Pretraga

Nastavlja se ‘zelena’ transformacija: Trogir potpisao Akcijski plan smanjenja plastičnog onečišćenja

A- A+

Jedan od osnovnih ciljeva Plana je smanjiti udio plastike u miješanom komunalnom otpadu za 10 posto na razini grada.

Foto: Unsplash

Grad Trogir potpisao je četverogodišnji Akcijski plan smanjenja plastičnog onečišćenja. Radi se o inicijativi “Plastic Smart Cities” potekloj od Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, u suradnji s WWF Mediterranean, a u koju se Trogir uključio još prošle godine kao drugi grad u Hrvatskoj iza Dubrovnika, u potpunosti izbacivši jednokratnu plastiku iz Gradske uprave i svih gradskih ustanova.

Potpisivanje ovog Akcijskog plana korak je dalje, a on predviđa niz projektnih aktivnosti kojima je cilj doprinijeti smanjenju plastičnog otiska u različitim segmentima društvenog života i lokalne zajednice te potaknuti upotrebu alternativnih rješenja za otpadnu plastiku.

Izdvojeni članak

Europska komisija usvojila Akcijski plan za postizanje nulte stope onečišćenja

Niz koraka već je napravljen

Trogir je u ‘zelenu’ tranziciju ozbiljno zakoračio u prethodnom periodu. Osim sanacije deponija, otvaranja reciklažnog dvorišta, projekta odvajanja otpada na kućnom pragu koji ide u realizaciju, energetske obnove vrtića Maslina i Maslačak, skorog postavljanja solara na dvoranu i Mosorov dom, izgradnje kanalizacijske mreže.

– Ovo je još jedan korak u našoj zelenoj transformaciji. Ponosan sam što se opet među prvima u Hrvatskoj uključujemo u ovako pozitivne prakse. Pozivam i ostale gradove da nam se pridruže jer na tome zajedno moramo raditi. Nakon izgradnje našeg reciklažnog dvorišta deset puta se povećalo odvajanje otpada.

Treba ljudima omogućiti sustav odvojenog prikupljanja otpada i mislim kako svijest o potrebi zaštite okoliša, pogotovo kod mlađih sugrađana, raste. Starije moramo dodatno senzibilizirati i svi zajedno moramo raditi na zelenijem i održivijem gradu i zajednici, što zbog nas samih što zbog kvalitete turističke ponude, rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Izdvojeni članak

U pola godine gubici zbog klimatskih promjena od 71 milijardu dolara

Zabrana korištenja plastike

Ovim Akcijskim planom raspisane su mjere kojima Trogir sprječava dotok plastike u prirodu kroz sljedeće četiri godine. Neki od osnovnih ciljeva su smanjiti udio plastike u miješanom komunalnom otpadu za 10 posto na razini Grada, odnosno 30 posto na razini pilot projekta u Planom prikupljanjem plastike “od vrata do vrata” od samih korisnika.

Uz zabrane korištenja jednokratne plastike u Gradu Trogiru i gradskim ustanovama, predviđa se i zabrana korištenja jednokratne plastike na javnim događanjima. Dva pilot projekta tih javnih događanja bez plastike bit će u rujnu i prosincu na trogirskom Adventu.

Važan dionik u ovom projektu bit će i trogirsko komunalno društvo Trogir Holding.

Copy link
Powered by Social Snap