Pretraga

Imperativ u novogradnji: Struka zna da su podzemne garaže skup i kompleksan pothvat

A- A+

Potraga za garažom prilikom kupnje stana postala je imperativ u skoro svakom gradu u Hrvatskoj. Cijene stanova sve su paprenije, ali i garaže u većim gradovima dobivaju posebno tržište što dokazuje koliko su tražene. Stavka o kojoj kupci ne razmišljaju dok u potrazi za stanom ne pristaju na nekretninu bez jedne ili, u posljednje vrijeme i više garaža kompleksnost je izvedbe podzemnih etaža. Inženjerka građevine u podcastu nam je objasnila što je kod iskopavanja podzemnih etaža problematično i je li izgradnja garaže tvrtkama uopće isplativa.

Mia Krolo u Bauštela.hr podcastu4

Mia Krolo u Bauštela.hr podcastu | Foto: Bauštela.hr

U Zagrebu se već dugo ne prestaje graditi. Zgrade niču na ono livada što je ostalo na atraktivnim lokacijama u gradu, a zbog nedostatka parkirnih mjesta u postojećim naseljima, garaže su imperativ. Nešto o čemu mnogi vjerojatno ne razmišljaju je skupoća procesa iskopa i izgradnje podzemnih etaža. Zašto je tome tako, komentirala je inženjerka građevine Mia Krolo.

– Gledala sam jedan projekt u ulici gdje ja živim, gdje su postavili rješenje A, B, C, ako rade minus dva, minus jedan, ako ne rade uopće. To su enormne razlike. Sami iskopi plus način zaštite i građevinske jame, ne daj bože da je više susjeda, ako ne dobiješ sve potpise. Ako moraš izvoditi nekakve druge metode samih iskopa… Jako je puno tu stavki koje mogu krenuti ajmo reći po zlu, jako dižu cijenu i na kraju krajeva ih je teško i naplatiti, rekla je Krolo.

Izdvojeni članak

Kako pronaći idealan stan: Najvažnija je lokacija i tlocrt objekta

Znači, na kraju se na podzemnim etažama manje zarađuje nego što one dodaju vrijednost nekretnini, jer će se danas rijetki kupci odvažiti na ulaganje u nekretninu bez osiguranog jednog ili više parkirnih mjesta. Iako podzemne etaže pomažu u samoj prodaji, cjelokupni proces je skup, traje, a izvedba se može opisati kao prilično kompleksna.

U Zagrebu, upozorila je Krolo, postupak iskopa može biti otežan skučenosti prostora jer otežava mehanizaciju i tehnologiju. Samim time, sužava se i izbor izvođača, budući da će se većina tvrtki odlučiti raditi gdje raspolažu s manevarskim prostorom. Dok ovakva pitanja većinu ne brinu, nijednog stručnjaka neće ostaviti ravnodušnim.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu podcasta u kojoj je gostovala magistra i inženjerka građevine Mia Krolo pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap