Pretraga

Stadioni u Hrvatskoj: Kako su idejna rješenja bez javnih natječaja postala standard

A- A+

Izgradnja stadiona, ali i drugih sportskih borilišta u Hrvatskoj uvijek su top tema za razgovor, ali, najčešće nakon što je javnosti već servirano idejno rješenje projekta koji ide u realizaciju, a koje je odabrano nekom internom pogodbom. Kako to utječe na kvalitetu kapitalnih sportskih objekata, te može li bolje i drugačije doznajemo u razgovoru s arhitektom, Ottom Barićem.

Otto Barić u Bauštela.hr podcastu | Foto: Bauštela.hr

Arhitekt Otto Barić u bauštela.hr podcastu osvrnuo se na odabrano idejno rješenje za nogometni kamp HNS-a istakavši kako osobno nije ni znao da postoji natječaj za ovaj kompleks. Također, u ovome je kontekstu istaknuo kako u Hrvatskoj uopće nije rijetkost da se arhitektonska rješenja za sportsku infrastrukturu rade suprotno standardnim procedurama.

– Ne mogu reći da nemam dobar odnos sa HNS-om i osobno s Dalićem, ni s manje-više svim igračima, ali nisam ja znao uopće da oni traže rješenje za to. Tako da je to bilo nešto interno, pozivno. Tako je i Grad Zagreb Kranjčeviću riješio direktnom pogodbom. Taj projekt je bio gotov već puno prije nego što su oni uopće krenuli u pogodbu. Taj projekt je bio gotov prije nego što je Grad Zagreb krenuo u javnu nabavu. Tako da ja mislim da to je isto neka hrvatska priča. Mi smo radili natječaj, bio je raspisan pozivni natječaj za zračnu luku, pa se znalo tko će ga dobiti. Bio je raspisan pozivni  natječaj za zagrebačku Arenu, pa je paralelno dok se radio natječaj grad Zagreb već ugovorio s Grcima nadogradnju krova, kaže Barić.

Kada je u pitanju izgradnja sportske infrastrukture u Hrvatskoj, kaže, volio bi da se jednom napravi ‘pravi’ natječaj, s jasnim programom, stručnim žirijem i izvedbenim budžetom.

– Ja bih strašno volio da se napravi jedna pravi natječaj, da jasno bude program takav kakav treba biti, da nije nekakav suludi. Najveća opasnost natječaja je da dobijete rešenje koje ne možete platiti, ali to se neće dogoditi ako se dobro taj natječaj pripremi, da bude jedan kvalitetan žiri. Ja sam čak spreman biti u takvom žiriju, a ne radit natječaj pa da dobijemo najbolje rješenje, kaže Barić.

Izdvojeni članak

Predstavljena dva velebna stadiona, kamp HNS-a i riješeno zemljište za novi ‘Maksimir’

Kada su u pitanju stadioni, Otto Barić ističe kako oni imaju skučenu mogućnost za samo promociju arhitekta kroz idejno rješenje s obzirom na to da je riječ o građevinama koje zbog zadane forme ne mogu bit posebno maštovite ili inovativne.

– Stadion je utilitarna stvar. Naravno da on treba imati neku svoju prepoznatljivu formu, ali realno gledano tako je. Primjeri, Herzog de Meuron, napravili su fantastičan stadion za Bayern, reprezentaciju i svojedobno München 1860. Taj stadion svojom opnom koja svijetli, to je bila prva takva svjetleća opna koja može mijenjati boje, pa je crveni kada igra Bayern, plavi za München, a kada igra repka bijeli, nije nešto senzacionalno, ali je bio pomak. Camp Nou će biti fantastično dobro organiziran za 110.000 ljudi, ali njegov vanjski izgled nije ništa senzacionalno, zaključuje Barić.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovao arhitekt Otto Barić pogledajte u nastavku:

Copy link
Powered by Social Snap