Pretraga

U pogonu sortirnica otpada Varaždin koja će godišnje obrađivati 7.000 tona otpada

A- A+

Započeo je probni rad velike varaždinske sortirnice otpada kako bi se ispitali funkcionalnost i specifičnosti postrojenja koje je instalirala tvrtka Tehnix u novim halama, a koje bi Varaždincima trebalo osigurati učinkovito recikliranje odvojeno prikupljenog smeća. Riječ je o posljednjoj fazi realizacije projekta započetog u veljači 2021. godine čija vrijednost iznosi  6.703.898,95 eura.

Sortirnica Varaždin | foto: Grad Varaždin

Sortirnica Varaždin | foto: Grad Varaždin

Grad Varaždin uspješno je realizirao projekt izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada. Provedba projekta započela je u veljači 2021. godine, a radovi su zaključeni u srpnju ove godine. U tijeku je probni rad postrojenja.

Varaždinska sortirnica je građevina namijenjena gospodarenju otpadom, a u njoj će se obrađivati odvojeno prikupljeni otpad koji se može reciklirati: papir, karton, plastika, metali, tekstil i drugi materijali. Jednom kada otpad stigne u postrojenje dodatno će se razvrstavati i mehanički obrađivati, te privremeno skladišti do predaje tvrtkama ovlaštenima za recikliranje.

Izdvojeni članak

Nastavlja se ‘zelena’ transformacija: Trogir potpisao Akcijski plan smanjenja plastičnog onečišćenja

Sortirnica Varaždin smještena je u zoni Motičnjak u Varaždinu i planira se da će godišnje obraditi oko 7.000 tona otpada prikupljenog na području gradova Varaždina, Ivanca i Lepoglave te općina Bednja, Beretinec, Cestica, Donja Voća, Jalžabet, Klenovnik, Mali Bukovec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Veliki Bukovec, Vidovec, Vinica i Visoko. Očekuje se da će u prvoj punoj kalendarskoj godini rada sortirnice, nakon obrade, 5.795 tona otpada biti spremno za recikliranje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.703.898,95 eura. Sufinanciran je od strane Europske unije putem Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., s iznosom od 4.033.543,71 eura.

Započela je gradnja Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora, doznajte ovdje sve o projektu.

Copy link
Powered by Social Snap