Pretraga

Ugradnja dodatnog radijatora: Nije svejedno kakav odabrati, a još manje kako i kada ga aktivirati

A- A+

Radijator nije teško samostalno postaviti, ali zato pripremu osnovne instalacije prethodno treba prepustiti stručnoj osobi. Za ugradnju su potrebni preciznost, odgovarajući alat i ventili koji ne dolaze u pakiranju s grijaćim panelom.

ugradnja radijatora

ugradnja radijatora | foto: Ivana Solar

Kada se radi prenamjena prostorija u objektu s centralnim grijanjem čest zahvat koji se postavlja kao obavezan je ugradnja dodatnog radijatora. Iako na prvu zvuči o kompliciranom potezu, posebno ako se radovi obavljaju u sezoni grijanja, to ne mora biti tako. No, treba svakako znati osnove.

Kakav radijator izabrati

Postavljanje osnovnih instalacija za novi radijator posao je koji treba prepustiti stručnoj osobi. Ona bi također trebala dati i preporuku za kupovinu radijatora, odnosno modela radijatora koji se najbolje uklapa u prostor. Koji je model je za kakav prostor odgovarajući ovisi o poziciji osnovne instalacije, veličini i namjeni prostorije. Dok su za manju dodatnu kupaonicu dobar izbor duguljasti i rešetkasti radijatori, za ustakljenu lođu transformiranu u ured bolji su pak izbor radijatori u punom profilu, dimenzija koje se poklapaju s veličinom prostora ispod prozora.

Važno je znati da se radijatori razlikuju i po poziciji ulaza za priključak na osnovnu instalaciju. Radijatori mogu imati ulaz na centralnoj poziciji ili na krajevima. Kakav ulaz mora imati vaš radijator određuje pozicija osnovne instalacije u prostoriji u kojoj se ugrađuje. Za primjer, ako se već spomenuti rešetkasti radijator ugrađuje na manji bočni zid uz koji je izvedena osnovna instalacija centralno, onda valja kupiti radijator s centralnim priključkom.

Izdvojeni članak

Sam svoj majstor: Donosimo upute kako isprazniti bojler

Za instalaciju važna preciznost i H ventil

Radijator se na osnovnu instalaciju spaja uz pomoć H ventila (koji se NE dobiva uz radijator). H ventil se na jednom kraju spaja na osnovnu instalaciju, a drugom kraju na radijator. Uz malo osnovnog vodoinstalaterskog znanja za DIY majstora ovo nije težak zadatak.

No, prije nego li se obavi ovaj ključni spoj, treba u podlogu učvrstiti nosače (oni se obično dobivaju uz radijator). Uspješnost ‘operacije’ ugradnje dodatnog radijatora ovisi uvelike o tomu da li su nosači postavljeni na pravo mjesto. Zato je jako važno prethodno dobro obaviti mjerenja.

Jednom kada su nosači postavljeni i H ventil učvršćen na oba kraja, radijator je potrebno doslovno uglaviti na nosače, i spojeve još jednom dobro stegnuti. Svakako valja provjeriti dva puta stabilnost radijatora prije nego li se krene na sljedeću fazu – pripremu radijatora za rad.

ugradnja radijatora

ugradnja radijatora | foto: Ivana Solar

Puštanje vode i ‘ozraka’

Suprotno uvriježenom razmišljanju, dodatni radijator uvijek možete ugraditi, bez obzira da li je centralni sustav u punoj fazi grijanja (zimski mjeseci), ili je u fazi samo grijanja vode za potrebe kućanstva (ljetni mjeseci). Nakon što monter plinskog grijanja odradi svoj posao, u instalacijskoj kutiji nalazit će se ventili kojima se upravlja puštanje vode u sustav.

Jednom kada je radijator spojen na osnovnu instalaciju, potrebno je napuniti ga vodom otvaranjem ventila. Da je ovaj posao dobro obavljen najbolji će vam dokaz biti zvuk vode koja prolazi kroz cijevi. Uz napomenu kako paralelno s puštanjem vode u radijator treba obaviti i tzv. ‘ozraku’ radijatora, odnosno iz radijatora ispustiti zrak kako bi se napravilo mjesta za vodu u punom volumenu. Ventil za ‘ozraku’ obično se nalazi na suprotnom kraju radijatora u odnosu na priključak. Treba ga polako odvrnuti, te ostaviti u toj poziciji dok se sustav puni vodom, uz nadzor.

Jednom kada je radijator pun, može se računati da je spreman za rad. Naravno, poželjno je odmah i ga i testirati. Kada se radijator uključuje u kućnu mrežu za vrijeme sezone grijanja test je jednostavan, potrebno je samo odvrnuti kontroler na željenu jačinu i ako je sve napravljeno kako valja panel će se uskoro zagrijati. No, ako se radijator ugrađuje izvan sezone grijanja najprije je potrebno aktivirati sustav, odnosno na bojleru podesti način rada na puni pogon, a potom podesiti sobni termostat i malo se dodatno ugrijati.

Sigurno ugradite stropni ventilator uz ovih top 5 savjeta.

Copy link
Powered by Social Snap