Pretraga

Imate problema s bojlerom? Voda je hladna i nakon zagrijavanja? Možda trebate provjeriti rad grijača

A- A+

Kada je u pitanju statistika popravaka kućanskih uređaja vjerojatno je ona drugačija za svakog električara pojedinačno, međutim, kamenac u vodi nikako ne pridonosi trajnosti uređaja. Upravo su grijači u bojlerima tu prvi na udaru. Potvrdili su nam to i iz tvrtke Vodoinstalater Osijek koji su nam odgovorili na nekoliko pitanja upravo o ovim uređajima.

bojler

Bojler | Foto: Pixabay

Vrapci na grani znaju kako se kamenac taloži na grijačima pa to utječe ne samo na trajnost grijača i uređaja, već i na veću potrošnju električne energije. Razlog je jednostavan: grijačima tada treba više vremena da zagriju vodu.

Kada je u pitanju zamjena grijača, iz Vodoinstalatera Osijek strogo apeliraju da taj posao odrade stručnjaci jer “struja nije zezancija.” Zamjena se izvodi tako što se odvoje unutranji elementi, a potom se grijač zamijeni novim. Radi se o kratkom postupku, međutim, njačešće se puno vremena izgubi na ispuštanju vode iz bojlera. Trajnost bojlera može se produžiti redovitim čišćenjem.

Izdvojeni članak

Koje opasnosti krije atmosferski bojler i zašto se odlučiti na ugradnju kondenzacijskog?

Kako se izrađuju grijači?

Grijači u bojlerima izrađuju se u cijevnom obliku koji je prilagođen mogućnosti ugradnje i priključenoj snazi. Izrađuje se od otporne žice s metalnom prirubnicom (ili bez nje). Kod grijača izrađenih od bakra smanjena je korozija, a snaga grijača može sezati između tisuću i 5 tisuća W. Osnovno svojstvo električnog grijača je da je napravljen od legure koja ima veliki električni otpor, jer se samo u tom slučaju događa djelotvorna pretvorba. Nalazimo ih i u štednjacima, pećnicama, perilicama za rublje, bojlerima i slično.

Zanimalo nas je je li istina da bojler troši više struje ako je stalno uključen i je li to utječe na trajnost na što su nam Osječani rekli kako ne utječe na trajnost već na trajnost utječe temperatura vode.

– Što je zadana teperatura veća, to je nakupljanje kamenca na grijaču veće. Nije dokazano da tako troši više struje već troši onoliko koliko trošimo tople vode, ali i to je relativno. Ovo ne znači da bojler treba raditi kada smo npr. na godišnjem odmoru 15 dana, upozoravaju.

Imate problema s bojlerom? Voda je hladna i nakon zagrijavanja? Možda trebate provjeriti rad grijača
Share via
Copy link
Powered by Social Snap