Pretraga

Arhitektura nove fakultetske zgrade u Bogotí slavi tradiciju kolumbijskog košaraštva

A- A+

Heatherwick, britanski studio za dizajn i arhitekturu gradi svoju prvu zgradu u Južnoj Americi, a pročelje će dijelom biti izrađeno od materijala za košaraštvo. Nova zgrada ‘ugostit’ će fakultet Sveučilišta u Bogotí, a zdanje će izgledati kao da svaka etaža počiva na zaobljenim i šarenim košarama. Odabirom materijala i boja slavi tradicionalnu kolumbijsku vještinu pletenja košara – točnije, Werregue način izrade.

Zgrada od ‘košara’, Heatherwick studio | foto: Dezeen

Arhitekti iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji djeluju pod nazivom Heatherwick Studio, predstavili su dizajn za svoju prvu građevinu u Južnoj Americi. U Bogotí će graditi šarenu sveučilišnu zgradu – a pročelje zgrade sačinjavat će padajući stupovi inspirirani za Kolumbiju autohtonim običajem košaraštva.

Oda kolumbijskom košaraštvu

Smještena u kolumbijskom gradu Bogotá, uz gradski promet ulice Calle 72, nova zgrada sveučilišta na sedam etaža bit će dijelom Sveučilišta EAN, a u tom će zdanju biti smješteni škola održivog dizajna i prostori za radionice. Dosad predstavljeni shematski prikazi buduće građevine prikazuju fasadu od mnoštva raznobojnih, padajućih stupova koji, jedni ponad drugih, ‘grade’ visinu zgrade. Na šarenim stupovima i između njih na svakom katu zgradu će uokvirivati vrtne terase, piše dezeen.com.

Zgrada od ‘košara’, Heatherwick studio | foto: Dezeen

Geometrijske strukture šarenih stupova bit će vidljive sa svih strana zgrade, a na svakoj etaži, biti će fasada ostakljena prozorima u drvenim okvirima. Iz studija su komentirali kako im je dizajnom njihove nove zgrade u Bogotí cilj odati počast kolumbijskoj tradiciji košaraštva, pri čemu su bili posebno inspirirani Werregue načinom izrade. Taj tip košaraštva karakterizira poseban oblik pletenja, zaobljeni oblici nalik onima na zgradi te šarenilo boja koje se nanose na materijal.

– Dizajn slavi autohtonu vještinu tradicije, koja uključuje i Werregue tip košaraštva, kao i posebnu vrstu pletenja košara karakterističnu za kolumbijsku autohtonu zajednicu Wounaan, rekli su iz Heatherwicka.

Izdvojeni članak

Gradska knjižnica od koje zastaje dah je kaskadna šuma od top materijala

Dizajn za osunčanost grada

Iz studija su dodatno napomenuli kako razvijaju ‘inovativne materijale fasada’, kako bi građevinu prilagodili ‘visokim razinama osunčanosti’ koja proizlazi iz nadmorske visine na kojoj je Bogotá smještena – na 2,640 metara (8,660 stopa). U okviru ovog projekta najavljeno je i uređenje javnog prostora ispred zgrade, a za taj dio planirano je da će služiti kao ‘novi centar za kampus’, poručili su iz britanskog arhitektonskog tima.

– Taj dio uklapat će se u postojeću strukturu na gradilištu te će pružiti novu javnu površinu u gradu, nadovezali su se iznoseći planove za novi projekt te su se osvrnuli na činjenicu da je kreativnost ključni element vizure Bogoté.

Zgrada od ‘košara’, Heatherwick studio | foto: Dezeen

Napomenuli su kako su, sukladno duhu kolumbijskog grada, zamislili da će projekt iznjedriti mjesto na koje će se studenti sveučilišta ponositi te na kojem će se i usputni prolaznici osjećati dobrodošlo u ostatku urbanog okruženja. Uz ostakljenu zgradu na ‘naslaganim’ šarenim košarama, sa svjetlosnim tunelom koji će se pružati do podrumske razine, bit će uređen okoliš zgrade. Okoliš će biti obogaćen florom iz prirodnih parkova Bogoté, u svijetu drugima po bio raznolikosti. Izgradnja bi trebala biti završena 2025. godine.

– Želimo da studenti budu ponosni na zgradu svog fakulteta i prije nego uopće uđu u nju. Zgradi će se prilaziti kroz javni trg koji će prolaznicima omogućiti svima dostupnu oazu usred urbanog kaosa, poručili su iz Heatherwicka.

Ovdje pogledajte Citadelu Novu, idejni projekt budućnosti obrazovanja.

Copy link
Powered by Social Snap