Pretraga

Sam svoj majstor: Donosimo upute kako isprazniti bojler

A- A+

Kada su u pitanju kućni popravci, postoje neki koji su ipak malo ozbiljniji i za koje bi bilo pozvati majstora. Svakako u tu kategoriju spadaju svi popravci sa strujom i vodom, a pogotovo oni koji su kombinacija – kao što je slučaj s bojlerom. No, postoje ipak neke stvari koje uz malo znanja, možete i sami napraviti. Donosimo upute kako isprazniti bojler.

bojler

Bojler | Foto: Pixabay

U Facebook grupi Majstor u svom domu, koja trenutno broji više od 375 tisuća članova, na dnevnoj razini se pojavi mali milijun zanimljivih objava, s još zanimljivijim komentarima. Tako je jedan od nedavnih bila i jedno vrlo jednostavno postavljeno pitanje ‘Kako isprazniti bojler?’.

Objava je sakupila velik broj reakcija, kao i komentara. Iako su se mnogi u komentarima samo šalili, bilo je i onih koji su dali itekako korisne savjete. Najviše lajkova je sakupio jedan ozbiljni komentar, u kojem je točno objašnjeno što je potrebno napraviti u ovakvim slučajevima.

Izdvojeni članak

Trend bojanja i zatvaranja bojlera je sve samo ne pametna ideja – Tomislav objašnjava zašto

Isključite bojler i zatvorite ventil za dovod hladne vode. Zatim odvrnete crijevo hladne vode i sigurnosni ventil, a na cijev za hladnu vodu na bojleru zavrnete crijevo od tuša. Ono usmjerite gdje će voda ići i odvrnite crijevo za toplu vodu – tada će krenuti jak mlaz. Manje elegantno rješenje je da isključite bojler, zavrnete dovod hladne vode i odvrnete poklopac grijača. Tada će sva voda i kamenac samo ‘ispasti’. Ako vam je bojler iznad kade, stavite neku mrežicu ili lavor na odvod da se ne začepi.

Pražnjenje bojlera samo je jedan od načina održavanja uređaja. Kada je u pitanju statistika popravaka kućanskih uređaja vjerojatno je ona drugačija za svakog električara pojedinačno, međutim, kamenac u vodi nikako ne pridonosi trajnosti uređaja. Upravo su grijači u bojlerima tu prvi na udaru. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap