Pretraga

Ova starogradska jezgra na Jadranu dobiva novi sustav odvodnje, neće biti lako

A- A+

Grad Novigrad usvojio je prijedlog o dugoročnom zaduženju za financiranje rekonstrukcije starogradske jezgre. Riječ je o investiciji od 540.000 eura koja će omogućiti veliku rekonstrukciju odvodnje, a potom i novog popločenja. Po završetku investicije, čitav sustav fekalne odvodnje s područja grada Novigrada i općine Brtonigla biti će povezan na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Kastaniji.

Novigrad

Novigrad | foto: Grad Novigrad / Vladimir Bugarin

Grad Novigrad, Odlukom o zaduživanja od 540.000 eura najavio je ulazak u četvrtu fazi projekta započetog u listopadu 2021. godine. Riječ je o investiciji koja obuhvaća generalnu rekonstrukciju, proširenje i izgradnju sustava fekalne i oborinske odvodnje u starogradskoj jezgri i pojedinim prigradskim naseljima. Kao i dijela vodovodne mreže.

Radovi na fekalnoj odvodnji financirat će se iz EU projekta, a radove na izgradnji oborinskog sustava i kamenog opločenja financira Grad Novigrad. Dok rekonstrukciju vodovodne mreže financira Istarski vodovod, piše glasistre.hr.

Izdvojeni članak

Bauštela na +35°C: Rashladni kontejneri bez klime i voda koju sam poneseš, cijene se oni koji šute i rade

Rekonstrukcija i dogradnja postojeće kanalizacijske mreže u starogradskoj jezgri Novigrada obuhvaća dužinu od 2,5 kilometara. Izgradnja i rekonstrukcija vodovodne mreže je u dužini od približno 1,3 kilometra, te izgradnja oborinske kanalizacije u dužini od oko 1,4 kilometra.

Navodi se kako je starogradska jezgra dio veće investicije u sklopu modernizacije pročistača otpadnih voda koji se nalazi u Kastaniji na kojeg je povezan gotovo cijeli grad Novigrad, kao i općina Brtonigla. Postojeći pročistač je primjenom najsuvremenije tehnologije nadograđen s prvog na treći stupanj pročišćenja što će pridonijeti čišćem okolišu, podzemnim vodama i moru.

– Novi pročistač je osjetljiv na morsku vodu koja nam u starogradskoj jezgri prodire u kanalizaciju zbog čega je i započela ova cijela rekonstrukcija komunalne infrastrukture u strogom centru grada. Ovom investicijom komunalno ćemo zbrinuti mnoge buduće generacije, rekao je za glasistre.hr, gradonačelnik Novigrada, Anteo Milos.

Po završetku investicije, čitav sustav fekalne odvodnje s područja grada Novigrada i općine Brtonigla biti će povezan na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Kastaniji. Na pročistač će se do kraja projekta povezati i zadnjih pet posto novigradskih naselja koji još nemaju kanalizaciju, nakon čega će gotovo sto posto domaćinstava i gospodarstava u Gradu Novigradu biti spojeno na fekalni sustav odvodnje.

Četiri mjeseca prije roka završena važna cesta u Istri, najavljeno i otvorenje druge cijevi tunela Učka, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap