini mogu zračiti toplinu, ali ona će teško grijati prostoriju kako to čini toplina iz kamina na drva. Dobra vijest je da kod ove vrste kamina nema prave vatre ni dima pa zato ni potrebe za dimnjakom ni ložištem. Električni kamini su jednostavni za održavanje i korištenje, te stoga ne čudi porast potražnje za njima.

Gotovo je ista situacija s kaminima na bioetanol. Ovi su kamini estetski dodatak prostoriji. Svrha je podići atmosferu u prostoriji dok efekt grijanja nije od presudne važnosti. Kamin na bioetanol radi uz pomoć goriva koje se naziva bioetanol. To je jednostavno 96% alkohol, koji se dobiva ​​izravno iz biljaka ili neizravno iz poljoprivrednog, komercijalnog, domaćeg i/ili industrijskog otpada. On se ulijeva u spremnik kamina i pali se pomoću upaljača. Jednostavno i elegantno.

Kako pametno odabrati električnu grijalicu kao glavno ili pomoćno grijaće tijelo doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap