Pretraga

Fijasko u Splitu: Poništen natječaj za idejno rješenje velikog projekta nakon što je već izabran pobjednik

A- A+

Poništen je natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja zatvorenog bazena i dvorane s vanjskim igralištima u sklopu projekta novog sportsko rekreacijskog centra Brda u Splitu. I to nakon što je već bio izabran pobjednički projekt. Povjerenstva za javnu nabavu koje se sastalo zbog žalbe na odabrani rad utvrdilo je da niti jedan prijavljen na natječaj nema raspisane protupožarne uvjete.

ŠRC Brda prvonagrađeno idejno rješenje

ŠRC Brda prvonagrađeno idejno rješenje

Nakon što je putem javne nabave odabrano idejno rješenje za Sportsko rekreacijski centar Brda, te je već uvelike krenula promocija projekta, Državna komisija je zaprimila i uvažila žalbu u kojoj je stajalo da prvonagrađeni rad nije u gabaritima propisanim natječajem. Ocjenjivački sud potom se sastao kako bi izabrani drugo najbolje rješenje, no to nije bilo moguće.

Vatrogasni pristupi

Naime, niti jedan od ostalih 13 radova nije zadovoljio protupožarne uvjete, uz napomenu kako su se među njima nalazili i radovi renomiranih tvrtki, poput one poznatog zadarskog arhitekta, Nikole Bašića, piše slobodnadalmacija.hr. Svi su jednoglasno prihvatili izvještaj člana Povjerenstva, stručnjaka za zaštitu od požara inženjera strojarstva Petra Silobrčića koji je pregledao radove i zaključio da u niti jednom natječajnom radu nisu tekstualno opisani i obrazloženi vatrogasni pristupi.

Izdvojeni članak

Sve o aferi ‘bukobran’: 5 ključnih elemenata korupcijske namještaljke

Kao i da ‘pojedini radovi, nemaju osigurane vatrogasne pristupe za građevinu sa dvije duže strane, a upitna je i intervencija s obzirom na uređenje okoliša (drvoredi između operatine površine i vanjskih zidova) te prohodnost/puna širina operativne površine’.

Isto tako stručnjak je zaključio kako u radovima nisu ucrtani pristupi za vatrogasna vozila s prometnice, kao ni radijusi zaokretanja tih vozila unutar parcele. Niti su naznačeni otvori na vanjskim zidovima za dohvat vatrogasne tehnike (radi spašavanja i gašenja), s obzirom na specifičnost pročelja s brisolejama i sličnim elementima.

ŠRC Brda prvonagrađeno idejno rješenje

ŠRC Brda prvonagrađeno idejno rješenje | foto: Grad split FB

Javna nabava

– Uzevši u obzir prethodno navedeno te da je naručitelj u natječajnim uvjetima za izradu idejnog rješenja naveo primjenu ‘Pravilnika o uvjetima za vatrogasne pristupe’, ocjenjuje se da radovi ne zadovoljavaju uvjete za vatrogasne pristupe propisane prethodno citiranim pravilnikom, ocjenjuje se u izvještaju stručnjaka.

Treba reći da je Grad Split odlučio provesti dva natjecanja za urbanističko-arhitektonska rješenja prema Zakonu o javnoj nabavi, a ne prema Pravilniku o natječajima s područja arhitekture i urbanizma, tvrdeći da je to bolje nego natječaji koje provodi Društvo arhitekata Split. Jedna je proveden za Hrvojevu ulicu, a jedna, ovaj sporni upravo za Brda. Struka je složena, fijasko koji se upravo dogodio dokaz je kako to bio pogrešan potez.

ŠRC Brda prvonagrađeno idejno rješenje

ŠRC Brda prvonagrađeno idejno rješenje | foto: Grad split FB

Pogledajte ovdje kako izgleda fantastični most koji će spajati Hrvatsku i Mađarsku.

Copy link
Powered by Social Snap