Pretraga

Video: Polupodzemni spremnici kao idealno rješenje za odvajanje otpada, 30 ih ugrađuje Varaždin

A- A+

Polupodzemni kontejneri idealni su za maksimalno iskorištavanje prostora na javnim lokacijama gdje se sakuplja otpad s obzirom na to da istovremeno pružaju veći volumen za prihvat sortiranog otpada, a ne narušavaju prostornu estetiku. Za razliku od podzemnih spremnika puno ih je lakše ugraditi i koristiti. Kako? Pogledajte na primjeru Varaždina gdje će do kraja godine biti ugrađeni na 30 lokacija.

ugradnja polupodzmenih spremnika Varaždin

ugradnja polupodzmenih spremnika Varaždin | foto: Grad Varaždin

Zbog povećanog stvaranja otpada i većeg zahtjeva njegovog zbrinjavanja te sortiranja za daljnju obradu, već duže vrijeme u urbanim sredinama ukazuje se potreba za povećanjem volumena javnih spremnika za otpad. No, kako je to nemoguće učiniti iznad površine zemlje bez da se bitno ne naruši estetika prostora kao jedina rješenja nameću se podzemni i polupodzemni spremnici za otpad.

Izdvojeni članak

U pogonu sortirnica otpada Varaždin koja će godišnje obrađivati 7.000 tona otpada

Od ove dvije opcije jednostavniji za ugradnju i korištenje svakako su polupodzemni spremnici. Naime, oni se mogu prazniti baš kao obične kante za smeće u velike volumne kontejnere za autopodizač, rolo kontejnere s kranom, grajfere ili u klasične ‘smećare’ koji imaju hidraulični kran. Njihova dodatna pogodnost su sustavi za podizanje i pražnjenje koji imaju jednu kuku, dvostruku kuku ili Kinshofer sistem.

Trenutno ih na dvije lokacija ugrađuje Grad Varaždin, na tri lokacije su već ugrađeni, a do kraja 2023. godine ukupno će ih na varaždinskim ulicama biti 30. Riječ o setovima od po pet spremnika, po jedan za prikupljanje stakla, papira, plastike, MET-a, biootpada i miješanog komunalnog otpada.

ugradnja polupodzmenih spremnika Varaždin

ugradnja polupodzmenih spremnika Varaždin | foto: Grad Varaždin

Da li urbana oprema poput spremnika za odlaganje otpada može biti umjetničko djelo, doznajte ovdje od arhitekta Ardijana Karla Gashija.

Copy link
Powered by Social Snap