Pretraga

SP 2034: Predstavljeni futuristički stadioni kakve svijet još nije vidio

A- A+

Saudijska Arabija predstavila je svoju službenu kandidaturu za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2034., koja uključuje planove za izgradnju brojnih stadiona. Između ostalog, jednog i na rubu litice, 350 metara iznad razine zemlje, unutar 170 km pravocrtnog grada.

NEOM stadion

NEOM stadion | foto: NEOM

Saudijska Arabija je jedina zemlja koja se natječe za Fifin nogometni turnir SP 2034., tako da je postupak nadmetanja zapravo formalnost. Ponuda, koja je službeno objavljena otkrila je da će se natjecanje održati na 15 stadiona u samo pet gradova: Riyadh, Jeddah, al-Khobar, Abha i megagrad Neom u izgradnji.

Izdvojeni članak

Stadioni u Hrvatskoj: Kako su idejna rješenja bez javnih natječaja postala standard

Osam od 15 stadiona bit će u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu, četiri u Džedi, a po jedan u Al-Khobaru, Abhi i Neomu. Samo četiri stadiona već postoje, a 11 će biti izgrađeno tijekom sljedećeg desetljeća.

Među njima je i stadion Mohammed bin Salman, nazvan po saudijskom prijestolonasljedniku, koji će biti izgrađen uz litice Tuwaiq u Rijadu. Materijali stadiona uključivat će ‘prelijevo staklo i svjetlucavi metal, kako bi doprinijeli futurističkoj estetici.

stadion Mohammed bin Salman

stadion Mohammed bin Salman| foto: Saudi 2034 bid

Još jedna nova arena u glavnom gradu, Roshn Stadium, bit će izgrađena u kristalnoj strukturi koja će ‘svijetliti na noćnom nebu’. Stadion New Murabba gradi se u području u kojem će se nalaziti Mukab, kontroverzni objekt u obliku kocke kojem su se kritičari rugali zbog sličnosti s Kaabom u Meki.

Rosh stadion

Rosh stadion | foto: Saudi 2034 bid

Stadion New Murabba

Stadion New Murabba | foto: Saudi 2034 bid

Stadion Neom bit će izgrađen unutar novog istoimenog mega grada vrijednog 500 milijardi dolara u sjeverozapadnoj Saudijskoj Arabiji. Stadion je projektiran tako da stoji 350 metara iznad tla. Radit će u potpunosti na obnovljivoj energiji, generiranoj prvenstveno iz izvora vjetra i sunca, ‘obilježavajući povijesni pomak u dizajnu stadiona, globalno’.

Svjetsko nogometno prvenstvo 2034. dat će prioritet održivosti i minimiziranju utjecaja na okoliš, prema službenom natječajnom dokumentu, piše middleeasteye.net. Uz 11 novih stadiona izgradit će se i 73 nove lokacije treninga. Još deset gradova, osim gradova domaćina, bit će baza za trening kampove. Projekt se opisuje kao jedan od najskupljih sportskih građevinskih projekata u povijesti.

NEOM stadion

NEOM stadion | foto: NEOM

Otkrivena je 5. NEOM regija, pogledajte ovdje tri veličanstvena hotela tri poznata arhitekta između pustinjskih stijena.

Copy link
Powered by Social Snap