Pretraga

Predstavljena dva velebna stadiona, kamp HNS-a i riješeno zemljište za novi ‘Maksimir’

A- A+

Hrvatsku su protekli tjedna tresle velike nogometne vijesti vezane uz stadionsku infrastrukturu duž čitave zemlje. Tako je javnost upoznata s idejnim rješenjima za stadion ‘Slaven Belupa’, ‘Novu Kantridu’ i kamp HNS-a, a epilog je dobila i priča oko pravnog spora koji je bio prepreka za renesansu ‘Maksimira’. Doznajemo u kojoj su fazi navedeni projekti, te kolike su šanse da u dogledno vrijeme zažive.

nogometna infrastruktura

nogometna infrastruktura

Nogometni fanovi u Hrvatskoj nisu bili sretni kao protekli tjedna od kako je muška nogometna reprezentacija briljirala na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Naime, kroz samo nekoliko dana javnosti su predstavljeni veliki projekti koji bi konačno trebali domaću stadionsku infrastrukturu izvući iz socijalističkog mraka. Novi stadioni očekuju se u Koprivnici, Rijeci, Velikoj Gorici i Zagrebu. Bit će zanimljivo pratiti razvoj ovih projekata.

Izdvojeni članak

Puljak: Obnova Poljuda košta između 30 i 40 milijuna eura

Stadion ‘Slaven Belupa’

Početkom tjedna stigla je vijest o obnovi stadiona ‘Ivan Kušek Apaš‘ koprivničkog prvoligaša Slaven Belupa, te je predstavljeno idejno rješenje. U planu je nadogradnja četiri nove natkrivene tribine, izgradnja sky box sjedala, VIP salon, prostor za novinare i nove prostorije Škole nogometa. Ovaj moderni stadion trebao bi također imati 8.125 sjedećih mjesta i tribine neposredno uz travnjak.

Gradilo bi se u tri faze, s time da se prva odnosi na izgradnju sjevera, istoka i juga. Te tri tribine bile bi povezane krovnom konstrukcijom. Druga i treća faza odnosi se na postojeću zapadnu tribinu, koja bi izgledala sasvim drugačije. U prednjoj zgradi nalazilo bi se prizemlje s poslovnim prostorima, a na prvom katu otvoreni prostor za navijače i apartmani za igrače.

Stadion Slaven Belupo4

Idejni projekt novog stadiona Slaven Belupa | Foto: Forma Biro

Velebna ‘Nova Kantrida’

Multifunkcionalni kompleksa Stadiona Kantrida‘ projekt je koji je upravo predstavljen javnosti, te koji obuhvaća izgradnju novog stadiona HNK Rijeka, ali ne samo to. Planovi obuhvaćaju izgradnju čitave četvrti na lokaciji starog stadiona. Tako bi se, uz stadion, ovdje gradio hotel na četiri etaže, s oko 200 soba, te tri nebodera, od kojih će najviši imati 35 katova i visinu od 116 metara. Konzorcij šest tvrtki predao je nedavno Gradu Rijeci Pismo namjere za razvoj ovoga projekta.

Realizacijom ovog projekta Grad Rijeka dobio sadržaj koji obuhvaća moderan, multifunkcionalan nogometni stadion izgrađen tako da se na njemu mogu odigravati utakmice Lige prvaka i reprezentacije na svim razinama. No, uz to i ambijentalno savršeno integriran hotel mediteranskog tipa, širok, dugačak, izdužen, ozelenjen, nenametljiv, a krajnje privlačan, te nebodere kojima se nastavlja kontinuitet urbanizma Rijeke, grada poznatog po gradnji visokih objekata koji su njegov zaštitni znak.

Multifunkcionalni kompleksa Stadiona Kantrida | foto: ZDL arhitekti

Multifunkcionalni kompleksa Stadiona Kantrida | foto: ZDL arhitekti

Kamp HNS-a u Velikoj Gorici

Hrvatski nogometni savez završio je natječaj i odabrao idejno rješenje te arhitektonski ured za izradu glavnog projekta kampa Hrvatskog nogometnog saveza. Kao najbolje rješenje za realizaciju projekta odabran je arhitektonski ured Gradit. Tako je konačno je poznato kako će izgledati nogometni kamp Hrvatskog nogometnog saveza koji će se graditi u Velikoj Gorici. Riječ je o stadionu kapaciteta 1.500 sjedećih mjesta, s četiri nogometna terena, medicinskim centrom i sportskom dvoranom. Objekt će se graditi u dvije faze, a bit će prepoznatljivim po vanjskoj vizuri koja će biti konstruirana u formi crvenih i bijelih kvadratića.

Iz HNS-a ističu kako je jedan od najznačajnijih događaja u provedbi projekta izgradnje kampa Hrvatskog nogometnog saveza bilo je potpisivanje Sporazuma o darovanju zemljišta za izgradnju nogometnog kampa između Vlade Republike Hrvatske i krovne organizacije hrvatskog nogometa.

HNS kamp

HNS kamp | foto: Gradit/HNS

Osigurano zemljište za ‘Maksimir’

Sa sjednice Vlade ovoga je tjedna stigla i velika vijest da je postignut dogovor oko zemljišta na kojemu se treba graditi Dinamov stadion. Vlada po ovom pitanju potpisuje dva sporazuma o razumijevanju, jedan s Crkvom, jedan s Gradom Zagrebom. Time je okončan višegodišnji spor s Katoličkom crkvom koja će u zamjenu za zemljište dobiti deset lokacija na kojima crkava trenutno nema.

Ovaj potez priču o novom ‘Maksimir izbacio je iz kategorije ‘bajke’. Posebno ako se uzme u obzir da je Vlada početkom srpnja stadion Maksimir proglasila sportskom građevinom od nacionalnog interesa. Naime, tako je omogućeno sufinanciranje rekonstrukcije ili gradnje novcem iz državnog proračuna. Iako, treba dodati, gradonačelnik Tomašević najavljuje izgradnju stadiona privatnim novcem.

Doznajte ovdje kako je nogometaš NK Rijeke Marco Pašalić svoju je karijeru započeo prevozeći beton i krečeći.

Copy link
Powered by Social Snap