Pretraga

Ugradnja polupodzemnih spremnika za otpad, na milijunskom natječaju slab interes izvođača

A- A+

Grad Zagreb je napravio posebnu mapu lokacija polupodzemnih spremnika koji će biti ugrađeni po cijelom gradu. No izvođače radova nije lako naći. Na natječaju objavljenom u lipnju veliki posao ugradnje 450 spremnika nije pobudio velik interes, pa je tako izvođače dobila ugradnja samo 180 spremnika, dok je za ostale natječaj poništen.

polupodzemni spremnici

polupodzemni spremnici | foto: Grad Zagreb

Grad Zagreb je napravio detaljno mapiranje cijelog grada i odredio 751 lokaciju za ugradnju preko 2.200 polupodzemnih spremnika za papir, plastiku i staklo. Prema najavama, čitav grad bi trebao biti pokriven polupodzemnim spremnicima do kraja 2027. godine.

Izdvojeni članak

Video: Polupodzemni spremnici kao idealno rješenje za odvajanje otpada, 30 ih ugrađuje Varaždin

Prethodno, krajem lipnja raspisan je javni natječaj podijeljen u 5 grupa od kojih se u svakoj nalazi ugradnja 90 polupodzemnih spremnika za po tri ili četiri od ukupno 17 zagrebačkih kvartova. Ukupna vrijednost natječaja iznosila je 7 milijuna eura, odnosno po grupi 1,4 milijuna eura.

Tek 7 do 17 kvartova dobilo izvođača

Očekivalo se da će javna nabava proći bez teškoća, te da će ugradnja svih spremnika započeti u rujnu ove, a završiti u rujnu 2026. godine. No, to se nije odgodilo. Za tri grupe natječaj je poništen jer nije bilo interesa za posao, dok su radovi za dvije grupe tek ugovoreni, odnosno u fazi su ugovaranja.

Izvođače radove tako su dobili polupodzemni spremnici u Gornjoj i Donjoj Dubravi, Sesvetama, Maksimiru (grupa D), a gradit će ih tvrtka Temporium gradnja koja je već potpisala ugovor. U Brezovici, Peščenici Žitnjak i Novom Zagrebu Istok (grupa E) za izvođača je odabrana tvrtka Georad, a ugovaranje slijedi.

Na svakoj lokaciji 3 spremnika

Prema tehničkim specifikacijama objavljenim u Elektroničkom glasniku javne nabave (EJON), na svaku lokaciju koja je predviđena za ugradnju spremnika, ugrađuje se set od tri spremnika. Jedan spremnik zapremnine 3 kubika za staklo, jedan spremnik od 5 kubika za papir, te jedan spremnik od 5 kubika za plastiku.

Ističe se i kako će na svim lokacijama biti omogućen siguran pristup spremnicima za otpad od strane korisnika. Ova odredba uključuje i izgradnju pješačkih staza na lokacijama na kojim se pokaže da su potrebne.

Visoki sud je rekao svoje – ZG vrećice i zajednički spremnici su legalni, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap