Pretraga

Vruće vam je? Sigurno ugradite stropni ventilator uz top 5 savjeta

A- A+

U vrijeme kada cijena energenata stalo raste i svi strahuju od računa za struju, stropni ventilatori postaju sve cjenjeniji dodatak u domovima. Osim što lijepo izgledaju, već na prvi pogled predstavljaju dobru opciju za uštedu energije.

stropni ventilator

stropni ventilator | foto: Freepik

Prednosti stropnih ventilatora su brojne, a načini njihova postavljanja ovise od modelu i proizvođaču. No, ipak, postoje univerzalne smjernice za ovaj DIY pothvat koje treba slijediti prilikom ugradnje. Pažnju treba fokusirati na: visinu prostorije, pogodnost odabrane lokacije na stopu, električne instalacije, nosivost stropne konstrukcije i utjecaj načina upravljanja na pripremne radove.

Visina prostorije

Standardni stropni ventilatori najčešće imaju četiri ili pet elisa, te dolaze u pakiranju s mehanizmom nosača koji omogućava postavljanje na željenu visinu ovisno o visini prostorije. No, također, postoje i niskoprofilni stropni ventilatori koji su prilagođeni niskim prostorijama. Oni se postavljaju direktno na nosače bez tračne šipke za podešavanje visine. Koji god da model odabrali prije kupnje trebate dobro promisliti o visini prostorije, te imati na umu da je preporuka ostaviti razmak između elisa i poda od minimalno dva metra.

Izdvojeni članak

Whisper of Nature – brend koji će transformirati vaš pogled na uređenje doma: Otkrivaju nam tajne koje malo tko zna

Lokacija

Kako bi postigli najbolje rezultate tijekom grijanja ili hlađenja željene prostorije, stropni ventilator treba postaviti u središtu prostorije za optimalno strujanje zraka. Ako se iz bilo kojeg razloga ne može postaviti u središte prostorije, treba pazite da elise u procesu vrtnje budu odmaknute od zidova barem 45 centimetara. Također, pažnju treba obratiti i na osiguravanje jednake udaljenosti od zavjesa/zastora, te dekorativnih i rasvjetnih tijela u prostoriji.

ugradnja ventilatora

ugradnja ventilatora | foto: Freepik

Provjera električnih spojeva

Prije samog postavljanja stropnog ventilatora potrebno je utvrditi gdje se električne instalacije nalaze u stropu, te da li ih uopće ima. Ako instalacije ne postoje, jasno, treba ih prethodno provesti kako bi se ventilator mogao ugraditi. Također, kada je riječ o električnim instalacijama, trebate ih prilagoditi modelu koji ste odabrali. Različito se pristupa modelima koji imaju ugrađeno svjetlo i onima koji nemaju. Također, prilagodba električnih instalacija ovisi i o tomu kako se aktivira model – prekidačem na povlačenje, prekidačem na zidu, daljinskim upravljačem ili beskontaktno.

Izdvojeni članak

Uređenje kupaonice: Stručnjaci otkrili trendove za 2023. godinu

Nosivost stropa

Također, trebate provjeriti nosivost stropne obloge u odnosu na težinu ventilatora. Ovo je napomena koja se posebno odnosi na situacije kada je strop obložen knaufom. Treba imati na umu da će puna nosivost biti osigurana samo ako se ventilator montira uz korištenjem dovoljno dugačkih montažnih vijaka koji mogu proći kroz knauf do gradivnog bloka. U suprotnom možete doći do potencijalno jako opasne situacije. Naime, ako vijci nisu dovoljno dugački da učvrste ventilator u gradivni blok, ako je riječ o lakšem modelu postoji mogućnost da ni ne primijetite svoju grešku dok ga prvi puta ne upalite. Proces vrtnje elisa učinit će svoje i konstrukcija će se urušiti.

ventilator

ventilator | foto: Freepik

Upravljanje

Kao što smo već spomenuli, modeli stropnih ventilatora razlikuju se prema načinu upravljanja. Mogu se aktivirati prekidačem na povlačenje, prekidačem na zidu, daljinskim upravljačem ili beskontaktno. Ako se odlučite na upravljanje daljinskim upravljačem ili beskontaktno upravljanje ne morate puno razmišljati. No, ako želite model na povlačenje morate biti sigurni da će ta opcija biti praktična za sve osobe u kućanstvu, kao i da vas neće ometati u svakodnevici. Također, ako želite model koji zahtjeva izravno provođenje instalacija do prekidača na zidu morate biti spremni na veći trošak ugradbe i činjenicu da ćete za taj posao morati angažirati stručnu osobu.

Copy link
Powered by Social Snap