Pretraga

Foto: Pogledajte kako izgleda Citadela Nova, projekt budućnosti obrazovanja

A- A+

Predstavljeno je idejno rješenja velikog projekta Citadela Nova, odnosno rekonstrukcije i dogradnje radioničkog dijela stare Tehničke škole Sveučilišta u Zadru. Autor je akademik Nikola Bašić s timom arhitekata iz studija Marina projekt 2020., a ovaj bi projekt kojemu je na čelu trebao u potpunosti transformirati lokaciju na kojoj će biti izveden.

Citadela Nova Zadar

Citadela Nova Zadar | foto: screen shot you tube

Citadela Nova bit će realizirana u urbanoj točki koja predstavlja prekid u slijedu fortifikacija koje su zaštićene od 2017. godine. Ovaj predio karakterizira ga zelenilo koje se simbolički nastavljaju na puna platna zadarskih Muraja.

Izdvojeni članak

Foto: Nikola Bašić dobio je nagradu za životno djelo, a poznate su i nominacije najboljih djela

– Bio je to veliki i zahtjevan zadatak s kojim mi se, s velikim povjerenjem, obratila tadašnja rektorica Dijana Vican. Riječ je o području bliskog kontakta sa spomenikom UNESCO-ve zaštite, o lokaciji koja je iznimno zahtjevna i delikatna, koja ima svoju povijest različitih sadržaja i interesa. Svi prostori koje je naslijedilo Sveučilište, neki i iznimne arhitektonske vrijednosti, u pravilu su introvertni i zatvoreni za transformacije koje zahtjeva suvremeno vrijeme. Zato je ovaj novi prostor bio prilika da se ostvari sveučilišni sadržaj koji će biti ekstrovertan, kao čvrsta veza i dobar kontakt između grada i sveučilišta, rekao je Nikola Bašić o projektu.

Citadela Nova Zadar

Citadela Nova Zadar | foto: screen shot you tube

Novo ruho stare Tehničke škole, kako se moglo vidjeti iz vizualizacije, poprimit će posve novu dimenziju, otvoriti prostor i omogućiti Interaktivnost. Uz puno svijetla i staklenih površina.

– Prošla su vremena ograđenih i elitnih sveučilišnih kampusa gdje su se susretali smo studenti i profesori. Sve više se radi na tome da postoji veća interakcija i propulzivnost između akademske te društvene i gospodarske zajednice. Sveučilište je mjesto stjecanja novih znanja, ali i mjesto gdje ćemo naše ideje implementirati u civilno društvo, razne kulturne programe, ali i gospodarske aktivnosti, rekao je rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

Citadela Nova Zadar

Citadela Nova Zadar | foto: screen shot you tube

Projekt obnove drugog dijela stare Tehničke škole je u fazi javnog savjetovanja i javne nabave za tim koji će raditi izvedbeni projekt. Potom bi trebala biti ishodovana građevinska dozvola.

Za 3,7 milijuna eura gradi se velebna glazbena škola s koncertnom dvoranom, doznajte ovdje na kojoj lokaciji.

Copy link
Powered by Social Snap