Pretraga

Hanwha Galerija: Spektakularan trgovački centar s pročeljem od kristalnog stakla

A- A+

Heatherwick Studio predstavio je zanimljiv dizajn u obliku pješčanog sata za Hanwha Galeriju, poznati trgovački centar koji se treba izgraditi u Seulu. Dizajn sadrži dvije simetrične kristalne zgrade s osvijetljenim atrijima i krovovima ispunjenim biljkama. Njihove valovite staklene fasade stvaraju mekan, svjetlucav učinak tijekom dana, dok vizure noću izgledaju spektakularno.

Hanwha Galerija

Hanwha Galerija | foto: Devisual @devisualchina

Lokacija Hanwha Galerije je glavno raskrižje u Seulu s pogledom na rijeku Han, u četvrti Apgujeong-dong. Predstavlja žarišnu točka između stambenih i trgovačkih četvrti Gangnama, te je usklađen je s vizijom grada koja za cilj ima revitalizirati obalu Hana.

Izdvojeni članak

Liu Thai Ker: Otac singapurske arhitekture koji je nebodere sanjao spavajući na daskama

Dizajn studija Heatherwick redefinira povezanost trgovine s lokalnim područjem pretvarajući fasadu i okolne prostore u javne površine dostupne svima, bilo da kupuju u trgovačkom centru ili jednostavno uživaju u blizini. Ovaj pristup je u suprotnosti s tradicionalnim trgovačkim centrima okrenutim prema unutra, potičući inkluzivnije i integriranije urbano okruženje, piše designboom.com.

– Tradicionalno su robne kuće prilično okrenute prema unutra, osjećaju se zatvoreno prema okolnim ulicama. Ali ovdje imamo važno raskrižje u Apgujeongu s dvije zgrade, istočnom i zapadnom, koje se činilo kao prilika za okupljanje ljudi, objašnjava Neil Hubbard, partner i voditelj grupe u britanskom arhitektonskom studiju.

Dvije zgrade, iste, ali različite

Galleria ima dvije simetrično suprotne zgrade, povezane podzemnim prolazom. Slične su vizure, ali ne identične. Iznad zemlje, njihove siluete oponašaju namreškane pješčane satove, a uži dijelovi služe kao javni prostori ispunjeni prirodom.

Na razini ulice, prepoznatljivi oblici zgrada poravnati su tako da uokviruju pogled na rijeku Han kroz i između njih. Dok se posjetitelji penju s redizajniranog ulaza u podzemnu željeznicu, dobrodošli su u prozračne, svijetle atrije koji vode do uređenih trgova u prizemlju.

Na srednjoj razini nalazi se otvoreni vrt s ugostiteljskim objektima i trgovinama. Spektakularni krovovi prepuni su biljaka. Ova vanjska područja osmišljena su za prikazivanje prirodne ljepote tijekom cijele godine promišljenim uređenjem okoliša.

Hanwha Galerija

Hanwha Galerija | foto: Devisual @devisualchina

Eksterijer od kristalnog stakla

Obje zgrade imaju dvoslojni omotač, čime se povećava održivost i pruža platforma za umjetničke izložbe i događaje. Eksterijer od kristalnog stakla daje osjećaj mekoće tijekom dana, dok se noću vanjski sloj pretvara u živopisnu pozadinu za svjetleće projekcije.

Ovaj dizajn proizašao je iz natječaja koji je imao za cilj ponovno osmišljavanje šest mjesta u glavnom gradu Južne Koreje. Zadatak je pozivao na koncept koji bi doveo u pitanje konvencionalne predodžbe o luksuznim robnim kućama i potvrdio rastući utjecaj Južne Koreje kao globalne kulturne sile.

Projekt također slijedi nedavnu najavu imenovanja Thomasa Heatherwicka, osnivača studija, za generalnog direktora petog izdanja Bijenala arhitekture i urbanizma u Seulu. Bijenale se održava 2025. godine.

Hanwha Galerija

Hanwha Galerija | foto: Devisual @devisualchina

Pogledjate ovdje top 10 arhitektonskih ljepotica u Parizu, i to bez Eiffela na popisu.

Copy link
Powered by Social Snap