Pretraga

Ovaj stadion je izašao iz svih okvira, na krovu ima organsku farmu, nitko se ne buni

A- A+

Stadion Levi’s, dom San Francisco 49ersa, podiže održivost u nove visine. Na vrhu krova nalazi se organska farma ‘Faithful Farm’, čime je stadion postao prvi profesionalni sportski objekt koji je integrirao farmu u svoju strukturu. Ovaj inovativni prostor proizvodi razno voće, povrće i začinsko bilje koje služi navijačima tijekom događanja poput nogometnih utakmica i koncerata. Stadion Levi’s može primiti gotovo 70 000 navijača, a u sklopu stadiona se nalazi i solarna terasa na kojoj je smještena organska farma. Riječ je o prvom profesionalnom stadionu u SAD-u koji je dobio LEED certifikat za ‘zelenu gradnju’, ali i o prvom stadionu koji je instalirao ‘zeleni krov’ te solarne panele.

Levi’s stadion u Kaliforniji | Foto: levisstadium.com

Domaći stadion kalifornijske ekipe američkog nogometa San Francisco 49ersa postaje u pravom smislu riječi ‘domaći’. Na vrhu stadiona instalirana je organska farma ‘Faithful Farm’, smještena na NRG solarnoj terasi SAP tornja.

Tako je ovaj stadion postao prvi sportski objekt na svijetu koji ima organsku farmu u sklopu stadiona. Ova velebna arena može primiti gotovo 70.000 gledatelja i zasigurno je jedan od najvećih ‘zelenih’ sportskih objekata na svijetu.

Voće i povrće na 400 kvadrata

'Zeleni' stadion San Francisca | Foto: levisstadium.com

‘Zeleni’ stadion San Francisca | Foto: levisstadium.com

Organska farma se prostire se na gotovo 400 kvadratnih metara i može se pohvaliti s gotovo 40 usjeva koji se okreću. Nalazi se na jedinstvenoj solarnoj terasi stadiona u sklopu ‘zelenog krova’. Farmom upravlja Farmscape koji će svaki tjedan dati proizvode u vrijednosti od 150 funti, odnosno 7500 funti godišnje.

Na stadionu će se uzgajati razno voće i povrće te začinsko bilje. Farma će nuditi velik broj svježih namirnica. Izgradnjom farme, podržavaju se lokalna radna mjesta i podiže svijest o održivoj poljoprivredi. Ovaj projekt služi kao primjer onog što se može uzgajati u urbanim prostorima.

– The Faithful Farm predstavlja najveći iskorak koji je jedna NFL momčad napravila u promociji lokalnih i organskih proizvoda, izjavila je Lara Hermanson, predstavnica Farmscapea.

Kako se na stadionu održavaju razni događaji, riječ je o fantastičnoj vijesti za sve one posjetitelje koji cijene domaću i lokalno uzgojenu svježu hranu. U sklopu kuhinje stadiona, trenutno su na meniju jedinstvene kreacije glavnog kuhara Dinarija Browna koji za svoja jela koristi proizvode s organske farme. Uz posluživanje hrane na licu mjesta, Levi’s Stadium proširuje svoj utjecaj na zajednicu partnerstvom s organizacijom ‘Hunger at Home and the Salvation Army’.

Stadion će donirati neiskorištenu pripremljenu hranu za pomoć onima kojima je potrebna, a proizvodi s farme pridonose tim naporima, čineći svježe i zdrave opcije dostupne ljudima koji se suočavaju s nedostatkom hrane, javlja onegreenplanet.org.

Jedan od najvećih ‘zelenih’ stadiona

Nije pretjerivanje, ako se kaže da je riječ o stadionu nove generacije. Ova ‘zelena’ arena američkog nogometa prva je na svijetu koja je instalirala solarne panele i zgradila ‘zeleni krov’. Čak tri solarna mosta povezuju glavno parkiralište sa stadionom, uključujući stotine solarnih panela. Jedini je stadion u SAD-u koje je dobio LEED certifikat za zelenu gradnju.

Stadion se nalazi na prozračnom mjestu s dostupnim javnim prijevozom i biciklističkom stazom za smanjenje stakleničkih plinova. Objekt sam troši fotonaponsku električnu energiju iz svoja tri solarna pješačka mosta. U izgradnji ‘zelenog krova’, koji se proteže na više od 2.500 kvadrata, korišteni su reciklirani i obnovljeni građevinski proizvodi.  Također, stadion koristi recikliranu vodu za pripremu rashladnog tornja, uređaje za ispiranje i krov za hlađenje te navodnjavanje polja i krajolika.

Izdvojeni članak

Nogometni stadion u finskom gradu genijalno ‘sakriven’ u srcu stambenog naselja

Levi’s stadion je 2015. godine dobio i nagradu za najbolji sportski objekt godine, što je kao šlag na torti potvrdilo kvalitetu i prepoznatljivost ovog velebnog sportskog zdanja. I u europskim zemljama postoje zanimljivi stadioni. Pogledajte ovaj top stadion u Finskoj.

Copy link
Powered by Social Snap