Pretraga

DIY projekt dana: Kako obojati hladnjak u samo šest koraka

A- A+

Jedan od najbitnijih trenutaka svake kuhinje jest upravo hladnjak. Gdje ga smjestiti, kako ga sakriti i što s njime općenito, samo su neka od pitanja koja muče ljude pri projektiranju kuhinje. No, što kad bismo vam rekli da uz samo malo truda, možete potpuno promijeniti izgled vašeg hladnjaka?

Ilustracija, foto: Unsplash; Obi Onyeador

Kuhinja je vjerojatno jedna od onih soba u domu koje je najteže mijenjati. I dok ćete možda uz promjenu samo nekoliko jastuka i zavjesa uspjeti u potpunosti promijeniti izgled dnevnog boravka, situacija je ipak nešto kompliciranija s kuhinjom. Ipak, postoji jedna stvar koju zapravo možete promijeniti, a to je vaš hladnjak.

Ne predlažemo veliku kupovinu novog hladnjak, već samo estetsku promjenu – vrijeme je za novu boju. Bojanje hladnjaka zvuči kao ogroman pothvat, ali zapravo to nije. Danas vam donosimo kratki vodič koji je pripremio Architectural Digest, uz koji ćete u samo šest koraka doći do novog hladnjaka. Pa krenimo!

Odaberite savršenu boju

Naravno, koliko god posla bilo još pred vama, ovo je definitivno najteži korak. Postoji razlog zašto hladnjaci dolaze u većinom neutralnim bojama – kako bi se uklopili u prostor. No, s ovim potezom definitivno ne želite postići da se on stopi s okolinom, već da se itekako istakne. Stoga, dobro razmislite o boji.

Izdvojeni članak

Dizajn kuhinja: Ovih deset trendova će vas oduševiti

Iako želite da se hladnjak istakne, pripazite da ipak ne pretjerate. Razmislite dobro o paleti boja koju već imate u svojoj kuhinji i pokušajte pronaći nešto među bojama koje se ‘nude’, a ako želite baš ići u potpuni rizik, birajte nešto što je komplementarno. Ono što je bitno po pitanju same boje jest da je prikladna za glatke površine.

Pripremite površinu

Nakon što ste odabrali boju, vrijeme je za započeti sa samim poslom, a to znači priprema hladnjaka za bojanje. Prvi korak je svakako uklanjanje pločice s logom. Najlakše ćete to napraviti u dva koraka: prvo koristeći sušilo za kosu zagrijte i omekšajte ljepilo, a zatim sa zubnim koncem odvojite pločicu od samog hladnjaka. Isto tako možete skinuti ručke, ili ih jednostavno oblijepite sa zaštitnom trakom.

Najbitnije je ipak pripremiti površinu hladnjaka za boju. Krpu od mikrofibre smočite s toplom vodom kako biste uklonili prvi sloj prljavštine, a za one mrlje koje se ne daju, poslužite se sredstvom za čišćenje ili sodom bikarbonom. Krajeve i rubove izbrusite brusnim papirom granulacije 120 kako biste olakšali nanošenje primera.

Dok to radite nosite zaštitnu masku kako biste izbjegli udisanje prašine. Kada ste završili s time, sve ponovno prebrišite s krpom umočenom u toplu vodu, a na kraju ispolirajte hladnjak s čistom, suhom krpom od mikrofibre.

Primer – da ili ne?

Ovo je korak koji možete, ali i ne morate preskočiti, ovisno o tome koju ste boju odabrali. U svakom slučaju, primer je dobra ideja zato što će vam pomoći da se boja bolje primi. Ipak, najbolje ćete biti da pri kupnji boje provjerite je li potrebno nanijeti primer ili ne.

Bojanje

Vremenski će vam najviše vremena oduzeti samo bojanje hladnjaka, ali na svu sreću, kockastog je oblika pa ipak neće toliko trajati. Bit će dovoljno da nanesete dva sloja s valjkom, s time da posebnu pažnju pridate rubovima, to možete i s nekakvim kistom. Za popunjavanje udubina i popravljanje sitnica, možete koristiti kist za sjenilo. Dok bojite unutrašnje rubove, držite vrata odvojena i pazite na brtve.

Kako biste ubrzali čitav proces, možete ponovno koristiti sušilo za kosu i tako manje vremena provesti čekajući da se prvi sloj osuši. Ako koristite boju krede, nemojte pokušavati dostići savršenstvo već prihvatite teksturu koju možete na kraju s finim papirom za brušenje donekle izgladiti.

Detalji

Iako će samo mijenjanje boje itekako doprinijeti tome da nemate dosadan hladnjak, možete ići korak dalje i promijeniti ručke. Uz to, nije loša ideja niti staviti samoljepljivu foliju na pojedine dijelove, ako želite dodatno promijeniti cijelu situaciju. Osim s folijom, možete se poigrati i s bojom u spreju.

Copy link
Powered by Social Snap