Pretraga

Prvi dalmatinski i treći hrvatski centar za gospodarenje otpadom s probnim radom kreće u rujnu

A- A+

Prvi u Dalmaciji i jedan od prvih u Hrvatskoj Centar za gospodarenje otpadom Bikarac u Šibeniku svoja vrata otvorit će u rujnu. Izgradnja Centra trenutno je u drugoj i završnoj fazi, a njegova ukupna vrijednost iznosi skoro 200 milijuna kuna koji su financirani iz fondova Europske unije.

Centar za gospodarenje otpadom Bikarac | foto: Grad Šibenik

Gradilište na Bikarcu ovoga tjedna posjetili su šibenski gradonačelnik Željko Burić, načelnica Sektora za fondove Europske unije iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić, župan Goran Pauk te direktor Bikarca Robert Podrug.

Izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom Bikarac Šibenik će postati prvi grad u Dalmaciji i jedan od prvih gradova u Hrvatskoj s cjelovitim sustavom gospodarenja otpadom u skladu s načelima održivog razvoja. Izgradnja ovog objekta projekt je od strateškog značenja ne samo za grad, već i za Šibensko-kninsku županiju.

Projekt su financirali Europska unija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Grad Šibenik, a vrijedan je 196.263.949,00 kuna.

Dugoročan i kvalitetan sustav gospodarenja otpadom

Tijekom obilaska gradilišta realizaciju projekta komentirao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

– Ovo je jedan od najvažnijih i najvećih strateških projekata grada Šibenika sufinanciranih od strane Europske unije jer predstavlja mnogo više od komunalne usluge. To je pitanje podizanja kvalitete života, ali i uspostave ekološki učinkovitijeg i prihvatljivijeg sustava zbrinjavanja otpada.

Realizacijom projekta Centra za gospodarenje otpadom Bikarac, stanovnici Šibenika, Knina, Drniša, Vodica, Skradina te općina Šibensko–kninske županije dobit će dugoročan kvalitetan sustav gospodarenja otpadom u skladu s najvišim standardima Europske unije.

Izdvojeni članak

Aplikacija Popravimo.hr: Građani aktivno prijavljuju komunalne probleme, otklonjeno ih više od pola

– Radovi napreduju očekivanom dinamikom te će Bikarac biti treći centar koji će biti izgrađen u Hrvatskoj, prvi u Dalmaciji, istaknula je Maja Feketić, načelnica Sektora za fondove EU, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U tijeku je druga faza radova na Centru koja obuhvaća izgradnju postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada. Prva faza obuhvaćala je sanaciju i zatvaranje postojećeg odlagališta te izgradnju novog objekta.

– U sklopu druge faze, uz izgradnju MBO postrojenja, izgrađene su dvije pretovarne stanice, nabavljena specijalna oprema i vozila te se trenutno odvijaju radovi izgradnje odlagališne plohe sa sustavom odvodnje procjednih i oborinskih voda, interne prometnice cesta, upravne zgrade s parkiralištem, trafostanice te na izgradnji i opremanju MBO postrojenja, navode iz Grada Šibenika.

Cijeli projekt trebao bi biti završen do rujna ove godine kada će Centar Bikarac krenuti u probni rad.

Centar za gospodarenje otpadom Bikarac | foto: Grad Šibenik

Copy link
Powered by Social Snap