Pretraga

Podno grijanje: Zašto je dobro, koje vrste postoje i na što paziti?

A- A+

Podno grijanje je popularan način grijanja posljednjih nekoliko godina. Kao što i samo ime kaže, ono se postavlja ispod poda, na ravnu podlogu. Ovo je ekološki način grijanja jer se ne rasipa energija, a dobar je i način uštede novca. Ipak, baš kao i sve i podno grijanje ima određenih nedostataka.

Postavljanje podnog grijanja

Električno podno grijanje | Screenshot/Youtube

Podno grijanje zagrijava prostor od poda prema gore, a može raditi na vodu ili na struju. Jednako tako, ovaj način grijanja drugačije radi od grijanja na peć, a uz niz prednosti, ima i neke mane.

Kako funkcionira podno grijanje?

Podno grijanje je napravljeno da zagrijava cijelu prostoriju. Ipak, potrebno ga je upaliti ranije jer će mu trebati neko vrijeme da dosegne željenu temperaturu i da postane toplo u prostoru. Može raditi na vodu ili na struju ili oboje, a najčešće se koristi ono na struju, odnosno električno.

Glavni elementi podnog grijanja su kutija za razdjelnike i termostat, kao i cijevi u podu. Neki ljudi će ovo grijanje staviti u samo jedan dio doma, na primjer u kupaonicu, što isto tako može biti vrlo učinkovito.

Kako se postavlja podno grijanje?

Na podlogu se stavlja mrežica ili prostirka, odnosno cijevi kod vodenog sustava koje se nalaze u redovima, a razmak između njih bi svugdje trebao biti isti, ako želite da se toplina širi jednako kroz prostor. Ispod mrežice se stavlja podna izolacija. Cijevi mogu biti tanje ili deblje. Na cijevi, kao i na mrežicu se stavlja glazura koju je potrebno poravnati.

Treba uzeti u obzir da će postavljanje podnog grijanja trajati. Nakon što se stavi glazura ona se mora i sušiti neko vrijeme, a to će ovisiti o njezinoj debljini. U nekim će slučajevima biti suha nakon dva tjedna, dok će joj nekada trebati i dulje.

Podno grijanje radi na način da se toplina širi cijevima koje se zagrijavaju i onda one šire toplinu u prostor. Odnosno, kod vodenih sustava kroz cijevi lagano prolazi zagrijana voda. Može se koristiti samo ili u kombinaciji s drugim grijanjima kao što su ventilokonvektori ili dizalica topline koja je idealna za grijanje koje radi na vodu.

Kako postaviti podno grijanje možete vidjeti u videu ispod. Ipak, najbolje je ovaj korak prepustiti profesionalnicima.

Podno grijanje prednosti

1. Toplija prostorija

Ovo grijanje ima razne prednosti. U usporedbi s radijatorima, podno grijanje grije cijelu prostoriju podjednako, dok će radijator zagrijati najbolje dio prostora u kojem se nalazi, dok bi drugi dio sobe mogao ostati hladan.

Jednom zagrijana prostorija od podnog grijanja će dugo nakon što se grijanje ugasi i dalje ostati topla. Dobra je stvar što se ovo grijanje može naknadno postaviti u dom prilikom adaptacije prostora.

2. Ušteda energije

Radijator radi na temperaturama od 60 stupnjeva Celzijusa, dok se podno grijanje zagrijava na nižim temperaturama, ovisno o vrsti poda, pa je ovdje vidljiva i ušteda energije. Ovo grijanje se može postaviti ispod raznih površina, a vrlo je pogodan vinil pod, o kojem smo pisali u ovom tekstu.

Podnim grijanjem se može uštedjeti i na računima. Naime, ne troši puno struje i ne mora se dogrijavati, već uvijek radi na istoj temperaturi i zagrijava prostor. Još je jedna prednost što podno grijanje ne treba servisirati svake godine, kao na primjer bojler.

3. Bolja iskoristivost prostora

Iako radijatori i peći i nisu toliko veliki, zauzimaju popriličan prostor i često smetaju kod prolaska pored njih. Njihovi oštri rubovi mogu biti uzrok ozljeda, a na mjestu gdje stoje, nema prostora za ormar ili druge stvari. Smanjit će se i količina prašine koja se inače stvara kod korištenja radijatora jer je kod podnog grijanja nema toliko. Ovo grijanje ne isušuje zrak pa je samim time i zdravije.

Podno grijanje se nalazi ispod poda i nigdje se ne vidi, a na raspolaganju je prostor cijele prostorije. Ipak, poželjno bi bilo da je namještaj na nogicama i da na podu nema velikih tepiha kako bi se bolje zagrijao prostor. Ovo se grijanje može postaviti i vani, o čemu smo pisali ovdje.

Izdvojeni članak

Vanjsko podno grijanje idealno je rješenje u hladnim krajevima: Nema jutarnjeg lopatanja snijega

Podno grijanje nedostaci

Ova vrsta grijanja ima i nekoliko nedostataka. Prije svega, ako je pogrešno namješteno, odnosno namješteno na previsoku ili prenisku temperaturu, možda ćete imati problema kod njegovog korištenja. Ako je namješteno na previsoku temperaturu, može doći do pucanja glazure, a ako je namješteno na prenisku, bit će vam hladno. Ovo je grijanje skuplje za postavljanje, ali se zato kasnije više isplati.

Također, podno grijanje zahtjeva visinu. Nakon što se postavi ravna podloga, na nju idu plastične cijevi, a tek onda dolazi nova podloga i na kraju laminat, parket, pločice ili vinil pod. Ako imate nizak strop, treba računati da će vam ovo grijanje uzeti još visine. Vodite računa o tome i da će podnom grijanju koje radi na vodu trebati i puno više vremena da zagrije prostor, nekada i više od tri sata.

Podno grijanje cijena

Cijena podnog grijanja će ovisiti o proizvođaču, ali o tome hoćete li ugraditi električno podno grijanje ili ono na vodu. Cijena prostirača za električno grijanje se kreće od otprilike 200 eura za 10 metara kvadratnih, a u ovo nisu uključeni dodatni potrebni elementi kao što su izolacija, podne obloge i kontrole grijanja. Cijena ugradnje sustava na vodu će ovisiti o veličini prostorije, a bit će skuplja od električnog grijanja.

Zaključak

Podno grijanje je učinkovit način grijanja koji ima svoje prednosti, ali i nekoliko nedostataka. Može biti električno ili na vodu, a oko odabira se najbolje konzultirati sa stručnjakom. Osim toga, ova se vrsta grijanja može kombinirati s drugim načinima zagrijavanja, a može se koristiti i u samo jednoj prostoriji.

Copy link
Powered by Social Snap