Pretraga

Počinje gradnja Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora: Projekt vrijedan 43,6 milijuna eura

A- A+

Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora bit će pušten u rad do kraja 2026. godine. U pitanju je projekt vrijedan 43,6 milijuna eura, od kojih je 25,9 milijuna eura sufinancirano iz EU. U Centru će biti zbrinjavan otpad iz Karlovačke, te dijelova Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije.

Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora

Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora | foto: Grad Karlovac

Marija Tufeković, direktorica Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Kodos, kazala je da u sklopu projekta trenutno postoji 5 različitih gradilišta na 5 različitih lokacija: Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora i 4 pretovarne stanice u Karlovcu, Ogulinu, Slunju i Otočcu.

– Sam rad, kada Centar bude pušten u pogon po ishođenju uporabnih dozvola, mora se odvijati po strogim pravilima zaštite okoliša i prirode. Cilj i obaveza je da centar bude u skladu sa svim direktivama EU. Završetak je u naredne tri do tri i pol godine Centra, a pretovarne stanice početkom 2024. godine. U 2026. se očekuje puštanje u rad samog CGO-a po uspješno provedenim testovima odnosno po probnom radu, rekao je voditelj projekta Dražen Babić iz tvrtke Exstructa.

Postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada

Dodao je da je ključni dio Centra postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, tehnologiju koja se upotrebljava u svim do sad izgrađenim centrima u Hrvatskoj, standardu na nivou EU. Planiran je za potrebe oko 140.000 stanovnika 7 gradova i 22 općine u tri županije, a nominalni godišnji kapacitet postrojenja je do 30.000 tona ostatnog miješanog komunalnog otpada – onog koji završava u ‘crnoj kanti’, odnosno, koji nije primarno izdvojen i namijenjen reciklaži.

– Ne trebamo se zanijeti da ćemo samom izgradnjom centra riješiti pitanje gospodarenja otpadom. Razdvajanje i recikliranje, ‘gospodarenje otpadom na kućnom pragu’ je ključno jer će otpada onda doći u centar što manje. Da bi to zaista funkcioniralo nužan je element povjerenja u sve one koji su radili na projektu i radit će danas, sutra u CGO. Na Gradskom vijeću imamo dosta rasprava, pitanja, propitivanja pa i dovođenja u pitanje cijelog projekta, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Izdvojeni članak

Prvi dalmatinski i treći hrvatski centar za gospodarenje otpadom s probnim radom kreće u rujnu

Nadodao je i kako misli da valja imati povjerenje u struku koja je sve to osmislila, koja će to i realizirati. Naglasio je i da vjejruje da su ljudi koji su radili na projektu stručnjaci, da su zavrijedili svoje diplome i da to što su nama nestručnjacima rekli je zaista tako.

Formiranje svijesti o potrebi zaštite okoliša

– Tu negdje čini mi se da svi zajedno možemo i informiranjem i formiranjem svijesti o potrebi zaštite okoliša i ulaganja u razvoj, ići naprijed. Mislim da ćemo 2026. imati Centar za gospodarenje otpadom i s punim povjerenjem brinuti o okolišu i gospodariti otpadom, zaključio je Mandić.

I županica Martina Furdek Hajdin napomenula je da sustav gospodarenja otpadom počinje od nas, od svakodnevnog života i od toga kakvu disciplinu i svijest imamo. Rekla je kako što se više bude odvajalo, to će manje otpada ići na Babinu Goru.

–  Često se govori o cijeni, koliko će nas sve to koštati. Naravno da zeleno i ekološko ima svoju cijenu, ali prostor koji ostavljamo onima iza nas nema cijenu. I to je zalog koji mi imamo. Ovaj projekt uistinu nema alternativu i sada smo u fazi kad s optimizmom možemo razmišljati o njegovom dovršetku, kazala je županica Furdek Hajdin.

Copy link
Powered by Social Snap