Pretraga

Veliki prepravci u domu: Kako odabrati idealnu debljinu laminata?

A- A+

Kod uređenja doma, bitno je paziti na jako puno stvari. No, svakako je istina da je neke pogreške lakše ispraviti, a neke ipak teže. Neke od težih izmjena su instalacije, ali i podovi. Stoga, kada postavljate pod, bitno je znati što radite. Pa i kada je u pitanju laminat.

Laminat | Screenshot/Youtube

Internet je prepun zanimljivih mjesta na kojima možete pronaći odgovore na svakakva pitanja, pa i na ona za koje možda nikad ne biste htjeli saznati odgovore. No, ne morate brinuti jer danas nećemo o nebitnim stvarima, već o onima koja su možda i esencijalna. Svi koji su ikad postavljali laminat, znaju da su tada u pitanju velike odluke, koje je teško ispraviti kada ih napravite.

U Facebook grupi Majstor u svom domu, koja trenutno broji skoro 375 tisuća članova, na dnevnoj razini se postavi mali milijun zanimljivih pitanja, na koja se dobiju korisni odgovori i savjeti. Tako se nedavno postavilo pitanje o postavljanju laminata – kako odlučiti o debljini istoga?

Ispod objave se našlo čak 60 komentara, u kojima su ljudi podijelili vlastita iskustva i savjete. Mnogi su spomenuli da za kvalitetan laminat nije bitna samo debljina, već i klasa te kvaliteta.

Izdvojeni članak

Sami želite skinuti vinas pločice? Sve što će vam trebati su fen i špahtla

– Laminat debljine 8 mm i klasa 32 su sasvim dovoljni za prosječno kućanstvo u kojima je srednja protočnost (prohodnost). Klasa 33 je potrebna u prostorima s velikom protočnošću, poput poslovnih prostora. Klasa 34 je za sportske dvorane. No, pored toga, bitno je obratiti pažnju i na neke druge karakteristike, poput antistatičkog premaza (odbija nakupljanje prašine) i vodoodbojnost. Sve te oznake postoje na ambalaži, ako smatrate da su Vam bitne. Naravno da bolja svojstva utječu i na cijenu, pisalo je u jednom komentaru.

Mnogi su se osvrnuli i na činjenicu da treba paziti na namjenu sobe u koju se stavlja laminat, pa su tako neki rekli kako je u spavaćim sobama dovoljan i tanji laminat, dok je u dnevnom boravku poželjnije imati deblji – on je otporniji, a ipak je u pitanju prostorija u kojoj se više hoda.

Neki su potegnuli i pitanje postavljanja podnog grijanja, pa su poučeni vlastitim iskustvom rekli kako će ono funkcionirati i ispod onog debljeg (od 12 mm), ali da će ipak trebati nešto dulje dok se pod zagrije. Svakako je bitno paziti i na druge stvari pri odabiru laminata, ne samo na debljinu.

Copy link
Powered by Social Snap