Pretraga

Kako pametno odabrati električnu grijalicu kao glavno ili pomoćno grijaće tijelo

A- A+

Kao glavni ili pomoćni grijaći element električna grijalica ne prestaje biti aktualna. U stambenim prostorima koji imaju centralne sustave grijanja manje električne grijalice često se koriste za ‘prijelaz’ iz sezone u sezonu kada, primjerice, grijanje kupaonice za tuširanje ne opravdava trošak aktivacije cijelog sustava. Dok se u podneblju blage klime, veće, zidne grijalice koriste u zimskim mjesecima kao primarni izvor topline.

električna grijalica | foto: Freepik

električna grijalica | foto: Freepik

Jedna od velikih prednosti električnih grijalica je niska razina održavanja koju zahtijevaju: ne gube pritisak, ne treba im odzračivanje, ne stvaraju talog. Sve što u vidu održavanja za njih trebate učiniti je održavati ih čistima. Što u praksi znači doslovno samo obrisati prašinu. Velik je plus i to što električne grijalice ne mogu proizvesti ugljični monoksid. To je zato što ne koriste elemente koji izgaraju gorivo.

Električne grijalica dolaze na police trgovina u različitih modela, funkcija i cijena, a koju odabrati nije uvijek lako odlučiti. Prije odlaska u kupovinu stoga treba jasno definirati namjenu grijalice, veličinu površine koju mora ugrijati i poziciju u prostoriju koju bi trebala zauzeti u odnosu na instalacije. S obzirom na rečeno, električne grijalice se u osnovi dijele na: zidne i podne.

Izdvojeni članak

Započela sezona grijanja, radijatori gradskog grijanja bit će u punom kapacitetu kroz 3 dana

Zidne grijalice

Zidna grijalica s nosačem, često se stavljaju pod prozor stvarajući zavjesu za toplinu i time sprječava zamagljivanje prozora. Danas zidne električne grijalice izgledaju baš poput standardnog plinskog radijatora, pa su stoga estetski vrlo privlačne. Također, mogu se jednako tako pohvaliti s brojnim dodatnim funkcijama poput programiranja intervala zagrijavanja i zaštitom od prskanja što omoguće da ih se ugrađuje i na zidove kupaonice.

No, u kupaonice, mahom zbog uštede prostora, i dalje se najčešće ugrađuju manje zide grijalice jednostavnije forme koje dolaze na zidove povrh vrata. Velika prednost ovih grijalica je što gotovo da nema stana ili kuće građenih 70-tih i 80-tih godina koje u kupaonicama nemaju pripremljenu instalaciju za njih.

U svakom slučaju zidne grijalice su dugoročno rješenje za grijanje prostora, a njihovo postavljanje zahtjevu stručnu ruku električara ili ozbiljnije DIY iskustvo s električnim instalacijama. Cijene im se kreću od 25 do 150 eura po elementu, a na cijenu najviše utječu dimenzije, jačina zagrijavanja i štedljivost.

zidna grijalica

zidna grijalica | foto: Vaillant

Podne grijalice

Riječ je uređajima za pod koji imaju nožicama ili kotačima. Po potrebi mogu se staviti bilo gdje u dometu utičnice za kabel napajanja. Podne grijalice dolaze u različitim dimenzijama pa su zato pogodne za brojne namjene. Podnim grijalicama tako se možete grijati na više lokacija u stanu. U situacijama kada trebate samo u rano zimsko jutro popiti kavu na toplom prije nego izađete iz stana u koji se do večeri neće vraćati. Ili kada u kasno ljeto na vikendici naglo padne temperatura.

Prednost velikoj broja modela podnih grijalica je i velik raspon cijena, odnosno pristupačnost ovog uređaja za svaki džep. Naime, cijena im se kreće od 15 do 150 eura, ovisno o veličini, energetskom razredu i funkcijama. U svakom slučaju treba znati da su električne podne grijalice danas tihe i imaju protupožarnu zaštitu.

električna grijalica | foto: Freepick

električna grijalica | foto: Freepick

Univerzalne i ugradbene grijalice

Univerzalne grijalice predstavljaju kombinaciju zidnih i podnih grijalica, odnosno kada je u pitanju montaža mogu se postaviti na zid i priključiti na instalaciju ili mogu biti samostojeće i prenositi se iz prostorije u prostoriju. Imaju sve karakteristične odlike električne grijalice, uključujući jednostavno održavanje i potrošnju energije sukladnu energetskom razredu. Cijena im se kreće od 50 eura na više.

Ugradbene grijalice nisu vidljive jer su ugrađene u nišama zidova ili podova i imaju rešetke za prozračivanje. Njih se preporučuje ugrađivati kao dugoročno rješenje za grijanje i to prilikom gradnje stambenog objekta ili generalnog uređenje prostora. Obično se ugrađuju kao sustav za cijelu stambenu površinu, te se njihov rad regulira uz pomoć termostata.

Kako ugraditi radijator kao DIY projekt doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap