Pretraga

Vanjsko podno grijanje idealno je rješenje u hladnim krajevima: Nema jutarnjeg lopatanja snijega

A- A+

Postavljanje vanjskog podnog grijanja nekada je bilo luksuz. Danas, postavljanje grijanja više nije toliko skupo, a njegova funkcija svakog kućevlasnika poštedi jutarnjeg zimskog lopatanja snijega.

Vanjsko podno grijanje | Enekom

Električno podno grijanje zagrijava pomoću struje, dok hidraulično podno grijanje koristi toplu vodu i centralno grijanje. Zato električni i mogu puno brže početi grijati s maksimalnim kapacitetima. U električnom sustavu podnog grijanja nalazi se vodič na mrežici u pijesku ispod asfalta ili kocki i u asfaltu (može izdržati vrućinu asfalta do 250 stupnjeva Celzija). Taj se vodič tada zagrijava i time širi toplinu iznad tla. Kod hidrauličnog se cijevi nalaze u podu, a kroz cijevi prolazi vruća voda i tako širi toplinu.

Vanjsko podno grijanje | Warmup

U vanjskim podnim grijanjima u većini slučajeva koristi se električno podno grijanje. Najčešće se postavlja u dvorištima ili prilazima kuća kako bi se spriječilo stvaranje leda i nakupljanje snijega. Hidraulično vanjsko podno grijanje koristi se eventualno na javnim površinama gradova ispod kojih ionako prolaze vodovodne ili toplinske instalacije pa se postavljaju bliže površini.

Najbolji takav primjer je osječki glavni trg. Trg Ante Starčevića prvi je trg u Hrvatskoj koji je primijenio podno grijanje kao odgovor na led i snijeg. Postavljen je 2005. godine, a grad je tada postavljanje platio oko 900 tisuća kuna.

Najmoderniji električni podni sustavi grijanja namijenjeni za vanjsku upotrebu u sebi imaju ugrađene senzore koji očitavaju niske temperature i procjenjuju stvaranje leda i snijega. Tek onda se grijanje aktivira, kako bi se uštedjelo što više energije, jer kontinuirano grijanje vanjskog prilaza kuće cijele zime zaista financijski nema smisla.

Za pokretanje vanjskog podnog sustava grijanja nije potreban nikakav dodatni prostor koji bi oduzeo dio vaše garaže ili kuće. Njega kontrolira mali uređaj koji se stavi na vanjski zid kuće pomoću kojeg se može korigirati, paliti ili gasiti grijanje.

Copy link
Powered by Social Snap