Pretraga

Trend bojanja i zatvaranja bojlera je sve samo ne pametna ideja – Tomislav objašnjava zašto

A- A+

Izgleda da u zadnje vrijeme mnogi ne mogu podnijeti izgled svog bojlera jer postao je trend zatvoriti ga ili obojati u neku eklektičnu boju. Ipak, stručnjaci upozoravaju na to da ova ideja i nije tako pametna. MTD je ovlašteni serviser za električne bojlere marke Tesy, Ariston i Atlantic za istočnu Hrvatsku, a vlasnik ove tvrtke Tomislav Grbić savjetovao nam je što učiniti, odnosno ne učiniti ako poželimo promijeniti izgled bojlera.

Bojler / foto: Pexels

– U svom radu, kao i svi naši kolege serviseri i vodoinstalateri, susrećemo se s raznim zgodama i nezgodama, ili da ih nazovemo nepodopštinama, našalio se Tomislav kad smo ga pitali što misli na ovu temu.

Ipak, s bojlerima nema zezancije, a evo i zašto.

– Jedan je od trendova da se bojleri zatvaraju u koje kakve ormare, kutije, zidove pa čak stavljaju i kroz strop i u pod. Što se tiče plinskih bojlera opće je poznato da se ne smiju zatvarati jer može doći do podtlaka i eksplozije, dok je s električnim bojlerima druga stvar. Bojleri nisu predviđeni za to da se zatvaraju u pod i kutije ili ormare jer može doći do kondenzacije elektronike i slično, a i svaki proizvođač propisao je način montaže, kao i visinu odnosno potreban prostor oko bojlera kako bi se isti mogao servisirati. Često dođemo na servisi i isti nismo u mogućnosti obaviti jer je bojler nepravilno montiran. S obzirom na to da nismo plaćeni kako bismo ga demontirali i odradili servis za koji smo plaćeni tu često nastane problem, objašnjava naš sugovornik.

Izdvojeni članak

Po struci stomatologinja, u srcu bauštelka: Evo kako je Jelena transformirala stari bojler

Pitali smo ga postoji li ikad dobar scenarij za zatvaranje bojlera, na što je Tomislav odgovorio da ne postoji.

– Nikako ne preporučujemo zatvaranje bojlera. Moraju biti pristupačni za servis i brzu intervenciju, ističe ovaj stručnjak.

Izdvojeni članak

MTD – Tvrtka koja se bavi instalacijama i održavanjem ima jednostavan savjet za sve koji kreću u adaptaciju

Zanimalo nas je i što Tomislav ima za reći na temu bojanja bojlera u drugu boju.

– Bojanje bojlera… da čuo sam za to. Danas imate bojlere u bijeloj, crnoj i u sivoj boji, a vjerojatno se van Hrvatske mogu nabaviti i u drugim bojama. Ako se pak netko odluči da ga sam boja bilo bi dobro da se bar malo informira o postupku bojanja kako na kraju taj bojler ne bi izgledao kao ruglo s kojega se guli boja. Kratki postupak bojanja izgleda na sljedeći način. Površinu koju se boja potrebno je bar malo, odnosno blago pobrusiti kako bi postala hrapava. Time osiguravate bolje prianjanje novog sloja boje. Potom pošpricati prajmerom te nakon toga obojati u željenu boju. Topla preporuka je da je boja bar malo otporna na temperaturu. Bit će dugovječnija, objašnjava naš sugovornik.

Bolje je staviti bojler u vešeraj ili sličnu prostoriju, nego ga zatvarati u kutiju u kupaonici / foto: Pexels

Imate li neki savjet za kraj, pitali smo Tomislava.

– Za kraj imam sljedeći savjet. Ukoliko vam bojler estetski ne odgovara u kupaonici, isti je, ukoliko je to moguće, bolje premjestiti u drugu prostoriju poput ostave ili vešeraja, nego da ga zatvarate u kutije, strop ili pod, ističe Tomislav.

Copy link
Powered by Social Snap