Pretraga

Gashi: Kada lukobran postane više od infrastrukture ili sve o zlatnom dodiru arhitekture

A- A+

Mladi arhitekt Ardijan Karlo Gashi u Bauštela.hr podcastu uhvatio se vječite i neiscrpne arhitektonske teme, može li se sve što se gradi nazvati umjetnošću? U tom je kontekstu dao primjer lukobrana u Rovinju kao infrastrukture koja ima i estetske i funkcionalne karakteristike, te zbog toga predstavlja element koji je puno više od osnovne namjene. No, isto tako, ističe, arhitekti se rijetko konzultiraju oko građevina koje se smatraju osnovnom infrastrukturom zbog čega su nezanimljive.

Ardijan Karlo Gashi

Ardijan Karlo Gashi | foto:baustela.hr

Po mišljenju arhitekta Gashija, gosta prvog Bauštela.hr podcasta, a sada i njegova voditelja, ne može se sve što se gradi nazivati arhitekturom. Dao je banalan primjer najobičnije trafostanice u Zagrebu. Ona je puka infrastruktura, nešto što zauzima prostor. Služi nečemu, ali sama po sebi nije ostvarila svoj maksimalni potencijal. Zatim je kao dobar primjer spomenuo lukobran u Rovinju.

– Primjerice, mnogi komadi infrastrukture su s malo arhitektonskog promišljanja postali nešto što se može nazvati arhitekturom. Recimo, jedan lukobran koji se nalazi u blizini Rovinja, zapravo je vrlo kvalitetno napravljen zato što su njegovi izvođači u suradnji s arhitektom uspjeli napraviti prostor koji nije samo lukobran, nego je i prostor na kojem se ljudi mogu zadržavati, zaključio je Gashi.

Mnoge građevine nemaju estetsku ili umjetničku vrijednost te se često grade samo s praktičnim svrhama, bez dubokog razmišljanja o dizajnu ili prostornom planiranju. Arhitektura je za Gashija nešto drugo. Ona u obzir uzima estetske, kulturne, funkcionalne i druge aspekte kako bi se stvorio idealan prostor.

Cijeli podcast s Ardijanom Karlom Gashijem pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap