Pretraga

Dubrovnik je veliko gradilište, pogledajte što se i kako gradi na top 8 lokacija

A- A+

U Gradu Dubrovniku trenutno su aktivna brojna gradilišta, i pri tomu ne mislimo samo na ona vezana za turizam i turistički smještaj. Gradi se javna infrastruktura i objekti za lokalnu zajednicu kao dio investicijskog ciklusa koje provodi Grad Dubrovnik s ciljem povećanja kvalitete života građana te ravnomjernog razvoja naselja. Prošli smo kroz 8 dubrovačkih gradilišta, evo u kojim su fazama i kada se očekuje da će planirani radovi biti završeni.

gradilišta Dubrovnik

gradilišta Dubrovnik | foto: Grad Dubrovnik

Od brojnih gradilišta koja su trenutno aktivna na dubrovačkom području izdvajamo njih osam na kojima se gradi javna infrastruktura. To je cesta Tamarić, Centar za starije osobe ispod Opće bolnice, igrališta u Gospinom polju, Boćarski dom u Gospinom polju, knjižnica TUP, VK Neptun, ljetnikovac Crijević – Pucić i groblje Dubac.

1. Cesta Tamarić

Duga gotovo 900 metara, spojna cesta Tamarić ključni je infrastrukturni projekt u Mokošici.  Nova prometnica, podsjetimo, spajat će OŠ Mokošica s nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, čime će se  uvelike unaprijediti prometna komunikacija Ulicom Bartola Kašića i povećati funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice.

Rok dovršetka radova je studeni 2024., a ukupni iznos projekta je tri i pol milijuna eura s PDV-om i financira se u potpunosti iz Proračuna Grada. Od ukupne duljine zahvata koja iznosi 895 metara, 275 metara otpada na križanje na nerazvrstanoj cesti Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, dok je nova prometnica dužine 620 metara.

cesta Tamarić Dubrovnik

cesta Tamarić Dubrovnik | foto: Grad Dubrovnik

2. Centar za starije osobe

Centar za starije osobe Dubrovnik gradi tvrtka Texo Molior dok je za stručni nadzor i koordinaciju zadužena odabrana tvrtka Apsida Inženjering. Predviđeno trajanje radova je 18 mjeseci. Centar za starije osobe ispod Opće bolnice bit će najveći takav objekt u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, te uređen prema svim suvremenim standardima.

Dom raspolagati s 205 smještajnih kapaciteta, od čega 125 kreveta za korisnike koji su potpuno funkcionalno ovisni o pomoći drugih osoba. Osiguran je i dnevni boravak za 75 korisnika koji će imati potrebu za dnevnim boravkom u okviru Centra, a pružat će se i izvaninstitucionalna usluga za 410 korisnika koji žive u svom domu.

Sveukupna investicija izgradnje Centra s opremanjem iznosi 21.113.808,20 eura. Financirat će se iz tri izvora – bespovratnim sredstvima iz Mehanizma za oporavak i otpornost u iznosu od 6.138.429,89 eura, te kreditnim zaduženjem u iznosu od 5.876.000,00 eura. Dok će se preostalih 9.100.000 eura osigurati iz vlastitih proračunskih sredstava Grada Dubrovnika.

Centar za starije osobe Dubrovnik gradilište

Centar za starije osobe Dubrovnik gradilište | foto: Grad Dubrovnik

3. Igralište u Gospinom polju

U tijeku je renoviranje vanjskih igrališta uz Sportsku dvoranu u Gospinom polju. Na nogometnom terenu zamijenit će se umjetna trava i formirati prostor za klupe za igrače. Uredit će se zid i betonske tribine na koje će se postaviti plastične klupe, njih 500. Zamijenit će se dotrajale ograde i golovi.

Drugi teren, trenutno betonski, oblaže se antistres podlogom od tartana te će se ocrtati tereni za košarku, odbojku i badminton. Nova ograda se planira zamijeniti na cijelom obuhvatu zbog dotrajalosti postojeće. Vrijednost ugovorenih radova je 334.720 eura s PDV-om.

igralište Gospino polje Dubrovnik

igralište Gospino polje Dubrovnik | foto: Grad Dubrovnik

4. Boćarski dom Đuro Miletić

Na Gospinom polju u tijeku je i izgradnja Boćarskog doma Đuro Miletić. Nakon čišćenja terena i strojnog iskopa tla, na gradilištu se izvode strojni iskopi za trakaste temelje, njihovo betoniranje i armiranje, a uslijedit će ugradnja tamponskog sloja na temeljno tlo te ugradnja asfaltne podloge za boćarske staze.

Projektom se planira uređenje boćališta unutar montažne dvorane koja uključuje prostor za igru s  četiri terena, spremištem, tribinama za gledatelje, prostorom za igrače i suce te prostorom za druženje u kojem će biti smještena kuhinja, spremište, WC te ulaz za igrače i suce. Svlačionice i sanitarije za igrače nalazit će se u montažnim kontejnerima pored dvorane. Vrijednost radova ugovorenog trajanja četiri mjeseca je 460.211,61 eura s PDV-om.

Boćarski dom Dubrovnik

Boćarski dom Dubrovnik | foto: Grad Dubrovnik

5. Knjižnica TUP

Knjižnica TUP projekt je vrijedan preko 1,5 milijun eura, a predstavlja transformaciju starog industrijskog kompleksa u gradskom vlasništvu u omiljeno mjesto zaljubljenika u literaturu. Radove izvode tvrtke Medius i Posta. Rok završetka je šest mjeseci od dana uvođenja u posao, nakon čega će uslijediti uređenje i opremanje prostora.

Nove gradska knjižnice tako bi trebala bi biti gotova do kraja 2024. godine. Riječ je o 700 četvornih metara prostora kao i pripadajućem okolišu u kompleksu TUP-a. Nositelj ovog projekta su Dubrovačke knjižnice, a u preuređene prostore preselit će gruški ogranak Dubrovačkih knjižnica dok će u suterenu bit depo Znanstvene knjižnice za građu koji je trenutno smješten u ljetnikovcu Skočibuha.

knjižnica TUP Dubrovnik

knjižnica TUP Dubrovnik | foto: Grad Dubrovnik

6. VK Neptun

Na Orsanu napreduju radovi na izgradnji hangara i klupskih prostora za Veslački klub Neptun. Izvođač radova je Texo Molior, a planirani rok završetka izvođenja radova započetih u travnju je 12 mjeseci. Ugovor o izvođenju radova vrijedan je 793.381 eura bez PDV-a, odnosno 991.726 eura s PDV-om.

VK Neptun jedan je od najdugovječnijih sportskih klubova u Dubrovniku, a ovom cjelovitom rekonstrukcijom dobit će kvalitetne uvjete za rad i daljnje ostvarivanje sportskih uspjeha.

VK Neptun Dubrovnik

VK Neptun Dubrovnik | foto: Grad Dubrovnik

7. Ljetnikovac Crijević – Pucić

U okviru energetske obnove ljetnikovca Crijević Pucić, koja je u tijeku, već su završeni radovi na krovištu zgrade.  Vrijednost investicije je 592.512,61 eura, a rok završetka projekta je 23. ožujka 2025.

Nakon demontaže postojećeg pokrova i drvene potkonstrukcije, izvedena je nova drvena potkonstrukcija, hidroizolacija te pokrov kupom kanalicom u skladu s konzervatorskim smjernicama. Ujedno je odrađena i hidroizolacija  kanala oborinske odvodnje.

Postavljene su i unutarnje instalacije za sustav grijanja i hlađenja putem dizalice topline, uklonjene fuge na pročeljima zgrade i demontirana postojeća rasvjeta. Uz potpunu obnovu krovišta projektom je predviđena i toplinska izolacija stropa prema tavanu, kompletno fugiranje svih kamenih pročelja zgrade, zamjena postojeće rasvjete energetski učinkovitijom LED rasvjetom i ugradnja dizalice topline zrak-voda za potrebe grijanja i hlađenja cjelokupnog prostora zgrade.

Ljetnikovac Crijević – Pucić Dubrovnik

Ljetnikovac Crijević – Pucić Dubrovnik | foto: Grad Dubrovnik

8. Groblje Dubac

Groblje Dubac veliki je projekt na kojem se radi već nekoliko godina. Trenutno je predviđeno oko 1.700 grobnih mjesta, dok bi u budućnosti ta brojka daljnjim proširenjima mogla rasti i do 3.500. Projekt obuhvaća i gradnju popratnih objekata: centralne zgrade, glavnog trga i kapelice.

Inače grobnih mjesta u Dubrovniku kronično nedostaje, toliko da su se na ovom i prije okončanja projekta morala napraviti ‘privremena ukopna mjesta’. Treba reći da će groblje biti sastavljeno od četiri sektora, odnosno katoličkih, pravoslavnih, muslimanskih i ateističkih grobnica.

groblje Dubac Dubrovnik

groblje Dubac Dubrovnik | foto: Grad Dubrovnik

Doznajte ovdje koji je grad najveće gradilište u Imotskoj krajini.

Copy link
Powered by Social Snap