Pretraga

Vinil pod: Što je, kako se postavlja i zašto je toliko popularan?

A- A+

Vinil pod je pod sličan laminatu, ali se po mnogočemu ipak razlikuje od njega. Puno je izdržljivi i otporniji. Točnije, vodootporan je pa se može staviti u kupaonicu, ali i kuhinju, bolje podnosti oštećenja i tih je. Dolazi u više različitih nijansi i može se jednostavno uklopiti u svaki dom. U posljednje vrijeme je vrlo popularan i to s razlogom.

vinil pod

Vinil pod | foto: Bauštela.hr

Vinil pod je napravljen od raznih sintetičkih materijala, višeslojan je i najčešće se postavlja na click sistem. Upravo zato je vrlo jednostavan za postavljanje, ali ipak treba paziti na nekoliko stvari. Prije svega, pazite kakav vinil kupujete jer postoji više vrsta s obzirom na način stavljanja i na materijal.

Što je vinil pod?

Vinil pod je pod nalik laminatu debljine od dva milimetra pa do pet milimetara, pri čemu su podloge koje su deblje ujedno i izdržljivije. Ova vrsta poda je relativno kratko prisutna na tržištu, ali zato je osvojila brojne kupce. Djeluje toplo u prostoru i puno je bolja opcija od laminata. Ako se ipak odlučite za laminat, ovdje možete vidjeti koju debljinu laminata je najbolje odabrati.

Vinil se sastoji od više materijala. Točnije, prvi sloj je fiberglas, na koji se stavlja vinil, a na kraju dolazi poseban sloj koji daje izgled podu. Kako bi bio što otporniji na ogreboteine, završni sloj je onaj zaštitni od poliuretana. Vinil odlično imitira razne materijale pa se nekada na prvu i ne primijeti razlika između ove vrste poda i recimo parketa ili pločica.

Vrste vinil poda

Postoji više vrsta vinila. Prema načinu stavljanja se razlikuju:

  • Vinil pod koji se lijepi i ostaje trajno na podu
  • Vinil pod koji se stavlja click sistemom
  • Loose lay sistem postavljanja bez ljepila i klika koji se koristi u većim prostorima

Osim toga, vinil se razlikuje i prema materijalu od kojeg je napravljen pa tako postoji modificirani laminat, koji je zapravo laminat sa zalijepljenim vinilom na vrhu, zatim SPC ploče koje imaju krutu jezgru, odnosno sastav jezgre čine prirodni minerali stijena i polimera, EPC ploče kod kojih se jezgra radi od ekstrudirane polimerne jezgre i LVT koji predstavljaju luksuzne vinilne ploče ili daske. Najbolji odabir će biti luksuzni vinil pod koji je dugotrajan i jedostavan za održavanje, a dolazi i u imitaciji drva, kamena ili keramike. Više o LVT podnim oblogama smo pisali u ovom tekstu.

Izdvojeni članak

Ekološka svijest se budi i u svijetu podnih obloga: LVT su obloge nove generacije

Kako se postavlja vinil pod?

Vinil pod se najćešće postavlja jednostavnim click sistemom. Ipak, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Prije svega, važna je podloga vinila. Točnije, prvo treba izravnati pod pa na njega staviti podlogu koja će također biti ravna, a tek onda na red dolazi vinil. Ako prvotna podloga, na primjer beton, nije ravna to će se vidjeti i na samom vinilu. Na postojeći ravan pod se stavlja posebna podloga koja mora biti suha i obrisana od prašine.

Idući korak ovisi o načinu postavljanja vinila. Kod click sistema se ploče, odnosno daske slažu jedna pored druge dok ne ‘sjednu’, a treba ih slagati prema izgledu. Višak poda se može jednostavno izmjeriti, a potom označiti i odrezati skalpelom.

Prednosti vinil poda

Vinil je najnoviji trend u uređenju interijera i zbog toga je i nešto bolji od laminata. Njegova najveća prednost je ta što je vrlo otporan. Otporan je na vodu, ali i na ogrebotine i oštećenja, a dovoljno je izdržljiv da podnese visoke temperature pa je idealan za postavljanje na podove s podnim grijanjem.

Jednostavno se i postavlja, ali i održava. Za čišćenje se preporučuju blaga sredstva ili samo mokra krpica od mikrofibre. Još jedna prednost mu je i što prigušuje zvuk za vrijeme hodanja, a dobro podnosi i vlagu s obzirom na to da je vodootporan. Može se koristiti u svim prostorijama u stanu, od spavaće sobe do kupaonice, a njime se mogu obložiti i stepenice. Vinil ima garanciju i do 30 godina pa ne čudi veliki interes za njime.

Nedostaci vinil poda

Baš kao sve i ovaj proizvod ima nedostatke. Malo su skuplji od laminata i treba obratiti poseban oprez kod njegovog postavljanja, kako se ne bi vidjele izbočine i nepravilnosti. Jednako tako, ako kupite nekvalitetan vinil pod, kod izravnih utjecaja sunčevih zraka se može uništiti i promijeniti boju.

Za one koji su ljubitelji parketa i pravog drva, loša je vijest da će vinil ipak imati kraći rok trajanja. Vinil podovi koji se lijepe za pod će se teško ukloniti s poda.

Cijena vinil poda

Cijena će ovisiti o izgledu i materijalu vinila. Tako će recimo za metar kvadratni za vinil rustikalnog izgleda trebati izdvojiti oko 20 eura, a cijena za vinil koji imitira izgled pločica, iste kvadrature, bit će potrebno izdvojiti oko 85 eura. Ipak, prosječna cijena vinil poda na click sistem će iznositi oko 20 eura po metru kvadratnom.

Copy link
Powered by Social Snap