Pretraga

‘Buđenje Državnog inspektorata’: Započelo rušenje bespravne gradnje u Splitu

A- A+

Grad Split definitivno se odlučio uhvatiti u koštac s bespravnom gradnjom. Nakon što je krajem srpnja Građevinskoj inspekciji predan popis od 47 građevina koje treba prioritetno srušiti, krajem prošlog tjedna na Marjanu je započelo rušenje jednog montažnog objekta. Riječ je o nizu plastenika koje vlasnik sam uklanja s privatne parcele od približno 2.100 kvadrata prema pravomoćnom rješenju Građevinske inspekcije.

plastenik Split Marjan

plastenik Split Marjan | foto: FB Bojan Ivošević

Započelo je uklanjanje prve od 114 bespravnih građevina na Marjanu, izvijestio je splitski dogradonačelnik, Bojan Ivošević. Splićani ovom potezu aplaudiraju i poručuju kako srušiti treba sve objekte koji u gradu bespravno sagrađeni.

Izdvojeni članak

Video: Tajni tuneli podno Splita svjedoci zaboravljenog velikog građevinskog pothvata

‘Buđenje Državnog inspektorata’

– Uklanjanje izvršava sam investitor nakon što je Građevinska inspekcija konačno donijela Rješenje o izvršenju rješenja o rušenju bespravnog objekta čak 7 godina nakon pravomoćnosti Rješenja o rušenju. Pozdravljamo buđenje Državnog inspektorata na Marjanu i vjerujemo da nas uskoro očekuje još ovakvih slika gdje se bespravna gradnja uklanja iz zaštićenog područja, poručio je na društvenim mrežama Ivošević objavivši i fotografiju niza plastenika u demontaži.

Dodao je kako je za isto kazneno djelo donesena je i presuda protiv investitora još 2017. godine – šest mjeseci zatvora uvjetno.

Objava je u kratkom roku naišla na odobravanje Splićana kojima je dosta bespravne gradnje, posebno na području Marjana. Zazivaju da se ‘ide dalje’ i krene s rušenjem bespravno sagrađenih kuća i vila koje su svima trn u oku.

Prioritetno rušenje

Da se na tomu radi, nema više sumnje. Podsjetimo, Grad Split je krajem srpnja građevinskoj inspekciji predao popis od 47 građevina koje treba srušiti. Riječ je o objektima površine od površine od 17 do čak 600 kvadrata.

Dio njih se nalazi na izuzetno atraktivnim lokacijama poput Bačvica, obale kneza Domagoja i park-šume Marjan, a neki su više od desetljeća bili simboli splitske urbane kulture poput hajdukovcima omiljenog fast food lokala na koji se išlo nakon utakmica. Danas su to uglavnom napušteni objekti koji samo predstavljaju gradsko ruglo.

Na sastanku je dogovorena daljnja suradnja s Građevinskom inspekcijom s ciljem rušenja nelegalnih objekata u cijelom gradu, uz prioritet na zaštiti Park šume Marjan. Dogovoreno je i da će Grad Split napraviti listu prioriteta, koje će zatim Građevinska inspekcija uzeti u hitno razmatranje i uz partnerski odnos s Gradom započeti rješavanje. Sve kako bi se svima onima koji imaju nelegalne objekte poslala vrlo jasna poruka da red i zakon moraju poštivati.

Pogledajte ovdje galeriju prioritetnih građevina za rušenje u Splitu.

Copy link
Powered by Social Snap